Dé BBQproof spareribs
Ca. 6,5 uur
Ingredienten
2 vrienden
2 verse spareribs
BBQ-Rub (varken)
Laksaus
Kwastje
Rib-rekje
Mes
Deze rub voor varkensvlees hebben wij uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Althuizen.
25 gr. paprikapoeder
25 gr. gerookte paprikapoeder
25 gr. zout
25 gr. kristalsuiker
12 gr. bruine basterdsuiker
10 gr. knoflookgranulaat
12 gr. uiengranulaat
1,5 tl. zwarte peper, gemalen
0,5 tl chilipoeder
0,5 tl. mosterdpoeder
1 tl. gedroogde basilicum
1 tl. gedroogde tijm
1 tl. venkelpoeder
Snufje kaneel
Door veel te proeven en te testen zijn we uitgekomen op deze heerlijke zoet/pittige laksaus! Deze saus is ook nog eens super simpel te maken. Alles in de blender en klaar is Kees! Je kan de laksaus zo pittig of zoet maken als je zelf wilt. Stop daarom niet alles tegelijk in de blender maar proef tussendoor.
50 ml chilisaus (GoTan)
50 ml sojasaus
50 ml piripiri saus (Verstegen)
4 á 5 el honing
3 tenen knoflook
1 rode peper
Spareribs
Rub (droge kruidenmeng)
Laksaus
Dé BBQproof spareribs
Spareribs, echt zo’n BBQ-klassieker die je een keer gemaakt moet hebben. Nadat je dit sparerib recept een keer gemaakt hebt is de verslaving een feit; het blijft namelijk niet bij één keer! De smaak is niet alleen erg lekker, het is ook gewoon leuk om te maken. Beetje spelen met de temperatuur en na zo’n zes uur heb je de perfecte spareribs.
Voorkoken
Voorkoken is absoluut een doodzone! Het is onzin dat je de spareribs moet voorkoken voor de perfecte spareribs. Het klopt wanneer je de spareribs kookt ze snel van het bot vallen. Maar je kookt ook alle smaak uit het vlees. Uiteindelijk houd je alleen de smaak van de marinade over. En dat wil je natuurlijk niet, je wilt toch ook de smaak van het vlees proeven?! NIET KOKEN DUS!! Het heeft ook geen zin om de spareribs te vergelijken met die van een afhaal-pizzaria. Je kan het hier absoluut niet mee vergelijken…
Low & slow
De low & slow term is behoorlijk bekend geworden afgelopen jaar. Met low & slow bereiden we vlees een lange tijd op een lage temperatuur. Hierdoor heeft het vet in het vlees voldoende tijd om te smelten en een heerlijke smaak aan het vlees mee te geven. Bij de spareribs gebeurt hetzelfde, het vet zal langzaam smelten en het vlees wordt super mals. Door deze bereiding zal het vlees ook van het bot vallen maar behoud je nog wel de BBQ-bite. De perfecte fall-of-the-bone sparerib dus.
3-2-1 spareribs
De klassieke methode om spareribs te bereiden is de 3-2-1 methode. 3-2-1 staat voor 3 uur roken, 2 uur in aluminiumfolie en 1 uur aflakken met een glaze (laksaus). Door ze in de folie te stoppen versnel je het garingsproces en worden de ribs heerlijk mals. (check hier ons 3-2-1 recept)
Geluk bij een ongeluk: 3-3 spareribs!
Voor het bereiden van spareribs gebruikt vrijwel iedereen de 3-2-1 methode. Zo heb ik de spareribs dan ook altijd bereid. Totdat ik een keer geen rookhout meer had liggen, toen ben ik gaan improviseren (lees: iets uitproberen wat je lekker lijkt). Omdat ik de laksaus zo lekker vind ben ik gewoon elk uur de ribs gaan lakken. Na ongeveer 3 uur heb ik de spareribs in de folie gedaan en heb ze op deze manier nog 3 uur laten garen. En de uitkomst; super lekkere malse spareribs. Je proeft subtiel de rub (droge kruidenmengsel), marinade en daarna de heerlijke smaak van varkensvlees. Een blijvertje dus!
TIP: Het sparerib-rekje
Door de spareribs rechtop tussen een rekje te zetten worden de ribs mooi gelijkmatig gegaard. Daarnaast kan je op die manier meer ribs kwijt op de barbecue. Er zijn speciale rib-rekjes verkrijgbaar bij de grotere bbq-winkels maar ook de Ikea biedt een oplossing. Namelijk dit rekje voor € 4,99. Plastic dopjes eraf halen en je hebt een perfect sparerib-rekje!
Bereiding
Voorbereiding
ca. 20 min.
Ontvliezen
Als eerste gaan we de spareribs ontvliezen. Er zit op de spareribs namelijk nog een dun vliesje. Deze halen we eraf zodat de smaken beter in het vlees kunnen trekken. Het vliesje zit altijd aan de binnenkant van de spareribs. Dit is goed te zien doordat het een beetje glimt. Het vliesje halen we weg met een stomp mesje, gebruik geen scherp mes anders snijd je in het vlees. Je steekt het mes voorzichtig onder het vliesje en trek dit voorzichtig omhoog. Wanneer je een beginnetje hebt kan je het vliesje zo met je hand er volledig af trekken.

