bbqproof.nl Recepten Klassiekers Pulled pork met honing en Whiskey

Pulled pork met honing en Whiskey

star_rate
Pulled pork met honing en Whiskey

Ca. 9 uur

Ingredienten

Pulled pork met honing en Whiskey

Pulled pork met honing en Whiskey

We durven te beweren dat bijna iedereen het inmiddels een keer heeft gegeten: Pulled pork! Dit vlees heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt in populariteit. Overal waar je keek kon je het op eens kopen en proeven. Dit is best een logische ontwikkeling want het is ook gewoon super lekker. Dit hebben wij al eerder met onze eigen ‘klassieke’ Pulled Pork bewezen. Daarnaast is een procureur een vergevingsgezind stuk vlees. Dat wil zeggen dat het eigenlijk niet kan mislukken door het vele vet wat in de procureur zit. Daardoor blijft het altijd sappig.

Experimenteren
Wij houden van experimenteren. Met een ‘gewone’ Pulled pork onderscheid je jezelf eigenlijk niet meer. Nu kan je natuurlijk een ander kruidenmengsel proberen om je procureur smaak te geven maar wat mensen niet weten is dat een kruidenrub nooit dieper dan enkele millimeters in je vlees trekt. Hier moesten we dus wat anders op bedenken. We kwamen uit op injecteren, oftewel met een spuit met daarin een smaakvolle vloeistof. Op deze manier help je het vlees een handje. De smaken worden namelijk rechtstreeks de kern in gespoten. Wij hebben voor onze pulled pork een mengsel van honing en whiskey gebruikt. Dit is een heerlijke combinatie waarbij de honing de scherpte van de whiskey afvlakt maar de smaak behouden blijft. Top dus!

Blijft er over?
Een gemiddelde procureur weegt zo’n 2,5 kilo. Hier blijft na bereiding ongeveer nog 1,9 kilo vlees van over. Dit is weinig als je bijvoorbeeld een feestje geeft maar we kunnen ons voorstellen dat je niet elke dag een feestje viert. Je kan de Pulled pork dan prima invriezen. Of je maakt een van onze gerechten met kliekjes; Quesadillas of lekkere nacho’s.

Funfact: whiskey met een -e wordt alleen gebruikt in de VS en Ierland, zonder -e vooral in Schotland (handig weetje voor tijdens een pubquiz of triviant!).

Bereiding

Voorbereiding

ca 30 minuten

Haal de procureur uit de koelkast en trim deze zodat je geen harde stukken vet meer ziet. Meng de whiskey met de honing totdat het een glad mengsel is en doe dit in de injecteerspuit.

Prik elke 3 cm in het vlees en spuit wat van het mengsel in het vlees. Je zal zien dat het vlees in omvang groeit. Let wel op dat je niet teveel er in spuit want dat loopt er zo weer uit (en je vrouw / man wordt niet blij van een plakkerig honing mengsel op je keukenkastje :)).

Als de spuit leeg is dep je het vlees droog met wat keukenpapier en bestrooi je het rijkelijk met de kruidenrub (of je hebt dit al de avond van te voren gedaan zodat de kruiden een beetje kunnen intrekken. Bereid intussen je BBQ voor om indirect te grillen door middel van de ‘snake methode’; zie video.

Bereiding

Ca. 8 uur

Plaats de procureur op de indirecte kant van de BBQ en sluit de deksel. Je hebt nu min of meer een dagdeel vrij. Je hoeft namelijk de komende paar uur enkel de temperatuur in de gaten te houden (+/- 110 graden). Met een kamado of Weber Summit is dit geen enkel probleem. Met een standaard ketel BBQ is dit iets lastiger maar de voldoening des te groter!

Nu is het wachten tot de procureur een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. De 70 graden bereiken is al een avontuur op zich. Je komt straks namelijk in ’the zone’.

The Zone
Door het vele vet in de procureur krijgt het vlees een interessante eigenschap: de vetten smelten en trekken door het vlees richting het oppervlak. Hierdoor koelt de kern af. Als je dit voor het eerst ziet denk je al snel aan het opstoken van je BBQ om de kerntemperatuur weer omhoog te krijgen. Doe dit niet, het komt vanzelf weer goed!

De pulled pork is klaar bij een temperatuur van 85 graden. Dit duurde bij ons zo’n 8 uur maar het heeft ook wel eens 12 uur geduurd! Plan dus niet teveel want het kan dus zo een stuk langer duren.

Serveer de pulled pork met je eigengemaakte coleslaw en een lekkere BBQsaus! Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Procureur door Meatfish

Meatfish bedankt. :-)

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (6)

 1. hoy,waarom niet lekker inpakken en nade bereiding van het vuur nog even nalaten garen in de aluminium verpakking zodat de sappen zich nog door het vlees kunnen worden opgenomen??
  Chiel.

  Reactie door Chiel Mense op 04-09-2021 om 05:58

  • Inpakken hebben we niet gedaan voor de mooie donkere bark. Uiteraard kan je dit wel doen.

   Reactie door Bastiaan op 08-09-2021 om 08:42

 2. injecteren jullie de procureur net voordat deze de bbq opgaat en niet de avond van te voren?

  Reactie door Paul op 26-04-2020 om 08:20

  • Hi Paul, wij hebben het nu een half uurtje van te voren gedaan. Je kan uiteraard ook proberen om het al een dag eerder te doen.

   Reactie door Bastiaan op 27-04-2020 om 11:56

 3. Hi niels, pakken jullie het stuk vlees in met alufolie of gewoon zonder alufolie naar de 88 graden?

  Reactie door Toon Hoevenaars op 04-08-2019 om 11:13

  • Hi Toon, wij hebben het niet ingepakt. We wilden een ‘over night’ PP maken dus we hebben lekker doorgeslapen

   Reactie door Niels op 05-08-2019 om 10:45

Laat een reactie achter

Ca. 9 uur

Benodigdheden

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Gegrilde tomahawk steak

Haal de oermens in je naar boven met dit prachtige stuk vlees!

Bekijk recept play_arrow
Niels Beercan chicken

De klassieker van de BBQ: beercan chicken!

Bekijk recept play_arrow