bbqproof.nl Recepten Klassiekers Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

star_rate
Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

Ca. 180 minuten

Ingredienten

  • Wilde paling (rode aal) / Schier aal

  • 10 liter water

  • 1 kg zout

Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

Traditioneel paling roken op de BBQ, is dat mogelijk? Wij kunnen volmondig zeggen: JA! In ons dorp wordt vis voornamelijk gerookt in speciale ‘hangen’. Dit zijn grote stalen kasten waar je de vis / vlees in hangt (duhhh). Je stookt hierin met echt hout dus er zit nog wel een verschil ten opzichte van de BBQ. Hoe dan ook heeft het veel raakvlakken waardoor wij het zeker wilden proberen op een BBQ. En wat is nu een beter moment om dit te proberen op de 2e editie van de palingrookwedstrijd 2.0 (bekijk hier de 1e editie)? Wij zaten ook dit jaar weer in de jury van dit fenomenale evenement en hebben paling gerookt op de Weber Smokey Mountain.

Roken op de Weber Smokey Mountain

Eerlijkheid geschied dat niet elke BBQ geschikt is om paling te roken. De beste manier om paling te bereiden is hangend. Dan voorkom je dat het rooster in het vlees gaat staan en dat hij gelijkmatig gaart. Een ideale BBQ om paling hangend te garen is de Weber Smokey Mountain. Deze BBQ is volledig gebouwd voor het roken. Door zijn hoogte en verschillende niveaus kan je alle kanten op. Ook de temperatuur beheersing is bijzonder goed. Wij hebben voor onze paling rooksessie een speciaal rooster geleend die speciaal is vervaardigd (lees: aangepast) voor het roken van paling. Het is een standaard rooster waar een aantal spijlen zijn verwijderd waardoor je de speten (soort spiezen) er mooi tussen kunt hangen. Voor onze bereiding hebben wij de Smokey Mountain zelf iets aangepast. Wij hebben alle roosters verwijderd en ook de waterbak er uit gehaald. Hierdoor konden wij met zowel briketten en echt beukenhout werken. Het is dus een combinatie geworden van traditioneel hout gestookt roken en low&slow BBQ’en. Super vet!

Palingroken in 4 fases

Het roken van paling bestaat uit 4 stappen namelijk pekelen, drogen, garen en roken. Alle stappen zijn hier even belangrijk. Je kunt niet een stap over slaan.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 20 min.

Stap 1: Pekelen
Het pekelen is een belangrijke stap voor de bereiding van paling. De vuistregel is ongeveer 1kg zout per 10 liter water. Een handige tip om te kijken of je pekel goed genoeg is is om een rauwe aardappel in je pekel te leggen. Als deze zweeft of drijft is de pekel sterk genoeg. Pekel wilde paling (rode aal) bij een vinger dikte ongeveer 15 minuten, bij 2 vingers 30 min en bij pinkdikte 10 minuten. Let op, als je kweekpaling gebruikt is de pekeltijd langer. Dit komt omdat het vel dikker is en daardoor de pekel moeilijker het visvlees in trekt.

Maak de pekel door het zout te mengen met het water. Meng net zo lang tot er geen zout meer op de bodem ligt. Test of de pekel goed is door een aardappel in het water te leggen. Drijft de aardappel? Dan is de pekel sterk genoeg.

Rijg de paling na het pekelen aan de speten of spiezen. Prik de speet door het kuiltje in de kop van de paling. Je prikt de speet door het groot. Dan hangt het meest stevig.

Stook een klein vuurtje in de BBQ (Smokey Mountain). Zorg dat het vuur niet te hoog is anders verbranden de staarten.

Bereiding

ca. 150 minuten

Stap 2: Drogen
Het drogen van paling is belangrijk om het roken goed te laten lukken. Hoe droger de huid van de paling hoe beter. Je kan ze ophangen en laten drogen in de wind maar wij hebben de paling gelijk aan het begin van het proces in de Smokey Mountain gehangen.

Hang de speten met de paling in de BBQ en laat het deksel op. Zorg dat de staarten niet in de vlammen komen. Als je goed kijkt zie je de paling zachtjes heen en weer bewegen. Dat is het vocht in de huid die aan het verdampen is. Als de paling helemaal stil hangt en de huid voelt perkament achtig (stevig oud papier) aan is de paling klaar voor de volgende stap; het garen.

Stap 3: Garen
Bij het garen stook je de BBQ iets op zodat de temperatuur naar zo’n 80-100°C gaat. De paling is klaar bij een kerntemperatuur van zo’n 70°C maar als echte roker voel je met je hand of de vis gaar is. Je knijpt zachtjes in de rug en als je voelt dat het vlees zacht is kan je door naar de laatste stap. Dit vergt wel wat ervaring moeten we bekennen. 🙂

Stap 4: Roken
Als de paling helemaal gaar is kan het roken beginnen. Druppel wat water op het rookhout en/of gooi wat rookmot er bij. Sluit de deksel en doe alle luchtgaten dicht. Rook de paling tot deze een mooie goud gele kleur heeft.

Verpak de paling in vetvrij papier en laat even kort nagaren. Dan is hij zo ‘om te zuigen’.

Serveer met vers wit brood. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

Weber Smokey Mountain door Weber Nederland.
– Briketten door ECHTGOED

Bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 180 minuten

Benodigdheden

  • Wilde paling (rode aal) / Schier aal

  • 10 liter water

  • 1 kg zout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Kabeljauw met parmaham

Een heerlijk pakketje met smaakvolle Parmaham en sappige vis

Bekijk recept play_arrow
Niels Sate van de haas met zelfgemaakte atjar en pindasaus

Dit gerecht vind je vrijwel in elk restaurant in Nederland!

Bekijk recept play_arrow
Niels Gegrilde hele forel met citrus en verse kruiden

Voel je als een vis in het water met deze gegrilde forel

Bekijk recept play_arrow