De klassieke 3-2-1 Spareribs
ca. 6 uur
Ingredienten
4 vrienden
Deze rub voor varkensvlees hebben wij uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Althuizen.
25 gr. paprikapoeder
25 gr. gerookte Paprikapoeder gerookt
25 gr. zout
25 gr. kristalsuiker
12 gr. bruine basterdsuiker
10 gr. knoflookgranulaat
12 gr. uiengranulaat
1,5 tl. zwarte peper, gemalen
0,5 tl/ chilipoeder
0,5 tl. mosterdpoeder
1 tl. gedroogde basilicum
1 tl. gedroogde tijm
1 tl. venkelpoeder
Snufje kaneel
50 ml. Chilisaus
50 ml. Sojasaus
50 ml. Piripiri saus
1 chilipeper
2 tenen knoflook
3 el. honing
Appelsap
BBQsaus
Spareribs
Laksaus
Overige
De klassieke 3-2-1 Spareribs
De sparerib is een van de meest iconische gerechten van de BBQ. Nu hebben wij natuurlijk al een recept voor heerlijke BBQproof-spareribs online staan. Echter is deze niet volgens de klassieke 3-2-1 manier bereid terwijl je deze erg vaak op internet voorbij ziet komen. Wij zullen je dan ook in dit recept meenemen in deze magische bereiding van spareribs. Dan kun je de volgende keer ook meepraten tijdens de buurtbbq!
3…2…1…START!
Wat houdt die 3-2-1 methode nou precies is in? Nou, om eerlijk te zijn is het een van de meest simpele ezelsbruggetjes die ik ken. De getallen geven namelijk de tijd aan die je met elke bereidingsstap bezig bent. Als je dus snel begint te rekenen kom je op een totale bereidingstijd van 6 uur. Wajoo, dat is echt lang. Laat je hierdoor niet afschrikken! Als jij de temperatuur in de BBQ onder controle hebt heb je eigenlijk 6 uur vrij (dit hoef je thuis natuurlijk niet te vertellen, dat scheelt weer vervelende klusjes). Een ideale manier om je BBQ onder controle te houden is de snake-methode. Hier hebben we eerder een handig instructiefilmpje over gemaakt.
Hoe dan ook staan de getallen dus voor de tijd die je aan de volgende stappen kwijt bent. 🙂
3 uur roken
Echte spareribs hebben een lekkere rooksmaak. Je wilt tenslotte proeven dat ze op de BBQ zijn bereid. Daarom roken we de spareribs gedurende 3 uur lang. Op deze manier krijgt het vlees ook zo’n rookrand waar het water je van in de mond loopt.
2 uur in de folie
Na de rooksessie wikkelen we de spareribs in aluminiumfolie. Voordat je het laatste hoekje folie dicht vouwt giet je nog wat appelsap of cola in het pakketje. De zuren in deze dranken verbreken de eiwitverbindingen in het vlees zodat het super mals wordt.
1 uur lakken
Het laatste uur leg je de varkensribben op het rooster en smeer je deze elk kwartier in met onze speciale laksaus. De suikers in deze saus zullen straks lekker karamelliseren zodat je van die echte sticky ribs krijgt.
Als je nu dus de kapot gekookte ribbetjes van je lokale pizzeria even helemaal vergeet, zal je met de 3-2-1 methode de lekkerste spareribs ooit op tafel zetten. Dat beloof ik.
NB. De 3-2-1 methode is gebaseerd op het werken met de dikbevleesde buikribben van het varken (spareribs). In Nederland worden bijna altijd de zgn. baby backribs verkocht. Deze zijn een stuk minder dik bevleesd dan de buikribben. Hierdoor hoef je je niet per se te houden aan de voorgeschreven 6 uur. Je kan dan ook bijvoorbeeld 3-1-1 aan houden.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 min.
Verwijder het vlies op de achterzijde van de spareribs en bestrooi de ribben rijkelijk met de kruidenrub. Dit kan je al een dag van te voren doen zodat de kruiden lekker in het vlees kunnen trekken.
De laksaus
Snijd de knoflook en rode peper fijn, stop in een kom en voeg de chilisaus, piripiri, sojasaus en honing toe. Meng alles samen tot een geheel. Je kan ook alle ingrediënten in een maatbeker stoppen en glad maken met een staafmixer. Will je de saus niet te pittig, haal dan de zaadlijst uit de rode peper en begin eerst met een halve peper. De andere helft kan je altijd later nog toevoegen. Ook voor deze saus geldt, proef tussendoor zodat je de saus helemaal naar je eigen smaak kan maken.
Bereid vervolgens je BBQ voor om op een temperatuur tussen de 100-120°C indirect te grillen.
Tip! Dit kan perfect via de snake-methode!

