Sate van de haas met zelfgemaakte atjar en pindasaus
Ca. 60 min.
Ingredienten
500 gram Varkenshaas
3 el. ketjap
1/2 rode peper
2 tenen knoflook
1 el sambal badjak
1 limoen
1 cm gember
120 azijn
1 el suiker
1 tl kurkuma
2 teen knoflook
1 cm gember
Handje julienne wortel
Handje fijngesneden witte kool
Saté voor 4 personen
Atjar
Pindasaus
Sate van de haas met zelfgemaakte atjar en pindasaus
Sate van de haas, misschien wel het meest bekende en gegeten gerecht in de Nederlandse horeca. Ook wij kiezen deze klassieker vaak als we uit eten zijn of na een middag borrelen trek hebben gekregen. De combinatie van het zachte vlees met de pittige pindasaus en friszure atjar is natuurlijk top. Wij snappen daarom wel de populariteit van dit gerecht.
De sate komt oorspronkelijk uit Indonesië waar je het kan bestellen als sateh babi (babi betekent varken). Wij hebben natuurlijk al een recept met sate ajam (=kip) maar met varkensvlees is ook erg lekker, vooral als je met de malse delen zoals de varkenshaas werkt. Dit vlees heeft weinig gewerkt en is daardoor super mals.
Atjar en sate (pinda)saus
Bij onze grote sate spiesen serveren wij een zelfgemaakte atjar, oftewel een Indonesisch tafelzuur. Dit mengsel bestaat uit verschillende fijngesneden groenten en zijn aangemaakt met azijn en suiker. Dit geeft een fijne friszure toon aan het gerecht.
En wat is een sate zonder echte eigengemaakte pindasaus? Wij maken bijna altijd onze pindasaus zelf. Natuurlijk omdat het waanzinnig lekker is maar het is ook erg gemakkelijk. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en klaar is Kees! Check het recept hier.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 15 minuten
Begin met het maken van de marinade. Doe dit minimaal een uur van te voren, nog beter is het als je dit een dag van tevoren doet. Dan vang je de smaak echt in het vlees.
Snijd de gember en knoflook fijn. Verwijder de zaadjes van de peper en snijd deze ook fijn. Stop in een kom en meng samen met de ketjap en limoen door elkaar.
Snijd de varkenshaas in blokjes en voeg toe aan de marinade. Laat het vlees vervolgens in de koelkast marineren.

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 180°C.
Ondertussen kan je de atjar maken. Voeg de azijn en suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot het suiker is opgelost. Voeg daarna de groente en kurkuma toe en kook nog 2 minuten mee. Stop alles in een weckpot en laat af koelen. Ook de atjar kan je eventueel al een dag eerder maken.

Bereiding
ca. 45 minuten
Gril de varkenshaassate indirect op de BBQ. De sate is klaar bij een kerntemperatuur van 60°C.
Ondertussen kan je eventueel je eigen pindasaus maken.


Serveer de satespies op een plank met de verse atjar en satesaus en eventueel wat kroepoek. Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord:
Varkenshaas door Meatfish.nl
Kamado Joe Classic III door Kamado Joe Nederland
Kurkuma door van Beekum Specerijen
Bedankt!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Beef Wellington van de BBQ
Deze klassieker maak je gemakkelijk zelf op de BBQ

Carpaccio rollade van bavette
Alle smaken van carpaccio opgerold in een bavette!

Klassieke saucijzenbroodjes van de BBQ
Overheerlijke saucijzenbroodjes van de BBQ!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter