Varkenshaas met ontbijtspek en pepersaus
Ca. 40 minuten
Ingredienten
3 Kophaasjes (a 200g) Klik hier om te bestellen
12 plakken ontbijtspek (lang gesneden)
Peper en zout
Je eigen pepersaus
Varkenshaas met ontbijtspek en pepersaus
Varkenshaas met ontbijtspek en zelfgemaakte pepersaus. Dit gerecht kreeg ik vroeger vaak bij mijn ouders thuis op zondagen en dit was altijd een feestje. Heerlijk malse varkenshaas met een pepersaus met van die hele korrels er in. Heerlijk! Dit gerecht werd echter niet alleen op zondagen geserveerd maar ook tijdens Kerst kwam het regelmatig terug. Mocht je dus met je handen in het haar zitten voor wat betreft inspiratie voor het Kerstmenu lees dan lekker verder. Dan komt het vanzelf goed!
Om in nostalgische sferen te blijven wil ik niet heel veel veranderen aan de receptuur van mijn moeder. Ik wikkel dus ook lekker een plak spek om het vlees voor wat extra smaak. Mocht je dit zelf een overkill aan varkensvlees vinden mag je dit ook weg laten natuurlijk.
Het grootste verschil zit hem er eigenlijk in dat ik de BBQ gebruik in plaats van een koekenpan om de varkenshaas mee te bereiden. Het is bij het bereiden van varkenshaas handig een kerntemperatuurmeter in huis te hebben. Varkenshaas is namelijk erg mager vlees en wordt gortdroog zodra deze te ver wordt door gegaard. Trust me, I’ve been there… Sterker nog, je kan varkenshaas prima rosé eten. Wij gaan dus grillen tot een temperatuur van ongeveer 58 graden en laten het vlees daarna rusten. Dan heb je een perfect rosé stukje vlees op je bord. Yam!
Tip!: bestel bij jouw slager kophaasjes. Dit is overal even dik en voorkomt geknutsel met het dubbelvouwen van de plattere gedeeltes voor een evenredige garing.
Serveertip: Wat is er nu lekkerder dan jouw zelfgemaakte pepersaus bij dit heerlijke vlees te serveren?! Super simpel en enorm lekker.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 minuten
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°.
Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Leg de plakken spek op een snijplank en wikkel de haasjes in. Zet evt. vast met een cocktailprikker.


Bereiding
Ca. 30 min.
Leg de haasjes op de indirecte kant van de BBQ. Steek een thermometer in het dikke gedeelte van het vlees en sluit de deksel. Mocht je jouw pepersaus nog niet hebben gemaakt heb je daar nu mooi de tijd voor.
Bij een temperatuur van 50 graden verplaatsen we het vlees naar de directe kant om het spek lekker krokant te bakken.

Bij een kerntemperatuur van 58°C halen we het vlees van de BBQ en laten we dit even rusten onder een theedoek. Hierdoor blijft de spek lekker krokant!
Snijd mooie medaillons van de haasjes en serveer direct met de pepersaus. Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Kophaasjes van Meatfish.nl
– Weber Master Touch Premium door Weber NL
Meatfish en Weber bedankt. 🙂
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde karbonade met satésaus
Jaja, weer een guilty pleasure van BBQproof

Gyros van het spit met Griekse groenten
Zo maak je de lekkerste Gyros op de BBQ

Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki
Gyros zonder spit op de BBQ gemaakt!
Alle reacties (3)
Lekkerrrr!! Deze staat op het Kerstmenu maar ben nog aan ’t zoeken naar een lekkere (& simpele side dish); hebben jullie nog tips?
Ik denk dat ik er sowieso ’n hasselback potatoe bij serveer.
Grt Mark
Reactie door Mark op 02-12-2019 om 15:05
Ha Mark, thnx. Goed idee. Gepofte aardappel of pompoenpuree misschien?
Reactie door Bastiaan op 04-12-2019 om 18:41
Deze komt op het Kerstmenu, incl de zelf gemaakte pepersaus!! Yummie!
Heb je toevallig tips welke groente hierbij te serveren?
Grt Mark
Reactie door Mark op 01-12-2019 om 09:05
Laat een reactie achter