Verwijder het vliesje van de sparerib

Spareribs in de rub
Bereiding
Ca. 6 uur
Roken
Als de BBQ op temperatuur is plaats je een lekbak met een laagje water in de barbecue. Zet het rooster terug op de BBQ en plaats het IKEA rekje boven de lekbak. Zet de ribben rechtop in het rekje en sluit de deksel. We roken de ribs 3 uur.

Het roken van de spareribs
In de folie
Na de rooksessie is het tijd om de ribben in te pakken in aluminiumfolie. Op deze manier worden de spareribs als het ware gaar gestoomd. Voordat we het pakketje helemaal dichtvouwen doen we nog wat appelsap bij de spareribs. Het zuur van de appelsap zorgt ervoor de het vlees extra mals wordt. Voor de smaak smeren we ook een beetje BBQsaus over de ribben. In de folie gaan de spareribs weer voor 2 uur op de BBQ.

Smeer de ribben in met appelsap en bbqsaus

Plaats de ribben terug op de BBQ
Lakken
Na de 2 uur in de folie halen we de spareribs uit de ‘verpakking’ en leggen we deze op het rooster (indirect). Je zult al merken dat de ribben al boterzacht zijn. Maar nog eventjes geduld, we gaan de spareribs nog wat extra smaak geven met onze laksaus.
Smeer de ribben rijkelijk in met de laksaus. Herhaal deze stap elke 20 minuten voor het beste resultaat.
Na een uur is het dan zover; de spareribs mogen van de BBQ. Bereid je voor op een smaakexplosie van jewelste! Heerlijk malse spareribs met een subtiele rooksmaak. Het zoet pittige van de laksaus laten je bijna huilen van geluk.
Eet smakelijk!

Smeer de laksaus rijkelijk over de ribben

Nog eventjes geduld!

Fall of the bone ribbetjes

Eet smakelijk!
Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Spareribs door Meatfish.nl
– Kruiden door van Beekum Specerijen
Bedankt!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Klassieke saucijzenbroodjes van de BBQ
Overheerlijke saucijzenbroodjes van de BBQ!

Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain
Deze ambacht is ook op een moderne BBQ mogelijk!
Alle reacties (54)
Hoeveel spareribs kan je rubben met de rub zoals hier boven aangegeven? (25 gram paprikapoeder enzovoorts…..)
Reactie door Arnald Boeve op 05-07-2022 om 14:50
Hi Arnald, meer dan genoeg. Wij strooien meestal op gevoel. Echt grammage weten we niet. Maar een rib of 4-5 moet zeker lukken.
Reactie door Niels op 11-07-2022 om 19:34
Hi Heren, ziet er super lekker uit! Ga ik proberen. Eén vraagje, ik zie dat je zowel met roken als in de folie nog gebruik maakt van het rekje, maar niet meer voor de laatste fase. Ook liggen er nog ‘maar’ 2 ribs op de BBQ, heeft dat een specifieke reden? Ik denk namelijk dat 4 ribs naast elkaar niet gaat passen. Alle 4 in het rekje en steeds aflakken moet toch ook kunnen?
Reactie door Hans op 13-05-2022 om 08:51
Hoi Hans, in het rekje druipt de lak er heel snel. Daarom leggen wij ze in de lakfase op het rooster.
Reactie door Bastiaan op 01-06-2022 om 11:34
Dag heren,
Waar staan de exacte verhoudingen van dit recept ( rub en laksaus).
Wil ze binnenkort ook gaan maken.
Grt,
Sander
Reactie door Sander op 16-03-2022 om 19:39
Hey Sander, check de ingrediëntenlijst. Die kan je openen door op het plusje te klikken.
Reactie door Bastiaan op 22-03-2022 om 10:52
Heey, ik heb een gas bbq en ik wil voor het eerst spareribs erop maken, kan dit gewoon via de 321 zoals bescheven voor een normale bbq? Tip zijn graag welkom
Reactie door Ronald op 28-08-2021 om 19:16
Hey Ronald, jazeker. Type BBQ maakt niet uit, 3-2-1 werkt altijd!
Reactie door Bastiaan op 08-09-2021 om 08:41
Ik kan nergens piripirisaus vinden, en nu ook geen tijd meer om te halen. Kan ik deze in het recept van de laksaus ook weglaten? Of verknal ik dan de hele smaak?
Reactie door Jessica op 01-08-2021 om 06:58
Hey Jessica, laksaus zou ik zeker niet weg laten. Dat geeft juist de lekkere smaak en maakt de ribben echt af. Je zou ook gewone chilisaus kunnen gebruiken. Succes!
Reactie door Niels op 02-08-2021 om 06:28
Hey mannen, ik zocht naar de samenstelling van de rub. Staat die ergens of hebben jullie een advies welke te gebruiken? Bedankt en leuke videos (y)
Reactie door Izzy op 15-09-2020 om 19:11
Hoi Izzy, Thnx! Je kan in principe elke pork-rub gebruiken. Indit/a> recept staat een rub die je kan gebruiken. Succes.
Reactie door Bastiaan op 16-09-2020 om 06:56
Vraag over fase 2 en 3. Houden jullie de temp van de bbq/kamado gelijk aan die van fase 1?
Reactie door Mike op 12-09-2020 om 17:45
Hoi Mike, jazeker de volledige 5-6 uur.
Reactie door Bastiaan op 14-09-2020 om 18:06
Voor de cola in de folie. Met de holle of bolle kant omhoog
Reactie door Jeroen op 27-08-2020 om 14:38
De bolle kant omhoog Jeroen.
Reactie door Bastiaan op 31-08-2020 om 17:11
Goedenavond mannen,
Morgen voor het eerst spare-ribs met de 3-2-1 op de weber… ik heb nog 2vragen… Kan ik de rub vanavond al aanbrengen zodat dit lekker erin trekt? En ik heb 2soorten saus “spare rib marinade zoet” en “smoke & bbq”… Welke voor Stap 2 en welke voor Stap 3?
Ps. Wat een fantastische video’s! Skitterend
Reactie door Bas op 07-08-2020 om 17:22
Ha Bas, de rub kan je zeker al aanbrengen. Uiteindelijk ligt het er net aan wat je zelf het lekkerst vindt. Wel zou ik dezelfde saus gebruiken voor stap 2 en 3.
Reactie door Bastiaan op 10-08-2020 om 11:54
Hey boys!
Het water loopt me in de mond bij het lezen van deze ribs.
We gaan ze eens proberen!
Als ik het goed heb moet de deksel temp op 120 graden gehouden worden?
Mvg Martijn
Reactie door Martijn op 19-06-2020 om 10:21
Haha te gek! Succes en alvast eet smakelijk!
Reactie door Niels op 22-06-2020 om 08:45
Hoi!
Ik heb vandaag voor het eerst spareribs gemaakt via dit recept, ik krijg alleen vrij harde donkere randjes. Wat doe ik verkeerd?
Reactie door Marije op 14-06-2020 om 19:13
Hi Marije, we denken dat dit de suikers in de rub / laksaus zijn die iets te hard zijn gekarameliseerd. Waarschijnlijk door een te hoge temperatuur. Welke temperatuur heb je gegrild?
Reactie door Niels op 15-06-2020 om 07:11
Goedeavond heren,
Inmiddels al een aantal keer jullie 3-2-1 methode (succesvol) uitgevoerd!
Vrijdag (morgen) gaan wij de 3-2 methode uitvoeren, en de 1 gaan we pas zaterdag afmaken.
Kan dit en zijn er nog tips met bewaren?
Alvast bedankt!
Reactie door Dennis op 11-06-2020 om 20:55
Hi Dennis, dat kan zeker! Wij hebben daar zelfs een blog over geschreven! https://bbqproof.nl/bbq-blog/spareribs-in-delen-bereiden-op-de-bbq/
Reactie door Niels op 12-06-2020 om 07:55
Hey heren,
Morgen voor t eerst spareribs volgens dit recept maken. Ben benieuwd!
Wanneer jullie zeggen “100 tot 120 graden”, betreft dit dan de thermometer in de deksel of op de gril?
Als het op de gril is kan ik op mijn deksel dan rekenen op 140 graden?
Thanks!
Reactie door Mark op 06-06-2020 om 18:08
Hi Mark, ja het is de keteltemperatuur rond het rooster. De temperatuur in het deksel wijkt meestal zo’n 20 graden af (warmer). Succes!
Reactie door Niels op 08-06-2020 om 10:26
Voor het eerst jullie methode geprobeerd icm de snake. Dat werkt echt te gek!! Morgen een tweede sessie met cola als basis. Jullie zijn helden!
Reactie door Tom op 20-05-2020 om 20:02
Haha Tom. Heerlijke reactie. Thanks!
Reactie door Niels op 25-05-2020 om 13:42
Vandaag dit recept uitgeprobeerd. Het was heerlijk!! Kan het iedereen aanraden 🙂
Reactie door Björn op 17-05-2020 om 20:56
Thnx Björn, leuk om te horen. 🙂
Reactie door Bastiaan op 18-05-2020 om 18:07
ondertussen de ribben in de folie. nog even te gaan. heb wel geen glaze gemaakt maar heb een smokey bbq saus. dat zal ook wel werken zeker?
Reactie door wim vandebergh op 17-05-2020 om 10:46
Ha Wim, die gaat zeker werken. De suikers zullen heerlijk gaan karameliseren. Onze laksaus is alleen wat dunner en pittiger. 🙂
Reactie door Bastiaan op 18-05-2020 om 18:07
Hoi,
Kan je tijdens het aflakken ook de sweet ray’s bbq brown sugar sauce of de Honey bbq sauce gebruiken?
Reactie door Jarco op 27-04-2020 om 08:40
Hoi Jarco, dat kan zeker!
Reactie door Bastiaan op 27-04-2020 om 11:55
Oké super. Dus als de temp 120 in me deksel aangeeft dan is me rooster mooi op 100?
Ga ze vrijdag maken dus ben benieuwd
Reactie door Nick op 21-04-2020 om 07:44
Ja dat klopt ongeveer! Je kan het altijd even checken met je (kern) thermometer.
Reactie door Niels op 21-04-2020 om 12:58
Goedemorgen
Ik gebruik een weber 47.
Moet ik me temperatuur meter van de deksel boven het vlees houden of boven de kolen?
Gr nick
Reactie door Nick op 21-04-2020 om 07:31
Hi NIkc, deze houden wij meestal tussen de kolen en het gerecht in (kwartslag gedraaid). Houd er wel rekening mee dat de temp in het deksel ongeveer 20°C boven je roostertemperatuur zit!
Reactie door Niels op 21-04-2020 om 07:36
Goedemorgen,
Ik bbq op een weber 47cm maar nu vraag ik mij af waar ik me temperatuur meter van me deksel moet houden.
Boven de kolen of boven het vlees?
Gr nick
Reactie door Nick op 21-04-2020 om 07:04
Ik zie helemaal onderaan bbq saus staan. Wat doe je hier nog mee want hier zie ik niks meer van terug in je bereiding?
Reactie door luuk op 14-04-2020 om 20:13
Hoi Luuk, die gebruik je bij de ‘folie fase’. Je smeert de ribs dan in met BBQsaus en appelsap. Scherp ik zie het ook niet staan, alleen op de foto. Pas het gelijk aan. Thnx.
Reactie door Bastiaan op 15-04-2020 om 11:53
Voor het eerst mijn nieuwe bbq uitgeprobeerd met als gerecht de spareribs.
Snakemethode — werkte niet kooltjes (kokosbriketten) werden niet doorgegeven. Temp niet boven de 70c. Dus overgeschakeld naar de
Minion methode — dit werkte goed.
Omwille de tijd 2,5 roken, 1 uur in folie en 1 uur lakken.
Resultaat super lekkere spareribs met een echte rooksmaak en heerlijk korstje. Als zelfs de kleinste van 2 de ribs begint te eten dan is het geslaagd. 6 hour job. 10 min pleasure. Bedankt voor het gerecht.
Wellicht nog tips om de snake te laten slagen?
Reactie door Kevin op 21-12-2019 om 18:42
Hey Kevin, wat gaaf om te lezen! Snake methode gaat wel eens mis als of de briketten vochtig zijn of dat ze te dicht op elkaar liggen en er geen circulatie plaats vinden. Succes bij je volgende poging!
Reactie door Niels op 07-01-2020 om 19:52
Morgen ga ik ervoor, spareribs al in de rub.
Nog één vraagje, lak je bij de kanten?
Reactie door Martin op 23-08-2019 om 13:42
HI Martin, Kan je doen maar de kans is groot dat ze al zo gaar zijn dat dit niet lukt. Alleen de bovenkant is dan ook prima.
Reactie door Niels op 25-08-2019 om 08:28
De ingrediënten voor de laksaus komen niet overheen met wat in het verhaal wordt verteld.
Zo staat in de tekst piripiri saus en deze vind ik niet terug in de ingrediëntenlijst. Daarin staan wel weer bbq saus en appelsap, maar geen hoeveelheden.
Wat zijn de precieze ingrediënten voor de laksaus (incl. hoeveelheden)? Alvast bedankt!
Reactie door Bjorn op 28-05-2019 om 14:41
Ha Bjorn, je hebt helemaal gelijk! Er gaat ook 50 ml piripiri saus in. Ik pas het gelijk aan. Bedankt voor de scherpe blik! 🙂
Reactie door Bastiaan op 30-05-2019 om 20:45
hoeveel appelsap moet er gemiddeld in de folie?
Reactie door mike op 16-02-2019 om 10:13
Hi Mike, ik gebruik altijd van die pakjes drinken (200 ml) en ik kan daar ongeveer 3 ribben mee besprenkelen. 70 ml dus per rib ongeveer.
Reactie door Niels op 18-02-2019 om 07:00
Ik weet wel waar je die inspiratie vandaan hebt gehaald. Die prachtige 68 uur gegaarde spareribs van de Spareribkoning.
Reactie door Jan van Vroeger op 11-04-2018 om 18:22
Voor de mensen die voor het eerst een ikea borden rek gaan gebruiken, vergeet niet de plastic dopjes aan de onderkant te verwijderen voordat hij op de bbq gaat
Reactie door Tim vd Berg op 11-04-2018 om 10:33
Ja idd Tim, plastic doet het niet zo goed op de BBQ!
Reactie door Bastiaan op 12-04-2018 om 06:25
Hoi,
Doen jullie tijdens het roken nog beuken hout erin of helemaal niks?
Reactie door Nel op 10-04-2018 om 16:26
Hoi Nel, wij hebben geen extra hout toegevoegd tijdens het roken. Twee blokjes aan het begin van je ‘snake’ is voldoende want na een paar uur neemt het vlees geen rook meer op.
Reactie door Niels op 11-04-2018 om 07:24
Laat een reactie achter