bbqproof.nl Recepten Klassiekers De klassieke 3-2-1 Spareribs

De klassieke 3-2-1 Spareribs

star_rate
De klassieke 3-2-1 Spareribs

ca. 6 uur

Ingredienten

    Spareribs
    • 4 vrienden

    • 4 Spareribs

    • Deze rub voor varkensvlees hebben wij uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Althuizen.

    • 25 gr. paprikapoeder

    • 25 gr. gerookte paprikapoeder

    • 25 gr. zout

    • 25 gr. kristalsuiker

    • 12 gr. bruine basterdsuiker

    • 10 gr. knoflookgranulaat

    • 12 gr. uiengranulaat

    • 1,5 tl. zwarte peper, gemalen

    • 0,5 tl/ chilipoeder

    • 0,5 tl. mosterdpoeder

    • 1 tl. gedroogde basilicum

    • 1 tl. gedroogde tijm

    • 1 tl. venkelpoeder

    • Snufje kaneel

    Laksaus
    • 50 ml. Chilisaus

    • 50 ml. Sojasaus

    • 50 ml. Piripiri saus

    • 1 chilipeper

    • 2 tenen knoflook

    • 3 el. honing

    Overige
    • Appelsap

    • BBQsaus

De klassieke 3-2-1 Spareribs

De klassieke 3-2-1 Spareribs

De sparerib is een van de meest iconische gerechten van de BBQ. Nu hebben wij natuurlijk al een recept voor heerlijke BBQproof-spareribs online staan. Echter is deze niet volgens de klassieke 3-2-1 manier bereid terwijl je deze erg vaak op internet voorbij ziet komen. Wij zullen je dan ook in dit recept meenemen in deze magische bereiding van spareribs. Dan kun je de volgende keer ook meepraten tijdens de buurtbbq!

3…2…1…START!

Wat houdt die 3-2-1 methode nou precies is in? Nou, om eerlijk te zijn is het een van de meest simpele ezelsbruggetjes die ik ken. De getallen geven namelijk de tijd aan die je met elke bereidingsstap bezig bent. Als je dus snel begint te rekenen kom je op een totale bereidingstijd van 6 uur. Wajoo, dat is echt lang. Laat je hierdoor niet afschrikken! Als jij de temperatuur in de BBQ onder controle hebt heb je eigenlijk 6 uur vrij (dit hoef je thuis natuurlijk niet te vertellen, dat scheelt weer vervelende klusjes). Een ideale manier om je BBQ onder controle te houden is de snake-methode. Hier hebben we eerder een handig instructiefilmpje over gemaakt.

Hoe dan ook staan de getallen dus voor de tijd die je aan de volgende stappen kwijt bent. 🙂

3 uur roken
Echte spareribs hebben een lekkere rooksmaak. Je wilt tenslotte proeven dat ze op de BBQ zijn bereid. Daarom roken we de spareribs gedurende 3 uur lang. Op deze manier krijgt het vlees ook zo’n rookrand waar het water je van in de mond loopt.

2 uur in de folie
Na de rooksessie wikkelen we de spareribs in aluminiumfolie. Voordat je het laatste hoekje folie dicht vouwt giet je nog wat appelsap of cola in het pakketje. De zuren in deze dranken verbreken de eiwitverbindingen in het vlees zodat het super mals wordt.

1 uur lakken
Het laatste uur leg je de varkensribben op het rooster en smeer je deze elk kwartier in met onze speciale laksaus. De suikers in deze saus zullen straks lekker karamelliseren zodat je van die echte sticky ribs krijgt.

Als je nu dus de kapot gekookte ribbetjes van je lokale pizzeria even helemaal vergeet, zal je met de 3-2-1 methode de lekkerste spareribs ooit op tafel zetten. Dat beloof ik.

NB. De 3-2-1 methode is gebaseerd op het werken met de dikbevleesde buikribben van het varken (spareribs). In Nederland worden bijna altijd de zgn. baby backribs verkocht. Deze zijn een stuk minder dik bevleesd dan de buikribben. Hierdoor hoef je je niet per se te houden aan de voorgeschreven 6 uur. Je kan dan ook bijvoorbeeld 3-1-1 aan houden.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 min.

Verwijder het vlies op de achterzijde van de spareribs en bestrooi de ribben rijkelijk met de kruidenrub. Dit kan je al een dag van te voren doen zodat de kruiden lekker in het vlees kunnen trekken.

De laksaus
Snijd de knoflook en rode peper fijn, stop in een kom en voeg de chilisaus, piripiri, sojasaus en honing toe. Meng alles samen tot een geheel. Je kan ook alle ingrediënten in een maatbeker stoppen en glad maken met een staafmixer. Will je de saus niet te pittig, haal dan de zaadlijst uit de rode peper en begin eerst met een halve peper. De andere helft kan je altijd later nog toevoegen. Ook voor deze saus geldt, proef tussendoor zodat je de saus helemaal naar je eigen smaak kan maken.

Bereid vervolgens je BBQ voor om op een temperatuur tussen de 100-120°C indirect te grillen.

Tip! Dit kan perfect via de snake-methode!

Verwijder het vliesje van de sparerib

Spareribs in de rub

Bereiding

Ca. 6 uur

Roken

Als de BBQ op temperatuur is plaats je een lekbak met een laagje water in de barbecue. Zet het rooster terug op de BBQ en plaats het IKEA rekje boven de lekbak. Zet de ribben rechtop in het rekje en sluit de deksel. We roken de ribs 3 uur.

