bbqproof.nl Recepten Klassiekers Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!

Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!

star_rate
Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!

Ca. 4 weken

Ingredienten

 • 14 sinaasappels (biologisch)

 • 1 liter alcohol (95%)

 • 750g kristalsuiker

 • 1.8 liter bronwater

 • 1 grote weckpot

 • Goed afsluitbare flessen (weck bijvoorbeeld)

Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!

Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!

Arancello, het minder bekende maar net zo lekkere broertje van de Limoncello? Wel als je het ons vraagt! Sinds ons laatste avontuur met het maken van onze eigen echte limoncello recept smaakte dit naar meer. Nadat wij een keer een variant met bloedsinaasappel geserveerd kregen in een lokaal restaurant wisten we het zeker. We gaan sowieso een keer een arancello recept maken. We hebben onze familie ingeschakeld om alcohol mee te nemen vanaf hun vakantie (Polen in dit geval) zodat we weer snel een nieuw project konden starten. Helaas was het bloedsinaasappelseizoen al voorbij dus besloten we om het met ‘gewone’ Spaanse sinaasappelen te doen. Echt waanzinnig leuk om te doen maar vooral erg lekker!

De Geschiedenis van Arancello

Arancello is afgeleid van het Italiaanse woord “arancia,” wat sinaasappel betekent, en vindt zijn oorsprong in de schilderachtige regio’s van Italië. Geïnspireerd door de lange traditie van ambachtelijke likeurbereiding, begonnen creatieve zielen met het mengen van vers geplukte sinaasappelschillen, suiker en alcohol om een magische elixir te creëren. Deze traditie heeft zich door de eeuwen heen verspreid en vormt nu een geliefd drankje dat over de hele wereld wordt gewaardeerd.

Zusje van de Limoncello

Wat arancello echt onderscheidt, is zijn verrukkelijke smaakprofiel. Bij elke slok wordt je verwelkomd door de zoete, fruitige ondertonen van verse sinaasappelen, die worden aangevuld door de subtiele scherpheid van alcohol en de verfijnde zoetheid van suiker. De smaak is zowel levendig als verfrissend, waardoor arancello zowel als digestief na een maaltijd als in cocktails kan worden genoten. De zonovergoten smaak neemt je mee naar de Italiaanse zomer, ongeacht waar je je bevindt.

Wat hebben we geleerd van de vorige keer?

Ondanks de heerlijk smaak kreeg ik bij mijn eerste batch limoncello een paar keer terug dat deze te sterk was. Dit heb ik zelf misschien ook wel een paar keer gemerkt maar dat was dan altijd de dag er na… Voor deze recepten heb ik daarom iets meer water gebruikt en minder suiker. Deze ingrediënten geven namelijk een hoger alcoholpercentage als je niet oppast (lees: minder water of juist meer suiker hoe gek dat ook klinkt).

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 4 weken

De voorbereiding is niet heel lastig. Het is wel een tijdrovende klus maar je krijgt er zoveel voor terug, echt!

Schil de sinaasappels flinterdun. Hoe minder wit vlees er nog op zit, hoe beter. Dit maakt de arancello een stuk lekkerder omdat het witte vlees de drank een bittere afdronk kan geven en dat wil je niet.

Doe de schillen samen met de alcohol in een weckpot. Zorg dat de schillen goed onder de alcohol staan. Bewaar de pot gedurende 4 weken op een koele donkere plek. Ik heb het in de koelkast bewaard.

Schud dagelijks de pot goed door zodat de etherische oliën los komen en in de alcohol trekken.

Grappig is dat je de alcohol echt van kleur ziet veranderen (oranje).

Bereiding

Ca. 1 uur

Zeef de sinaasappelschillen uit de alcohol. Het project is gelukt als de schillen keihard zijn geworden en je ze kan kraken. Dan zijn alle oliën echt uit de schil getrokken.

De bereiding is een stuk makkelijker dan de voorbereiding. Je bent in een uurtje wel klaar.Kook in een pan het bronwater en los hierin de kristalsuiker op. Laat dit mengsel goed afkoelen.

Nu is het tijd voor het maken van de arancello. Giet het suikerwater bij de getrokken alcohol en het grappige effect dat het mengsel de typische troebele kleur krijgt.

Het interessant vond ik dat het echt een ander mengsel is dan de bekende limoncello. Het is prachtig oranje en doet denken aan sinaasappelsap.

Vul de goed afsluitbare flessen met jouw eigen arancello en bewaar in de vriezer. Dan krijg je het waanzinnig lekkere stroperige drankje waar je van kan blijven drinken (geniet met mate!). Saluti!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 4 weken

Benodigdheden

 • 14 sinaasappels (biologisch)

 • 1 liter alcohol (95%)

 • 750g kristalsuiker

 • 1.8 liter bronwater

 • 1 grote weckpot

 • Goed afsluitbare flessen (weck bijvoorbeeld)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels De ultieme hotdog van de BBQ

Een klassieke hotdog met een echte BBQ twist!

Bekijk recept play_arrow
Niels Mini appelcroissantjes van de BBQ

Een heerlijk hapje voor als dessert of bij een bakkie koffie!

Bekijk recept play_arrow