bbqproof.nl Recepten Vlees Picanha met chimichurri

Picanha met chimichurri

star_rate
Picanha met chimichurri

Ca. 1 uur

Ingredienten

  • Circa 8 vrienden of familieleden

  • 1 picanha van 1,5 kg (hier te bestellen bij meatfish.nl)

  • Grof zeezout (het liefst uit een pak, dan kan je makkelijk strooien)

  • Chimichurri

Picanha met chimichurri

Picanha met chimichurri

Picanha, een must voor iedere BBQ/vlees-liefhebber! We stellen het volgende voor: 1. Lees dit bericht, 2. Bestel een stuk picanha, 3. Zo snel mogelijk die BBQ aan, 4. GENIETEN!

We zeggen dit niet voor niets. Wij vinden picanha één van de lekkerste stukken vlees van de koe. Het vlees is super mals, smaakvol en ook nog eens betaalbaar. Neem dit stuk vlees gerust mee naar een BBQ met familie of vrienden. De bereiding is simpel, er komt vuur bij kijken en je maakt gegarandeerd indruk met dit stuk ‘vergeten vlees’!

Picanha wordt ook wel staartstuk genoemd, niet geheel verrassend aangezien je dit stuk net boven het begin van de staart van de koe vindt. De picanha herken je aan de typerende vetlaag aan de bovenkant van het vlees. Houd er rekening mee dat de picanha in zijn geheel wordt verkocht en gemiddeld rond de 1,5 kg weegt. Bestel je een picanha of staartstuk voor het eerst bij jouw slager, vraag dan of hij de vetlaag eraan laat zitten. Sommige slagers verwijderen deze namelijk maar vet hebben we juist nodig! Laat je ook niet afschrikken door de vetlaag. Deze zorgt voor een heerlijke smaak en in tegenstelling tot wat sommige mensen denken: vet hoef je niet op te eten!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Haal de picanha uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen. Dit kan makkelijk 2 uur van te voren. Maak ondertussen de BBQ klaar voor grillen (+/- 150 graden). Leg nu de picanha met de vlees kant naar beneden op je snijplank. Snij met een scherp mes ruitvormen in de vetlaag. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in de vetlaag! Door het insnijden trekt het vlees niet krom (vet krimpt namelijk) en kan het vet zich over het vlees verdelen. Wrijf als laatste de vetlaag royaal in met grof zeezout.

Bereiding

Ca. 1 uur

We gaan de picanha bereiden volgens de reverse sear techniek. Leg de picanha op de indirecte zone in de BBQ en stop je kernthermometer erin. Wij hebben deze afgesteld op 48 graden. Plaats onder de picanha een lekbak.

Vanaf nu is het rustig wachten, lekker het deksel op de BBQ laten tot je kernthermometer begint te piepen. Vertrouw op je thermometer en ga niet tussendoor kijken anders verliest de BBQ teveel warmte. Haal het deksel voorzichtig van de BBQ wanneer de picanha de kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Nu kan je de BBQ klaarmaken voor direct grillen.

Stook de BBQ op naar ongeveer 170 graden. Nu kan je de picanha afgrillen. Leg de picanha met de vetkant naar beneden boven de kolen totdat de kerntemperatuur 50-52 graden is. Kijk goed uit met het afgrillen. Het vet druipt namelijk in de kolen en zorgt voor grote vlammen. Speel daarom een beetje met het vlees en verplaats het om aanbranding te voorkomen.

Als de gewenste temperatuur bereikt is laat je het vlees nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Serveer er een heerlijke zelfgemaakte chimichurri bij. Eet smakelijk!

Indirect

Rusten

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (9)

 1. Hoeveel gewicht blijft erover, als het stuk klaar is, van de 1,5 kg?

  Mvg martijn

  Reactie door Martijn op 06-08-2020 om 18:43

  • Hoi Martijn, om eerlijk te zijn heb ik geen idee. Volgens mij valt het gewichtsverlies wel mee.

   Reactie door Bastiaan op 10-08-2020 om 11:56

 2. Beste Bastiaan/Niels,

  Ik wil vrijdag voor mijn kinderen/kleinkinderen ( we zijn dan met zijn tien flinke eters )de traditionele spareribs maken( 3/2/1) aan het eind van deze sessie (voor het eerst een picanha) voor diegene die liever geen spareribs eten.
  Alhoewel ik een flinke kamado bezit ( primo XL) zit ik altijd te stoeien met het beste indelen van het te bereiden vlees/groenten e.d.
  Daar waar ik indirect aan het garen ben (Spare ribbs met 2 deflector plates ) waar ik beide zone,s volledig vul met kolen kan m.i, met inachtneming van de door jullie aangegeven tijd, aan het eind ook de picanha, gebakken aardappels partjes en gevulde paprika/groenten wel bij.
  Ik moet aan het einde dan wel 1 deflectorplate en druipbakjes verwijderen om de direct te kunnen grillen en de picanha van een krokant laagje te voorzien.
  Heb ik zonder dat alles koud wordt, dan genoeg tijd om de temperatuur te verhogen en het allemaal warm en gaar op tafel te krijgen.

  Reactie door P.J Weenink op 29-07-2020 om 09:40

 3. jullie hebben geen issue met het plateau? Ik zit hier al een uur op 42graden…. dome temp=125gr

  Reactie door bert op 18-07-2020 om 17:07

  • Hoi Bert, nee hebben we nog nooit last van gehad. Zit de thermometer goed?

   Reactie door Bastiaan op 20-07-2020 om 07:25

 4. Hallo mannen,
  Zaterdag wil ik graag ca 1kg picanha maken.
  Voor de timing, hoe lang zal het ongeveer duren om deze naar 48 graden te krijgen?
  Alvast bedankt.

  Groet Jos.
  (Een andere dan in het bericht hiervoor )

  Reactie door Jos Roelofs op 25-06-2020 om 21:09

  • Wij houden meestal 1 uur per kilo vlees aan dus reken maar uit!

   Reactie door Niels op 29-06-2020 om 08:16

 5. Hallo,
  Laat je bij dit direct grillen het deksel van de BBQ? En hoe lang duurt het grillen ongeveer?
  Volgend weekend maar eens proberen, op dit moment ben ik nog met de klassieke spare ribs aan het roken.
  Groet,
  Jos

  Reactie door Jos op 02-06-2019 om 11:49

  • Hi Jos, yep, dat kan prima! Dit duurt ongeveer een minuut of 2 max. Het gaat enkel om het krokante korstje. Dat is zo gepiept! Spareribs? Lekkerrr!

   Reactie door Niels op 02-06-2019 om 17:19

Laat een reactie achter

Ca. 1 uur

Benodigdheden

  • Circa 8 vrienden of familieleden

  • 1 picanha van 1,5 kg (hier te bestellen bij meatfish.nl)

  • Grof zeezout (het liefst uit een pak, dan kan je makkelijk strooien)

  • Chimichurri

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Lamsballetjes met harissa

Sappige lamsgehaktballetjes met eigengemaakte harissa? Jazeker!

Bekijk recept play_arrow
Niels Gegrilde (rib eye) steak met groene salsa

Het vlees wordt op de snijplank geserveerd in de saus

Bekijk recept play_arrow
Niels Diamanthaas

Een heerlijk stukje vergeten vlees!

Bekijk recept play_arrow