bbqproof.nl Recepten Klassiekers Hasselback aardappels

Hasselback aardappels

star_rate
Hasselback aardappels

Ca. 60 min.

Ingredienten

    • 4 aardappels

    • Rozemarijn

    • Tijm

    • Geraspte kaas

    • Olijfolie

    • Peper

    • Zout

Hasselback aardappels

Hasselback aardappels

De Hasselback aardappels. Je zou zeggen dat de naam van dit gerecht rechtstreeks vanuit het huisje op de prairie komt. Maar niets is minder waar! Het originele recept komt namelijk uit Zweden. Het vindt z’n oorsprong in Stockholm waar je een paar eeuwen geleden bij het restaraunt Hasselbacken heerlijk kon eten. Nu is het recept van de Hasselback aardappels geen 300 jaar oud. Dit gerecht komt uit de jaren ’50 toen een leerling kok de bereidingstijd van aardappels wilde verkorten. Stuk minder spannend maar dat mag de pret niet drukken want ze smaken voortreffelijk. Funfact: het restaurant Hasselbacken bestaat nog!

Je ziet dit gerecht vaak voorbij komen in BBQ restaurants. En terecht, want het ziet er super leuk uit en smaakt ook nog eens werelds. Wat wil je dan nog meer?! Voordeel van deze manier van bereiden is dat door het insnijden van de aardappel 1. de smaak ook binnenin komt en 2. dat de bereidingstijd enorm wordt verkort. Top dus!

Serveertip

Serveer dit gerecht bij een lekkere steak in combinatie met bijvoorbeeld de gegrilde prei voor een complete maaltijd van de BBQ!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Kneus de rozemarijn en tijm en voeg dit toe aan de olie. Snijd de knoflook en voeg dit ook aan je kruidenmengsel toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

Boen de aardappels schoon zodat er geen zand meer op zit. Leg twee pollepels naast elkaar en leg er een aardappel tussen. Snijd met een scherp mes door de aardappel heen totdat je tegen de pollepel aan komt. Snijd plakjes van ongeveer 2 mm dikte.

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 180°C.

Bereiding

Ca. 45 min.

Leg de aardappels op de indirecte kant van de BBQ.

Zodra de aardappels open beginnen te staan giet je het het oliemengsel over de aardappels heen. Zorg dus dat het oliemengsel tussen de plakjes komt! Strooi wat geraspte kaas over de aardappels heen en sluit de deksel.

Na ongeveer 45 minuten waren onze Hasselback aardappels klaar. Bestrooi nog naar smaak met wat zeezout en serveer met een (zelfgemaakte) mayonaise. SMAKLIG MÅLTID! (eet smakelijk in het Zweeds, maar zover was je al denk ik :))

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (16)

  1. Hallo,

    Ik zou deze graag klaarmaken terwijl mijn ribben opliggen. De bbq is dan maar 120° gaat dit ook gaan?

    Reactie door Luc op 29-01-2021 om 10:48

    • Hoi Luc, jazeker het duurt dan alleen wat langer. Dus ik zou gewoon testen.

      Reactie door Bastiaan op 10-02-2021 om 12:27

  2. Hi,
    Hoe bepaal je of de aardappels gaar zijn?

    Reactie door Jaap Hendriksen op 20-09-2020 om 06:54

  3. Niels,

    Vraagje. Ik zie bv bij Noskos ook zo’n recept. Duurt dan 2 uur, bij jou 45 minuten. Hoe kan ik zien dat de aardappels gaar zijn?

    Gr. Jaap

    Reactie door Jaap Hendriksen op 19-09-2020 om 10:54

  4. Met behulp van je aanwijzingen hebben we deze aardappelen op de bbq gemaakt. Ze waren super lekker bij onze steak en groene asperges

    Reactie door Joost op 10-05-2020 om 13:09

    • Ha Joost, klinkt als een super combi! Bedankt.

      Reactie door Bastiaan op 12-05-2020 om 08:54

  5. Ziet er erg lekker uit! Gaan we zeker eens proberen…

    Reactie door Dennis Vanotterdijk op 10-04-2020 om 11:18

    • Nice! We zijn benieuwd of je het lekker vindt!

      Reactie door Niels op 13-04-2020 om 12:48

  6. Wat voor een soort aardappel kan je hiervoor het beste gebruiken?

    Reactie door Bart op 18-07-2019 om 17:36

    • Ha Bart, een kruimige aardappel. Wij hebben Nederlandse Bintjes gebruikt.

      Reactie door Bastiaan op 22-07-2019 om 18:03

  7. Welke aardappel kun je hiervoor het beste gebruiken?

    Reactie door Gerrit op 13-06-2019 om 10:02

    • Hi Gerrit, wij hebben Nederlandse Bintjes gebruikt maar een andere (grotere) kruimige aardappel is ook prima.

      Reactie door Niels op 17-06-2019 om 07:08

  8. Ga ik binnenkort eens proberen. Ziet er leuk uit

    Reactie door Michas op 05-10-2018 om 15:47

    • Cool! Thanks!

      Reactie door Niels op 10-10-2018 om 12:11

  9. Hey!
    Goeie Lifehack met de houten pollepels!

    Gaan we zeker proberen!

    Reactie door Mario Strihavka op 03-10-2018 om 09:54

    • Ja he! Veel succes! 🙂

      Reactie door Niels op 05-10-2018 om 08:37

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    • 4 aardappels

    • Rozemarijn

    • Tijm

    • Geraspte kaas

    • Olijfolie

    • Peper

    • Zout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Koud gerookte zalm

Een van de lekkerste manier om zalm te bereiden!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gegrilde puntpaprika in knoflookolie

Heerlijke zachte en zoute paprika met een touch van knoflook.

Bekijk recept play_arrow