bbqproof.nl Recepten Klassiekers Warm gerookte zalm

Warm gerookte zalm

star_rate
Warm gerookte zalm

Ca. 60 min.

Ingredienten

    • 4 zalmliefhebbers

    • 1 zalmzijde met huid (of in ons geval 2 stukken van 600 gram) Klik hier om te bestellen bij Meatfish.nl

    • Rookhout (in ons geval eiken)

    • Zout

    • Peper

    • Citroen & rode bes kruidenmix (Verstegen)

Warm gerookte zalm

Warm gerookte zalm

Gerookte zalm. Bijna iedereen in Spakenburg is er mee groot geworden. Naast dat het op feestjes en partijen altijd gretig aftrek vindt, maak je er helemaal de blits mee als je het zelf bereidt op de BBQ! Deze klassieker kan dan ook niet ontbreken in je BBQproof-portfolio. Zoals jullie weten hebben we al vaker een visje gerookt op de BBQ, namelijk de zeebaars. Nu is dit gerecht niet helemaal hetzelfde omdat in het geval van de zeebaars de vis eerst werd gerookt en daarna werd gegrild. In het geval van de zalm wordt de vis enkel gegaard door een combinatie van de temperatuur en rook.

Let wel, er zijn tientallen manieren om zalm te roken, en deze zijn allemaal de beste. Wij gebruiken de volgende manier omdat we het super lekker vinden (en lekker makkelijk)!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 30 min.

Voordat de zalm de BBQ op gaat controleer je eerst of er nog graten in de vis zitten. Het is natuurlijk zonde als iemand er nog eentje tegenkomt bij het eten. Je kan dit makkelijk controleren door met je platte hand vanaf de staart tot de kop van de filet zachtjes te drukken. Vraag anders je visboer dit te doen, scheelt weer.

Als de controle-ronde er op zit gaan we de vis zouten. Ook hier zijn verschillende manieren voor, denk bijvoorbeeld aan een pekelbad. Wij gebruiken enkel zout om de vis mee op smaak te brengen. Smeer de filet flink in met het zout en leg deze vervolgens weer in de koelkast om in te trekken. We hebben nu alle tijd om de BBQ gereed te maken voor het roken.

Bij roken heb je geen hoge temperatuur nodig dus doe rustig aan met de kolen of briketten. Een paar stukjes is meer dan genoeg want we gaan werken met een temperatuur van rond de 95 graden. Voordat de zalm op de barbecue gaat, bestrooien we de zalm nog rijkelijk met peper en de kruidenmix.

Insmeren met zout en voelen of er nog graatjes in de filet zitten

Insmeren met kruidenmengsel

Bereiding

Ca. 60 min.

Zodra de BBQ op temperatuur is leg je de zalm op de indirecte kant van de BBQ met de huidkant naar beneden. Dit voorkomt dat de vis aan het rooster blijft plakken. Sluit het deksel en wacht nog even met het toevoegen van het rookhout, want we willen de zalm eerst drogen. Na een minuut of 10 leg je het eerste handje rookhout direct op de kolen en sluit je de deksel. Houd de temperatuur goed in de gaten, deze willen we echt rond de 90-95 graden houden. De eiwitten in de zalm gaan namelijk stollen als de temperatuur te hoog is (witte substantie die uit de zalm treedt). Dan wordt hij ook droog en dat willen we zeker niet!

Als je ziet dat er geen rook meer uit de BBQ komt, til je voorzichtig de deksel op en voeg je weer wat hout toe. Omdat wij 2 kleinere stukken vis hadden was de zalm na een uur klaar. Mocht je twijfelen of de vis klaar is, kan je de kerntemperatuur even checken. De vis is klaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden (dit staat gelijk aan (‘medium’)). Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!

Het roken van de zalm doen we indirect

Eet smakelijk!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (28)

  1. Zaterdag gemaakt en was echt super.
    Staat tussen de favorieten.
    Helaas geen citroenpeper kunnen vinden in de supermarkt. Maar deze vervangen door grofgemalen zwarte peper met rasp van van een citroen schil.

    Reactie door Jurre op 08-03-2021 om 17:55

    • Oh dat is jammer! Dan kan je het beste bij Van Beekum specerijen bestellen. Zij hebben het sowieso!

      Reactie door Niels op 15-03-2021 om 19:25

  2. Hoi,

    Wat voor een soort kruiden mix gebruiken jullie ?

    Reactie door Cor op 16-12-2020 om 15:49

    • Hoi Cor, citroen-peper mix.

      Reactie door Bastiaan op 20-12-2020 om 12:24

  3. Al paar keer gemaakt, lekker recept. Ik probeer beetje te spelen met de kruiden en de verhoudingen. Vandaag ga ik met beukenhout proberen te roken. Eigenlijk is ‘t altijd lekker.
    Vraagje: Ik heb ook nog rode poon liggen. Kan deze ook op vergelijkbare wijze? Deze doe ik normaal eerst in natte pekel.

    Reactie door Jos op 16-12-2020 om 10:51

    • Hoi Jos, goed om te horen. Zelf heb ik dat niet eerder gedaan. Ik zou het gewoon proberen.

