MOINK-Balls
Ca. 90 min.
Ingredienten
5 feestbeesten
300 gram rundergehakt (van riblappen)
1 tl. cayennepeper
1,5 tl. gerookt paprikapoeder
2 tl. oregano
1 tl. zout
0,5 tl. peper
30 ml. ketjap
7 gr. paneermeel
1/2 ei
12 plakjes lang gesneden ontbijtspek
BBQ saus (kant-en-klaar of lekker zelf maken)
Honing (als je kant-en-klare saus gebruikt, anders niet)
Cocktailprikkers
MOINK-Balls
MOINK-balls? Ja, MOINK-balls! Inclusief hoofdletters. Het zal je waarschijnlijk niet veel zeggen maar je maakt er 100% de blits mee als je deze serveert op een feestje. Naast dat het super simpel is om te maken zijn deze guitige balletjes ook erg lekker! Dit is, net als spareribs,een échte BBQ-klassieker. Alleen iets minder bekend en dat vinden wij zonde!
Dan de vreemde naam. Het woord MOINK slaat namelijk op de twee hoofdingrediënten van dit gerechtje namelijk rundvlees (‘MOOOOOO’) en varkensvlees (‘OINK’). Het originele recept is als geintje bedacht door Larry Gaian (https://www.instagram.com/bbqgrail/) en is op basis van Italiaanse diepvries gehaktballetjes. Nu houden wij daar niet zo van en maken we de balletjes mooi zelf volgens eigen recept van vers rundergehakt (op basis van riblappen). Let wel, dit is hoe wij gehaktballetjes lekker vinden. Stel jij wilt je grootmoeders’ recept gebruiken vinden we dat prima. Vooral lekker doen! Dat je geen diepvries balletjes gebruikt maar deze zelf maakt heeft een officiële naam: de Noskos-rule. Nou, wij houden ons hier graag aan! 🙂
Voor dit gerecht hebben wij de BBQ-saus zelf gemaakt aan de hand van het recept van Jord Althuizen uit het ‘Ultieme BBQ Boek’. Kant-en-klare BBQ saus kan ook, maar voeg dan wat extra honing toe voordat je het gaat smeren.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 30 min.
Meng het gehakt met de kruiden en vorm kleine balletjes van ongeveer 25 gram. Wikkel vervolgens een plakje spek om het balletje heen en maak deze vast met een cocktailprikker. Laat de balletjes nu een half uurtje opstijven in de koelkast. Je hebt nu mooi de tijd om je BBQ voor te bereiden om indirect te grillen op een lage temperatuur van ongeveer 120 graden.

Vorm kleine balletjes

Wikkel een plakje spek er om heen
Bereiding
Ca. 60 min.
Zodra de BBQ klaar is haal je de balletjes uit de koelkast. Dip ze nu in de BBQsaus zodat de onderkant ruim met saus bedekt wordt en leg ze op de indirecte kant van het rooster. Zodra alle balletjes op het rooster liggen smeer je met een kwastje de bovenkanten ook ruim met saus in. Sluit nu voorzichtig de deksel.

Doop de balletjes in de BBQsaus

Smeer de bovenkant in met de saus
Na ongeveer 20 minuten smeren we de balletjes opnieuw in met de saus. Je zal zien dat de balletjes al donker beginnen te worden door de caramelisatie van de suikers in de saus (waaronder honing). Na ongeveer 50 minuten waren onze MOINK-balls klaar. Haal ze voorzichtig van de BBQ, dip ze voor een laatste keer in de BBQ saus en serveer ze direct. Eet smakelijk!

Gaar de balletjes indirect

Eet smakelijk!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Steak tartare van bavette
Waan je in een restaurant met deze heerlijke steaktartare

Broodje met gerookte en gestoofde varkenswang
Dit is een vergeten stukje varkensvlees!

Langzaam gegaarde buikspekspiesjes
Een heerlijke snack met de echte low&slow smaak!
Alle reacties (6)
Ik heb deze balletje geserveerd met kerst, waren een groot succes! ( samen met jullie recept voor de Picanha )
Reactie door Leander op 26-12-2019 om 12:18
Leuk om te horen Leander! Klinkt als een top feest.
Reactie door Bastiaan op 28-12-2019 om 18:52
Het lijkt me heerlijk zit alleen met de bbq saus. Momenteel bezig met koolhydraatarm dieet.
In de meeste kant en klaar sauzen zit een hoop suiker. Hebben jullie voor mij een recept voor de BBQ saus om mee af te lakken
Reactie door Ron op 05-07-2018 om 11:26
Hoi Ron, durf ik niet te zeggen. Zonder saus is het balletje ook heerlijk!
Reactie door Bastiaan op 24-07-2018 om 15:09
Ziet er echt heerlijk uit. Ga dit zelf een proberen te maken voor de buffetten die wij aanbieden. Ga zo door!
Reactie door Buffet op 18-04-2017 om 16:42
Het water loopt me in de mond.
Reactie door Els op 29-03-2017 om 17:25
Laat een reactie achter