Malse Coca Cola spareribs met cola barbecuesaus.
ca. 5-6 uur
Ingredienten
2 Spareribs (baby back rib) van Meatfish.nl
3 blikjes cola
250-300 ml. Cola barbecuesaus
Malse Coca Cola spareribs met cola barbecuesaus.
Cola spareribs! Dit is volgens mij een super bekende manier om je spareribs te bereiden. Tenminste, ik heb er vaak over gehoord. 🙂 De spareribs worden in veel gevallen eerst gekookt in de cola en daarna nog even gegrild in de oven of op de BBQ. En wanneer iemand over deze spareribs vertelt, dan weet je het wel.. ‘deze moet je maken, de lekkerste ooit!’.
Nu ben ik geen fan om de spareribs eerst te koken. Om eerlijk te zijn vind ik het zonde. Je kookt namelijk veel smaak van het vlees eruit. Maar door de enthousiaste verhalen over cola spareribs, wilde ik daar toch iets mee gaan doen. Niels en ik zijn gaan nadenken, hoe kunnen we nu onze versie maken van cola spareribs.
Onze BBQ cola spareribs
Wij hebben eerst de spareribs een nachtje laten marineren in de cola. Het idee erachter is dat cola, ondanks de zoete smaak, een hoge zuurwaarde heeft. Het zuur zorgt ervoor dat het vlees malser wordt. Daarnaast hebben we tijdens de ‘folie’ fase een beetje cola en cola barbecuesaus toegevoegd. Als laatste hebben we nog de ribs afgelakt met de cola barbecuesaus.
En je raadt het nooit.. waanzinnig lekkere spareribs. Volgens mijn broertje zelfs de lekkerste spareribs die hij ooit gegeten heeft! Het vlees viel letterlijk van het bot af en je proefde ook nog een vleugje cola. Heerlijk!
We hebben debaby back ribs eerst 2 uur gerookt, daarna 2 uur in de folie gegaard en als laatste een klein uur afgelakt. In vijf uur heb je dus deze heerlijke cola spareribs op tafel staan.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 12 uur
Ontvlies de spareribs en leg ze in een braadslede. Heb nog niet eerder de vlies van een sparerib gehaald? Check dan deze handige video.
Giet de cola over de spareribs. Doe er net zoveel cola in totdat de vleeskant onder de cola zit. Dek de braadslede af en laat ze ongeveer een nachtje marineren in de cola.

Haal de volgende morgen de spareribs uit de cola en dep ze goed droog. Bewaar de braadslede en de cola, deze gebruiken we tijdens het grillen als lekbak. Maak de barbecue gereed om low & slow te grillen op 100°C. Het ligt aan je BBQ welke methode je hiervoor het beste kan gebruiken. Voor de MT Premium gebruiken wij het liefst de ‘minon’ methode met BAST kokosbriketten.
Gebruik jij ook een MT Premium met warmteverdeler? Leg dan de lekbak met cola op de warmteverdeler*. Zo kan je nog beter de temperatuur beheersen en voorkom je dat het midden van de BBQ erg heet wordt. Heb je een andere BBQ leg de lekbak dan in de indirecte zone.
*Tip* Giet kokend water in de lekbak met cola. Anders moet dit eerst opwarmen.
Bestrooi de ribs nu met je favorieten kruidenrub. Wij hebben deze gebruikt.


Bereiding
5 uur
Plaats de ribs in de indirecte zone van de BBQ. Wij gebruiken hiervoor altijd het bordenrekje van de Ikea. Sluit het deksel en laat de spareribs nu 2 uur roken op 100°C.

Na 2 uur gaan we de ribs garen in de folie. Scheur per sparerib 2 stukken folie af en leg deze alvast klaar. Smeer de sparerib in met de cola barbecuesaus en giet er wat cola bij. Pak de sparerib dubbel in en plaats weer terug in het rekje. Doe dit ook bij de andere sparerib. De ribs gaan we nu ongeveer 2 uur garen, ook dit doen we op 100°C.
PS. Als er geen vocht meer in de lekbak zit. Giet er dan nog water bij.

Haal de spareribs voorzichtig uit de folie en bewaar het overgebleven vocht. Leg de spareribs met de vleeskant naar boven terug op de BBQ. Giet het stroperige vocht uit de folie over de ribs en smeer er nog meer cola barbecuesaus over. Herhaal dit na 20 minuten nog een keer.


Na ongeveer 45 minuten zijn de cola spareribs klaar. Haal ze van de barbecue en aanvallen maar!
Eet smakelijk.

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Spareribs door Meatfish.nl
– Kokosbriketten door BAST
Meatfish en BAST bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Hasselback aardappels
Deze aardappels zien er misschien gek uit maar smaken enorm lekker!

Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Malse kipdij met een smaakvolle marinade; dat is precies wat onze saté het beste omschrijft!

Steak tartare van bavette
Waan je in een restaurant met deze heerlijke steaktartare
Alle reacties (4)
Nice! Vorige week een offset smoker bbq gekocht en wil dit recept komend weekend maken #heberzinin! Vraagje, het laatste uurtje moet dat nog steeds op 100 graden of de temperatuur dan opvoeren?
Reactie door Mark van Driesten op 26-05-2020 om 16:42
Zekers, hele bereiding is rond de 100°C!
Reactie door Niels op 29-05-2020 om 09:23
Dit ziet er top uit. Wat is de reden dat je de cola in de lekbak doet? Ikzelf heb n Weber Smokey Mountain, giet je daar dan de cola in je waterreservoir?
Reactie door Paul op 01-04-2020 om 12:03
Hoi Paul, dat is vooral om het vocht nog een keer te gebruiken. Uiteindelijk verbrandt het. Gewoon water is dus prima.
Reactie door Bastiaan op 01-04-2020 om 12:15
Laat een reactie achter