Gerookte makreelfilets met verse peper
Gerookte makreelfilets met verse peper
Makreel. Wie is er niet groot mee geworden? Ik wel in ieder geval (ik kan ook zo lekker eten). Vroeger was het altijd al een feestje als dit op een verjaardag naast de toastjes met kip kerrie werd geserveerd. Wie had gedacht dat ik jaren later zelf makreel zou gaan roken?
Traditioneel wordt de makreel in Spakenburg in zogenaamde ‘hangen’ gerookt. De hele vis wordt hierbij opgehangen en in een aantal stappen bereid: drogen, garen en roken. Wij doen dit in een keer. Net zoals bij onze warm gerookte zalm!
Makreel is een perfecte vis om te roken, mede omdat hij behoorlijk vet is. Naast smaak zorgt dit voor sappig visvlees. En het is nog gezond ook! Wat wil je nog meer? Voor dit recept hebben wij de filets vooraf bestrooid met zwarte peper. Dit geeft nog een extra smaak explosie na de eerste hap. Wow!
Bereiding
Voorbereiding
ca. 1,5 uur
Als voorbereiding gaan we makreelfilets pekelen. Dit doen we in water waar in we flink wat zout hebben opgelost. Ongeveer 50g zout per liter water. Als je de pekel klaar hebt leg je de filets er in en laat je deze ongeveer 1,5 uur trekken.

Bereid nu je BBQ voor om te roken op ongeveer 100°C.
Haal na 1,5 uur de makreel uit de pekel en dep deze goed droog. Bestrooi de filets met de vers gemalen peper.

Bereiding
Ca. 30 min
Leg de gedroogde makreelfilets op de indirecte kant van de BBQ. Leg de rooksnippers of chunks op de briketten en sluit de deksel. Wij hebben nu beukenhout gekozen. Uit betrouwbare bron weet ik dat dit vaker wordt gebruikt voor makreel (thx Mario).

Na ongeveer 30 minuten zijn de makreelfilets klaar. Aanschouw de prachtige bruine kleur van het visvlees. Serveer met vers brood of eet het zo ‘uit het vuistje’. Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Makreelfilets van Meatfish.nl
– Weber Master Touch Premium door Weber NL
Meatfish en Weber bedankt. 🙂
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Koud gerookte zalm tartaar met sojasaus en wasabimayo
Heerlijk als voor- of tussengerecht!

De Botterbal, garnalen balletje met ontbijtspek en chilimayo
Een ultieme combinatie van garnalen en spek in een gehaktballetje.

Warm gerookte zalm op een bagel met tzatziki
Geniet van een heerlijk frisse bagel met warm gerookte zalm.
Alle reacties (2)
Die makreel ziet er heel goed uit! Vraagje: welke invloed heeft beukenhout op de smaak?
Reactie door Axl op 21-03-2020 om 12:18
Wij hebben beukenhout gebruikt omdat dit ook in de grote rokerijen wordt gebruikt. Het geeft een heerlijke smaak aan de makreel. Als je wat lichtere rook smaak wilt kan je bijvoorbeeld ook appel gebruiken.
Reactie door Niels op 21-03-2020 om 14:09
Laat een reactie achter