Short ribs
Short ribs
De short ribs, weer een minder bekend onderdeel van het rund. Als je iemand naar een bekend BBQ gerecht vraagt komt al snel de sparerib (varkensvlees) naar voren. Erg lekker, maar wat mensen niet weten is dat ook een rund een soort spareribs heeft, namelijk de short ribs. Persoonlijk vind ik deze veel lekkerder dan spareribs (alhoewel ik die ook zeker kan waarderen). De subtiele rooksmaak in combinatie met de heerlijk zachte structuur is echt waanzinnig. De zachte structuur krijg je door de langzame bereiding. Het vlees is namelijk behoorlijk compact en doorregen met vet en dit krijg je niet mals door het snel te grillen.
Short ribs en vet
Het vlees van de short ribs is dooraderd met vet. Laat dit je niet afschrikken want hier blijft na de bereiding weinig meer van over omdat het zich door heel het vlees verspreidt. Dit zorgt voor heerlijk mals vlees en een ultieme zachte smaak.
Recept van Jord
Dit recept is op basis van de bereiding welke Jord Althuizen in zijn boek ‘Smokey Goodness – het ultieme BBQ boek‘ beschrijft. Wij hebben echter minder zout gebruikt, omdat ik het de vorige keer te overheersend vond. Daarnaast wordt in het recept vanuit het boek de short rib na vier uur in zgn. ‘Butchers-paper’ gewikkeld. Dit papier lijkt op vetvrij bakpapier maar laat meer warmte en vocht door. Hierdoor versnel je het bakproces aanzienlijk. De bereiding in het boek duurt namelijk +/- 8,5 uur. Wij hadden dit papier niet in huis en hebben het zonder gedaan. Dit resulteerde in een totale bereidingstijd (inclusief rusten) van 14 uur. Laat dit je wederom niet afschrikken, want het is absoluut de moeite waard!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 1 uur
Haal de short rib ongeveer een uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Bereid ondertussen je BBQ voor om indirectte grillen op een temperatuur tussen de 100 – 115 graden.
Als de short rib op kamertemperatuur is kan je beginnen met het schoonmaken. Snijd de dikkere stukken vet van het vlees en gooi deze weg. Net zoals bij varkensribben zit er op de botkant een stevig vlies dat de smaak tegenhoud als je het niet verwijdert. Echter is deze vrij makkelijk te verwijderen door met een mes het vel los te wrikken.
Als het vlees mooi schoon is, smeer je het rijkelijk in met fijn gemalen peper en zout.

Haal het vlies van de shortrib

Bestrooi rijkelijk met peper en zout
Bereiding
Ca. 8 - 12 uur
De bereiding van een short rib zelf is erg gemakkelijk. Je hoeft in principe enkel de temperatuur van het vlees en de BBQ in de gaten te houden. Als de BBQ op temperatuur is plaats je een lekbak onder het indirecte gedeelte van de BBQ en leg je het vlees hierboven. Plaats een handje rooksnippers (geweekt in water) of een blokje rookhout op de kolen en sluit de deksel. Dan volgt het meest lastige van deze bereiding; zorg er voor dat de temperatuur constant rond de 115°C blijft. Dit doe je door te spelen met de luchtgaten en eventueel een brokje houtskool toe te voegen.

Leg de shortrib indirect op de BBQ

De shortrib na ongeveer 5 uur
Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 92°C. Dit lijkt veel te warm als je kijkt naar onze tabel in de Q&A , maar het klopt echt. Deze langzame bereiding zorgt er voor dat het vet heel langzaam smelt en zich door het vlees verspreidt. Het is dus ook niet te vergelijken met een rib-eye of entrecote waarbij het vlees kort gegrild wordt en het vet nog in volle glorie aanwezig is.
Als de short rib klaar is herken je het niet meer terug! De stevige botten steken er als een soort slagtanden uit omdat het vlees gekrompen. Je ruikt de heerlijk subtiele rooklucht en het vlees valt bijna uit elkaar als je het in aluminiumfolie wikkelt om te rusten. rusten is, net als bijna al onze gerechten, erg belangrijk. Houd je dus nog even in! Na een kwartier pak je het pakket uit en kan je het snijden. Wij hadden een aantal eters dus hebben het in kleine plakjes geserveerd. Je kan er ook voor kiezen het in grotere stukken als hoofdgerecht op te dienen. Eet smakelijk (en dat zal zeker lukken)!!

De shortrib na 12 uur

Eet smakelijk!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde Entrecote
Een klassieker om lekker te grillen! Super mals en sappig!

Philly Cheese Steak met ribeye
De Amerikaanse klassieker rechtstreeks van de BBQ
Alle reacties (50)
chloroquina
aralen uk
erectile function
erectile injections
hydroxycloraquine
hydrochlorothiazide
comparing erectile dysfunction drugs
plaquenil antiviral
side effects tadalafil
tadalafil pills
azithromycin (zithromax)
zithromax online
Reactie door pharmacious op 07-01-2021 om 02:55
chloroquine phosphate vs chloroquine sulphate
buy chloroquine phosphate uk
erectile doctor memphis tn
best erectile dysfunction remedies
hydroxichlorquine
hydroxychloroquine online
can erectile dysfunction caused by guilt
plaquenil 200mg
liquid tadalafil
tadalafil 30 mg
zithromax medicine
z pack zithromax
Reactie door pharmacious op 06-01-2021 om 13:24
I am regular reader, how are you everybody? This post posted at
this site is really nice.
https://clubcustomessay.com
essay writing service usa
essay writing service usa
https://clubcustomessay.com https://clubcustomessay.com
Reactie door essay writing service usa op 03-01-2021 om 02:09
chloroquine phosphate medicine
nivaquine
erectile muscle
erectile cream for me
hydroxichloriquin
idrossiclorochina
is erectile dysfunction treatable
side effects of plaquenil
vidalista 20 mg from india
tadalafil generic
what is the generic name for zithromax
zithromax online no prescription
Reactie door pharmacious op 02-01-2021 om 11:33
I aleays spent my half an hour to read this blog’s posts
every day along with a cup of coffee.
https://bestessaytech.com
writing papers
writing papers
https://bestessaytech.com https://bestessaytech.com
Reactie door writing papers op 02-01-2021 om 07:47
Yes! Fially something about english essa writing service.
https://digitalessaywriters.com
best chsap essay writing service
best cheap essay writing service
https://digitalessaywriters.com https://digitalessaywriters.com
Reactie door best cheap essay writing service op 02-01-2021 om 02:39
I have been browsing on-line greater than 3 hours these days,
yet I never found any attention-grabbing article like yours.
It is pretty price enough for me. Personally, if alll web
owners and bloggers made gpod content ass you probably did,
the net shall be a lot more useful than ever before.
https://servicethesis.com
ssay writing service reviews
essay writing service reviews
https://servicethesis.com https://servicethesis.com
Reactie door essay writing service reviews op 01-01-2021 om 21:21
I read this piece of writing completely regarding the resemblance of latest and earlier
technologies, it’s amazing article.
https://essayservicesall.com
admission essay writing service
admission essay writing service
https://essayservicesall.com https://essayservicesall.com
Reactie door admission essay writing service op 01-01-2021 om 12:09
Hi there Dear, are you really visiting this web page regularly, iff soo then you will without dougt obtain nice experience.
https://collegepaperwriting.com
write me aan essay
write me an essay
https://collegepaperwriting.com https://collegepaperwriting.com
Reactie door write me an essay op 01-01-2021 om 11:08
I’d like to thank you forr the efforts you’ve put in writing tis site.
I’m hoping tto vidw the same high-grade blog posts by you in tthe future as well.
In fact, your creative wreiting abilities
has encouraged me to get my very own site noww
😉
https://buyessayonlinesafe.com
good essay writinjg service
good essay writing service
https://buyessayonlinesafe.com https://buyessayonlinesafe.com
Reactie door good essay writing service op 01-01-2021 om 09:40
Hello There. I discovered your weblog the
usae of msn. This is an extremely well written article.
I will make sure to bookmark it and return to learn mode of your helpful info.
Thank you for the post. I wilol definitely comeback.
https://buyessaysearch.com
thesis writing services
thesis writinjg services
https://buyessaysearch.com https://buyessaysearch.com
Reactie door thesis writing services op 01-01-2021 om 03:26
Ik ga dit weekend met dit recept aan de slag. Ben een beetje zoekende hoeveel kokosbriketten je gebruikt. Mijn idee is was om te beginnen met 10 gloeiende briketten bovenop een stapel koude briketten (ala Minion). Hebben jullie een richtlijn hoeveel koude briketten ik eronder moet leggen voor dit gerecht?
Reactie door Edgar op 11-11-2020 om 14:16
Super lekker. Maar best veel tijd nodig (1,1 kg; 8 uur). Leuke oefening om je bbq te leren kennen met temperatuurbeheersing. Vind de tijdsduur toch wat te lang om het snel weer te doen.
Reactie door Walter Mook op 06-09-2020 om 19:52
Nice! Echt he. Dat gold ook voor ons!
Reactie door Niels op 07-09-2020 om 18:54
Ik ga zo mijn eerste shortrib eten met koffie rub! Ben er benieuwd, hoor wel dat je een kerntempratuur van 92/95 moet houden dus hoop dat het niet te droog is!!
Reactie door Albert op 05-09-2020 om 15:36
Nice, lekker bezig!
Reactie door Niels op 07-09-2020 om 18:54
Wat een genot, niet normaal!!
Vroeg opgestaan om savond dit mooie stukje vlees op mijn verjaardag te serveren en na 12 uur roken was dit dan ook net gelukt.
Echt een heerlijk recept, iedereen was dolenthousiast en het was dan ook snel op.
Volgende keer meerdere short ribs erop 😉
Reactie door Jeff op 28-06-2020 om 11:02
Haha lekker bezig Jeff!
Reactie door Niels op 29-06-2020 om 08:16
Ga ze vandaag maken Niels.
Reactie door Robert op 11-04-2020 om 06:17
Super!We zijn benieuwd of het gelukt is!
Reactie door Niels op 13-04-2020 om 12:47
Super!!!
Vandaag klaargemaakt: 11 uur en 10 minuten rusten.
Welk de laatste 5 uur in Butcherpaper gewikkeld.
De tip van het hoeveelheid zout te halveren is echt belangrijk.
Super juicy!
Iedereen moet dit proberen!!
Reactie door Mario op 31-03-2019 om 17:24
Lekker bezig Mario!
Reactie door Niels op 17-04-2019 om 11:50
Bedankt voor de mooie beschrijving en foto’s.
Ik ga shortribs dit weekend op de kamado gooien.
Reactie door Franz op 06-05-2018 om 05:07
Dat wordt een top weekend!
Reactie door Bastiaan op 07-05-2018 om 19:59
Laat een reactie achter