      Reactie door Bastiaan op 20-12-2020 om 12:30

  4. Jullie roken hier rechtstreeks op het rooster. Wanneer zouden jullie een plankje gebruiken?

    Reactie door Bram op 03-08-2020 om 17:19

    • Hoi Bram, dat ligt aan de ruimte op je BBQ en welke smaak je het lekkerst vindt. Wij vinden het lekkerste om te roken met hout chunks. Wellicht gewoon eens proberen en kijken hoe het bevalt. We hebben ook een recept op een plankje. Zie pulled zalm.

      Reactie door Bastiaan op 04-08-2020 om 07:08

  5. Sluit je de deksel vd bbq pas na drie eerste 10 minuten? Wij hebben de Gusta mini.

    Reactie door Ceciel op 16-07-2020 om 08:14

    • Hoi Ceciel, nee het deksel sluit je gelijk.

      Reactie door Bastiaan op 20-07-2020 om 07:28

  6. Hallo, bedoelen jullie met 90° de omgevings temperatuur? Ik heb een thermometer in de deksel van mn weber, maar vind dit erg lastig in te schatten hoe accuraat deze is. Ik heb ook een losse kernthermometer. Kan ik die gebruiken als omgevings temperatuur meter? Mvg

    Reactie door Marc op 14-05-2020 om 13:01

    • Hoi Marc, je kan prima een temperatuur van 90-100° aanhouden die de thermometer in de deksel aangeeft. Als je heel accuraat wilt werken, kan je idd een losse thermometer gebruiken voor de dome temperatuur. Succes.

      Reactie door Bastiaan op 18-05-2020 om 18:05

  7. mooi gerecht nu ga ik zondag een zalm bereiden heb alleen een zwangere meeeter wat voor tempaatuur moet ik dan aanhouden dacht zelf aan 62gr…

    Reactie door raymond op 27-12-2019 om 22:55

    • Hoi Raymond, mijn vrouw is nu ook zwanger en voor haar houd ik 70 graden kern aan met zalm. Ik snijd dan het dunne stukje voor haar eraf en meet deze. Check anders dit artikel: BBQ & Zwanger

      Reactie door Bastiaan op 28-12-2019 om 18:58

  8. wat een super recept, eenvoudig maar met een geweldig resultaat.

    gr. John

    Reactie door John op 23-11-2019 om 10:59

    • Hoi John, wat leuk om te horen! Bedankt voor je bericht.

      Reactie door Bastiaan op 23-11-2019 om 12:25

  9. Hebben jullie nog een advies voor een alternatief met kruiden de Verstegen Citroen & rode bes kruidenmix is bij ons momenteel niet te vinden.

    Reactie door Ron op 15-06-2019 om 07:50

    • Hoi Ron, zwarte peper is ook erg lekker!

      Reactie door Bastiaan op 16-06-2019 om 10:35

  10. Ik heb een vraag over de ruime hoeveelheid zout die erop gaat. Is dat uitsluitend voor de marinade, en wordt het voor het roken afgespoeld, of gaat al dat zout mee in de bbq (in mijn geval de keramische monolith?

    Reactie door Jan op 13-05-2019 om 19:58

    • Hi Jan, Bij het nat zouten (pekelen) spoel je de zalm altijd even schoon onder de kraan. Anders is het niet te eten. Bij droog zouten is het in principe direct voor de smaak. Je kan beter iets minder doen en achteraf nog wat zout er over strooien naar smaak.

      Reactie door Niels op 15-05-2019 om 09:16

  11. Al een keer eerder gemaakt ook super reacties! Nu voor 30 personen een hele zalm op de BBQ en maar hopen dat ze tevreden gaan worden! Ik tweifel niet,

    Reactie door Johan op 11-11-2018 om 10:32

    • Super leuk om te horen! Keep up the good work!

      Reactie door Niels op 12-11-2018 om 12:55

  12. vandaag voor de eerste keer gemaakt en gelijk super gelukt, alle gasten hebben er heerlijk van gegeten en de complimenten waren om rooie oortjes van te krijgen, super blij mee.
    Bedankt jongens.

    Reactie door Jan op 05-08-2018 om 18:57

    • Hi Jan, wat leuk om te horen!

      Reactie door Niels op 06-08-2018 om 06:02

  13. Super recept, makkelijk te doen en eindresultaat was geweldig.

    Reactie door Marko op 22-07-2018 om 20:38

    • Dankje Marko!

      Reactie door Bastiaan op 23-07-2018 om 20:25

  14. Zalm roken bbq

    Reactie door Marilyn op 31-07-2017 om 12:41

  15. Ik ga dit zeker proberen.

    Reactie door Bert op 28-01-2017 om 21:56

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    • 4 zalmliefhebbers

    • 1 zalmzijde met huid (of in ons geval 2 stukken van 600 gram) Klik hier om te bestellen bij Meatfish.nl

    • Rookhout (in ons geval eiken)

    • Zout

    • Peper

    • Citroen & rode bes kruidenmix (Verstegen)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan De Botterbal, garnalen balletje met ontbijtspek en chilimayo

Een ultieme combinatie van garnalen en spek in een gehaktballetje.

Bekijk recept play_arrow
Niels MOINK-Balls

MOINK, say what?! Zeker, rudnergehaktballetjes met een plakje spek er om heen! Werelds!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gepofte aardappel met zelfgemaakte kruidenboter

Aardappel in de folie tussen het houtskool! Super simpel en lekker!

Bekijk recept play_arrow