Steek je mes voorzichtig onder het vlies

Trek het vlies in een ruk los
De spareribs in de rub zetten
Als het vlies verwijderd is kunnen we de ribs gaan insmeren met de rub. Smeer ribs in en geef de kruiden de tijd om in het vlees te trekken. Je zou dit al een avond van te voren kunnen doen.
Bereiding
Ca. 6 uur
De spareribs gaan we indirect bereiden met een dome-temperatuur van ongeveer 120/130 graden. Om te zorgen voor een constante en stabiele temperatuur hebben wij een ‘snake’ gemaakt. Leg ook een lekbak met een laagje water in de BBQ (scheelt een hoop rotzooi in je bbq). Als de barbecue op temperatuur is leggen we de spareribs tussen de rekjes en lakken we ze goed in. Nog een voordeel van zo’n rekje is dat de laksaus lekker langs het vlees kan druipen! Sluit voorzichtig het deksel en zorg ervoor dat de dome-temperatuur niet hoger wordt dan 130 graden. Deze stap herhalen we de eerste 3 uur elk uur.

Smeer je spareribs in met laksaus

Haal na 3 uur weer het deksel voorzichtig van de barbecue om de spareribs in aluminium in te pakken. Voordat we de ribs inpakken, smeren we er nog wat laksaus over. Wees vooral niet te voorzichtig met de laksaus! Omdat het deksel nu van de barbecue is, is dit een goed moment om te controleren of de kolen-snake nog goed gaat. Als het nodig is kan je nu kolen bijvoegen. Stop de spareribs weer in het rekje en sluit voorzichtig het deksel. Nog 3 uurtjes grillen en je lekkerste spareribs ooit komen van de barbecue! Eet smakelijk!

Laat de spareribs nog 3 uur in de folie
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Procureur in mosterd en butchers paper, waanzinnig malse pulled pork
Pak je procureur in met butchers paper voor een heerlijk resultaat.
Alle reacties (19)
Voor de laksaus, gebruik je dan sweet of hot chilli?
Morgen ga ik ze volgens je recept maken. Nu al zin in
Reactie door Kwient op 12-06-2020 om 13:15
Wij hebben sweet hot chili van Gotan gebruikt. Maar je kan elke chilisaus gebruiken. Gewoon goed proeven tussendoor! Eet smakelijk alvast! 🙂
Reactie door Bastiaan op 13-06-2020 om 14:55
Helaas krijg ik geen supermarkt gevonden die de piri piri saus verkoopt. Dus heb het vervangen door de lidl sriracha saus. And damn. Wat lekker. Bedankt voor de basis
Reactie door Roel op 24-08-2019 om 09:29
Wat een goede tip!
Reactie door Niels op 25-08-2019 om 08:28
Ik ben wel benieuwd welke piripiri saus dat is van Verstegen. Je hebt een saus in 350 ml van hen en één marinade van 85 ml. Helaas krijg ik (op de site van verstegen na) nergens de 350 ml variant gevonden. dus hoop dat je de marinade bedoelt. wil deze dit weekend gaan testen.
Reactie door roel op 05-07-2019 om 08:13
Hoi Roel, deze is het: https://store.verstegen.eu/nl_retail_nl/piri-pirisaus.html
Reactie door Bastiaan op 08-07-2019 om 17:22
kan Ik bij de laatste stap( aluminiumfolie) de ribs na 2 uur van de bbq halen en de volgende dag laatste uurtje af garen?
Reactie door Bas karnessis op 20-06-2019 om 08:11
Dat kan zeker Bas! Wij hebben hier ook een stuk over geschreven. Dit artikel al eens gelezen?
Reactie door Bastiaan op 24-06-2019 om 17:50
Wat doe ik met mijn spareribs als ik na 3,2…..tussen door moinkballs wil maken….haal ik de ribs uit de folie of laat ik ze erin…….of moet ik de moinkballs eerst maken en na de ribs opwarmen ?
Reactie door Herman op 30-12-2018 om 07:59
Hoi Herman, ik zou de ribs in de folie van de BBQ halen en net voordat de MOINKS klaar zijn weer terug leggen uit de folie. Vervolgens lakken en je kan ze tegelijk serveren! Het water loopt me in de mond haha.
Reactie door Niels op 02-01-2019 om 18:18
Ben er nu 24-12-2018 lekker mee bezig, alvast voorwerken voor kerstbrunch morgen. Gaat geweldig. Bedankt voor het recept. Fijne kerst allemaal.
Reactie door Ron op 24-12-2018 om 13:28
Hey Ron, supertof! Waren ze uiteindelijk nog lekker?
Reactie door Niels op 02-01-2019 om 18:24
Ben ze momenteel ook aan het bereiden !
Reactie door Martijn op 24-11-2018 om 14:38
Hi Martijn, we zijn benieuwd of het is gelukt?!
Reactie door Niels op 27-11-2018 om 12:24
Die tip van dat rekje van de blauwe doos werkt perfect
Reactie door Rene op 10-11-2018 om 14:02
Haha ja he! Succes met het bereiden!
Reactie door Niels op 12-11-2018 om 12:55
Ben ze nu aan het maken… ik heb de laksaus iets anders gedaan.. meer ketchap en pepers..bedankt voot het recept..
Reactie door Franz op 11-05-2018 om 13:22
Top Franz! Geniet er van.
Reactie door Bastiaan op 16-05-2018 om 07:34
Ik gooi ze morgen op de kamado..
Bedankt voor de uitleg!
Reactie door Franz op 10-05-2018 om 17:26
Laat een reactie achter