Short ribs

star_rate
Short ribs

Ca. 12 uur

Ingredienten

  • 1 short rib (ca. 1,8 kg)

  • 6 personen

  • 2 el zwarte peper

  • 1 el zout

  • Rookhout

Short ribs

Short ribs

De short ribs, weer een minder bekend onderdeel van het rund. Als je iemand naar een bekend BBQ gerecht vraagt komt al snel de sparerib (varkensvlees) naar voren. Erg lekker, maar wat mensen niet weten is dat ook een rund een soort spareribs heeft, namelijk de short ribs. Persoonlijk vind ik deze veel lekkerder dan spareribs (alhoewel ik die ook zeker kan waarderen). De subtiele rooksmaak in combinatie met de heerlijk zachte structuur is echt waanzinnig. De zachte structuur krijg je door de langzame bereiding. Het vlees is namelijk behoorlijk compact en doorregen met vet en dit krijg je niet mals door het snel te grillen.

Short ribs en vet
Het vlees van de short ribs is dooraderd met vet. Laat dit je niet afschrikken want hier blijft na de bereiding weinig meer van over omdat het zich door heel het vlees verspreidt. Dit zorgt voor heerlijk mals vlees en een ultieme zachte smaak.

Recept van Jord
Dit recept is op basis van de bereiding welke Jord Althuizen in zijn boek ‘Smokey Goodness – het ultieme BBQ boek‘ beschrijft. Wij hebben echter minder zout gebruikt, omdat ik het de vorige keer te overheersend vond. Daarnaast wordt in het recept vanuit het boek de short rib na vier uur in zgn. ‘Butchers-paper’ gewikkeld. Dit papier lijkt op vetvrij bakpapier maar laat meer warmte en vocht door. Hierdoor versnel je het bakproces aanzienlijk. De bereiding in het boek duurt namelijk +/- 8,5 uur. Wij hadden dit papier niet in huis en hebben het zonder gedaan. Dit resulteerde in een totale bereidingstijd (inclusief rusten) van 14 uur. Laat dit je wederom niet afschrikken, want het is absoluut de moeite waard!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 1 uur

Haal de short rib ongeveer een uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Bereid ondertussen je BBQ voor om indirectte grillen op een temperatuur tussen de 100 – 115 graden.

Als de short rib op kamertemperatuur is kan je beginnen met het schoonmaken. Snijd de dikkere stukken vet van het vlees en gooi deze weg. Net zoals bij varkensribben zit er op de botkant een stevig vlies dat de smaak tegenhoud als je het niet verwijdert. Echter is deze vrij makkelijk te verwijderen door met een mes het vel los te wrikken.

Als het vlees mooi schoon is, smeer je het rijkelijk in met fijn gemalen peper en zout.

Haal het vlies van de shortrib

Bestrooi rijkelijk met peper en zout

Bereiding

Ca. 8 - 12 uur

De bereiding van een short rib zelf is erg gemakkelijk. Je hoeft in principe enkel de temperatuur van het vlees en de BBQ in de gaten te houden. Als de BBQ op temperatuur is plaats je een lekbak onder het indirecte gedeelte van de BBQ en leg je het vlees hierboven. Plaats een handje rooksnippers (geweekt in water) of een blokje rookhout op de kolen en sluit de deksel. Dan volgt het meest lastige van deze bereiding; zorg er voor dat de temperatuur constant rond de 115°C blijft. Dit doe je door te spelen met de luchtgaten en eventueel een brokje houtskool toe te voegen.

Leg de shortrib indirect op de BBQ

De shortrib na ongeveer 5 uur

Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 92°C. Dit lijkt veel te warm als je kijkt naar onze tabel in de Q&A , maar het klopt echt. Deze langzame bereiding zorgt er voor dat het vet heel langzaam smelt en zich door het vlees verspreidt. Het is dus ook niet te vergelijken met een rib-eye of entrecote waarbij het vlees kort gegrild wordt en het vet nog in volle glorie aanwezig is.

Als de short rib klaar is herken je het niet meer terug! De stevige botten steken er als een soort slagtanden uit omdat het vlees gekrompen. Je ruikt de heerlijk subtiele rooklucht en het vlees valt bijna uit elkaar als je het in aluminiumfolie wikkelt om te rusten. rusten is, net als bijna al onze gerechten, erg belangrijk. Houd je dus nog even in! Na een kwartier pak je het pakket uit en kan je het snijden. Wij hadden een aantal eters dus hebben het in kleine plakjes geserveerd. Je kan er ook voor kiezen het in grotere stukken als hoofdgerecht op te dienen. Eet smakelijk (en dat zal zeker lukken)!!

De shortrib na 12 uur

Eet smakelijk!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (4)

 1. Super!!!
  Vandaag klaargemaakt: 11 uur en 10 minuten rusten.

  Welk de laatste 5 uur in Butcherpaper gewikkeld.

  De tip van het hoeveelheid zout te halveren is echt belangrijk.

  Super juicy!

  Iedereen moet dit proberen!!

  Reactie door Mario op 31-03-2019 om 17:24

  • Lekker bezig Mario!

   Reactie door Niels op 17-04-2019 om 11:50

 2. Bedankt voor de mooie beschrijving en foto’s.
  Ik ga shortribs dit weekend op de kamado gooien.

  Reactie door Franz op 06-05-2018 om 05:07

  • Dat wordt een top weekend!

   Reactie door Bastiaan op 07-05-2018 om 19:59

Laat een reactie achter

Ca. 12 uur

Benodigdheden

  • 1 short rib (ca. 1,8 kg)

  • 6 personen

  • 2 el zwarte peper

  • 1 el zout

  • Rookhout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

La vita e bella! Helemaal met deze sappige Italiaanse burgers!

Bekijk recept play_arrow
Niels De klassieke 3-2-1 Spareribs

De klassieke spareribs volgens de 3-2-1 methode!

Bekijk recept play_arrow
Niels Broodje gerookte kipfilet

Gerookte kipfilet op een broodje, wat wil je nog meer?

Bekijk recept play_arrow