Het roken van de spareribs

In de folie

Na de rooksessie is het tijd om de ribben in te pakken in aluminiumfolie. Op deze manier worden de spareribs als het ware gaar gestoomd. Voordat we het pakketje helemaal dichtvouwen doen we nog wat appelsap bij de spareribs. Het zuur van de appelsap zorgt ervoor de het vlees extra mals wordt. In de folie gaan de spareribs weer voor 2 uur op de BBQ.

Smeer de ribben in met appelsap en bbqsaus

Plaats de ribben terug op de BBQ

Lakken

Na de 2 uur in de folie halen we de spareribs uit de ‘verpakking’ en leggen we deze op het rooster (indirect). Je zult al merken dat de ribben al boterzacht zijn. Maar nog eventjes geduld, we gaan de spareribs nog wat extra smaak geven met onze laksaus.

Smeer de ribben rijkelijk in met de laksaus. Herhaal deze stap elke 20 minuten voor het beste resultaat.

Na een uur is het dan zover; de spareribs mogen van de BBQ. Bereid je voor op een smaakexplosie van jewelste! Heerlijk malse spareribs met een subtiele rooksmaak. Het zoet pittige van de laksaus laten je bijna huilen van geluk.

Eet smakelijk!

Smeer de laksaus rijkelijk over de ribben

Nog eventjes geduld!

Fall of the bone ribbetjes

Eet smakelijk!

Disclaimer


Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
-Spareribs door Meatfish.nl

Meatfish bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (11)

  1. Morgen ga ik ervoor, spareribs al in de rub.
    Nog één vraagje, lak je bij de kanten?

    Reactie door Martin op 23-08-2019 om 13:42

    • HI Martin, Kan je doen maar de kans is groot dat ze al zo gaar zijn dat dit niet lukt. Alleen de bovenkant is dan ook prima.

      Reactie door Niels op 25-08-2019 om 08:28

  2. De ingrediënten voor de laksaus komen niet overheen met wat in het verhaal wordt verteld.
    Zo staat in de tekst piripiri saus en deze vind ik niet terug in de ingrediëntenlijst. Daarin staan wel weer bbq saus en appelsap, maar geen hoeveelheden.
    Wat zijn de precieze ingrediënten voor de laksaus (incl. hoeveelheden)? Alvast bedankt!

    Reactie door Bjorn op 28-05-2019 om 14:41

    • Ha Bjorn, je hebt helemaal gelijk! Er gaat ook 50 ml piripiri saus in. Ik pas het gelijk aan. Bedankt voor de scherpe blik! 🙂

      Reactie door Bastiaan op 30-05-2019 om 20:45

  3. hoeveel appelsap moet er gemiddeld in de folie?

    Reactie door mike op 16-02-2019 om 10:13

    • Hi Mike, ik gebruik altijd van die pakjes drinken (200 ml) en ik kan daar ongeveer 3 ribben mee besprenkelen. 70 ml dus per rib ongeveer.

      Reactie door Niels op 18-02-2019 om 07:00

  4. Ik weet wel waar je die inspiratie vandaan hebt gehaald. Die prachtige 68 uur gegaarde spareribs van de Spareribkoning.

    Reactie door Jan van Vroeger op 11-04-2018 om 18:22

  5. Voor de mensen die voor het eerst een ikea borden rek gaan gebruiken, vergeet niet de plastic dopjes aan de onderkant te verwijderen voordat hij op de bbq gaat

    Reactie door Tim vd Berg op 11-04-2018 om 10:33

    • Ja idd Tim, plastic doet het niet zo goed op de BBQ!

      Reactie door Bastiaan op 12-04-2018 om 06:25

  6. Hoi,

    Doen jullie tijdens het roken nog beuken hout erin of helemaal niks?

    Reactie door Nel op 10-04-2018 om 16:26

    • Hoi Nel, wij hebben geen extra hout toegevoegd tijdens het roken. Twee blokjes aan het begin van je ‘snake’ is voldoende want na een paar uur neemt het vlees geen rook meer op.

      Reactie door Niels op 11-04-2018 om 07:24

Laat een reactie achter

ca. 6 uur

Benodigdheden

    Spareribs
    • 4 vrienden

    • 4 Spareribs

    • Deze rub voor varkensvlees hebben wij uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Althuizen.

    • 25 gr. paprikapoeder

    • 25 gr. gerookte paprikapoeder

    • 25 gr. zout

    • 25 gr. kristalsuiker

    • 12 gr. bruine basterdsuiker

    • 10 gr. knoflookgranulaat

    • 12 gr. uiengranulaat

    • 1,5 tl. zwarte peper, gemalen

    • 0,5 tl/ chilipoeder

    • 0,5 tl. mosterdpoeder

    • 1 tl. gedroogde basilicum

    • 1 tl. gedroogde tijm

    • 1 tl. venkelpoeder

    • Snufje kaneel

    Laksaus
    • 50 ml. Chilisaus

    • 50 ml. Sojasaus

    • 50 ml. Piripiri saus

    • 1 chilipeper

    • 2 tenen knoflook

    • 3 el. honing

    Overige
    • Appelsap

    • BBQsaus

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Broodje pulled pork

Pulled pork, wie kent het niet? Een van de bekendste BBQ gerechten van dit moment!

Bekijk recept play_arrow
Niels Gegrilde mais

Een echte BBQ klassieker: gegrilde mais! Lekker met een pittige chili.

Bekijk recept play_arrow
Niels Hasselback aardappels

Deze aardappels zien er misschien gek uit maar smaken enorm lekker!

Bekijk recept play_arrow