Zelfgemaakte grillworst
ca. 4 uur
Ingredienten
350 gr. Procureur
350 gr. Speklappen
7 gr Nitrietzout
50 ml vocht
BBQ rub varken
0,5 tl Gemalen zwarte peper
1 tl Nootmuskaat
1 tl Gember
1 tl Uienpoeder
1 tl Knoflookpoeder
1 tl Korianderzaad
0,5 tl Venkelzaad
1/4 tl Kurkuma
2 kunstdarmen (of huishoudfolie)
Touw
Of een grillworstpakket met alles wat je nodig hebt.
2 Grillworsten
Grillworst kruidenmix
Overige
Zelfgemaakte grillworst
Grillworst, als je een snack mag noemen die je vrijwel op alle verjaardagen in Nederland tegenkomt dan is het wel de grillworst. Warm of koud, het maakt niet uit. Het is een echte allemansvriend. Grillworst is een fijne worst die eerst gekookt en daarna kort gegrild wordt. En dat grillen doen wij natuurlijk op de BBQ. Dan krijg je net even een andere smaak dan dat je gewend bent bij de slager. Het grappige is dat dit echt zo’n gerecht is dat je al jaren kent maar nog nooit hebt gemaakt. Want hoe maak je een grillworst nu precies? Daarom zijn wij opzoek gegaan naar de juiste bereiding en het lekkerste recept. Na veel proberen presenteren wij met trots ons eigen grillworst recept! Nu kan ook jij eenvoudig je eigen grillworst maken, cool toch!
Gewone worst versus grillworst
Zoals hierboven al benoemd is een grillworst in de basis een gewone gekookte worst. Het grootste verschil zit hem in de laatste stappen van de bereiding. Bij een grillworst wordt er namelijk als laatste nog kruiding toegevoegd aan de buitenkant van de worst en vervolgens wordt deze kort gegrild. Dit geeft naast smaak ook een heerlijk mals en sappig resultaat omdat het vet in het (varkens)vlees smelt en zich mengt met de rest. Heerlijk!
Bereiding
Voorbereiding
Ca 2 uur (met opstijven)
We starten met het maken van de kruidenmix. Heb je gemalen kruiden? Meng dan alles door elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld hele peperkorrels of korianderzaad hebt, gebruik dan een vijzel. Zet de kruiden apart.

Heb je een gehaktmolen? Gebruik dan het mes met de kleinste gaatjes voor een fijne structuur van de worst. Eventueel kan je het gehakt er ook twee keer doorheen halen. Heb je geen gehaktmolen, vraag dan je slager! 🙂
Leg de onderdelen van de gehaktmolen eerst in de vriezer zodat ze goed koud zijn. Snijd de procureur en speklappen in kleine blokjes. Mix de blokjes door elkaar en maal alles fijn.

Voeg aan het gehaktmengsel 7 gram nitrietzout en 10 gram van de kruidenmix toe en meng goed door elkaar. Vul de kunstdarmen met het gehaktmengsel en bind het uitdeinde straks dicht met touw. Laat de worsten minimaal 1 tot 2 uur opstijven zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken.
Heb je geen kunstdarm? Wikkel de worsten dan strak in huishoudfolie.

Bereiding
ca. 3 uur
Zet een grote pan op het vuur en warm het water op tot 75-80°C graden. Gebruik hiervoor een thermometer om het te controleren. Voor de beste kwaliteit mag de temperatuur niet boven de 80°C.
Gaar de worsten tot een kerntemperatuur van 72°C. Bij ons duurde dit 50 minuten. Haal na 50 minuten een van de worsten uit de pan en controleer de kerntemperatuur.
Leg de worsten direct in een bak met ijswater en laat de worsten terug koelen tot koelkast temperatuur. Dit is belangrijk voor de houdbaarheid.

Bereid de BBQ voor om indirect te grillen op 200°C.
Smeer de worsten in met de BBQ rub. Let op dat je niet teveel gebruikt, anders wordt de worst veel te zout. Leg de worsten vervolgend in de indirecte zone van de BBQ en grill de worsten ongeveer 10 minuten.


Eet smakelijk!


Disclaimer
De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:
– Houtskool door ECHTGOED
– Procureur en buikspek door Meatfish
– Kruiden & specerijen door van Beekum Specerijen
Bedankt!
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Boeuf Bourguignon van de BBQ
De bekendste Franse stoofpot maar dan van de BBQ!

MOINK-Balls
MOINK, say what?! Zeker, rudnergehaktballetjes met een plakje spek er om heen! Werelds!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter