Malse Ossenhaas met rozemarijn en knoflookjus
Ca. 60 minuten
Ingredienten
1 ossenhaas a 1 kilo
15g verse rozemarijn
10 tenen knoflook
1 rode ui
50 ml rode wijn
150 ml bouillon
Roomboter
Chateaubriand
Knoflookjus
Malse Ossenhaas met rozemarijn en knoflookjus
Een ossenhaas van de BBQ? Dat hebben we nog niet eerder gedaan! Zonde eigenlijk want het is zo’n delicaat stukje rundvlees dat je perfect op de BBQ kunt bereiden. Wij zijn er eigenlijk altijd een beetje vandaan gebleven omdat onze voorkeur eerder uit gaat naar vlees met wat meer vet want vet = smaak. Als je echter voor een enorme malsheid wilt gaan kun je eigenlijk niet om ossenhaas heen. Dat is een van de meest malse stukken rundvlees.
Chateaubriand
Voor dit recept hebben wij een mooie chateaubriand gebruikt. Simpelweg is dit het meest mooie stuk van de haas. Dit maakt het extra speciaal. Funfact: de naam komt van François René de Chateaubriand, een Franse schrijver en politicus. Hij kreeg dit stuk rundvlees van zijn kok geserveerd en was er zo door gecharmeerd dat hij zijn eigen naam er aan verbonden heeft. Tikkie arrogant als je het ons vraagt alhoewel wij ook wel een echte BBQproof steak ambiëren.
Knoflook jus
Bastiaan kwam met het idee om een lekkere jus bij de chateaubriand te serveren. Want een lekkere biefstuk wordt misschien nog wel lekkerder met een goede jus? Hij had eens bij een lokaal restaurant gedineerd en daar een knoflookjus geproefd. Hij was zo enthousiast (glazuur van het bord afgelikt, zo lekker) dat hij dit moest namaken. En dat is absoluut gelukt. De pittige smaak van de knoflook gaat erg goed samen met de zachte smaak van de ossenhaas. Top idee dus!
Van dit heerlijke recept hebben wij ook een leuke video gemaakt! Check deze hier!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 minuten
Bereid je BBQ voor om te grillen op een temperatuur van rond de 150°C. Snijd de harde stukken vet van de ossenhaas en leg deze apart. We gaan dit snijverlies namelijk gebruiken voor in de knoflookjus!

Bind de rozemarijn op het vlees met het slagerstouw en bestrooi met zout.

Bereiding
ca. 50 minuten
Leg de ossenhaas op de indirect kant van de BBQ. Sluit de deksel en grill dit mooie vlees tot een kerntemperatuur van 50°C. Dit duurde bij ons ongeveer 45 minuten.

Ondertussen gaan we de knoflookjus maken. Snijd de ui in ringen en plek de knoflook.
Bak in een steel pannetje de roomboter bruin en voeg het weggesneden vlees toe en bak kort mee. Voeg de ui toe tot deze glazig begint te worden en voeg ook de knoflook toe. Fruit nog even 3 minuten. De saus begint al heerlijk te ruiken.
Blus nu het mengsel af met de rode wijn en bouillon. Laat dit voor ongeveer 20 minuten inkoken.
Als de jus na 20 minuten nog aan de dunne kant is kan je eventueel wat maïzena toevoegen om het wat dikker te maken.


Zodra het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt laat je het even rusten (ca. 10 minuten).
Snijd mooie plakken en bestrooi naar smaak met peper en zout en vervolgens de heerlijk smaakvolle jus. Serveer met een lekkere rode wijn. 😉 Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:
– Chateaubriand door Meatfish.nl
– Houtskool door ECHTGOED
– Kamado Joe Classic 3 door Kamado Joe
Bedankt!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Lamsrack
Waanzinnig stukje mals lamsvlees! Super simpel te bereiden op de BBQ

Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Malse kipdij met een smaakvolle marinade; dat is precies wat onze saté het beste omschrijft!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter