bbqproof.nl Recepten Klassiekers Gemarineerde speklap op een broodje met coleslaw

Gemarineerde speklap op een broodje met coleslaw

star_rate
Gemarineerde speklap op een broodje met coleslaw

Ingredienten

Gemarineerde speklap op een broodje met coleslaw

Gemarineerde speklap op een broodje met coleslaw

De speklap van de BBQ is ongetwijfeld een van dé Nederlandse BBQ klassiekers. In elk standaard BBQpakket wat door slagers en cateraars aangeboden wordt, zit de speklap. Vaak gemarineerd in een rode gekleurde marinade. En laten we eerlijk wezen, we zijn allemaal gek op die speklap. Lekker krokant gebakken op de BBQ of de bakplaat. De guilty pleasure van bijna iedere Nederlandse BBQer.

In dit recept pimpen we de speklap met een heerlijke coleslaw met venkel. Venkel past namelijk perfect bij varkensvlees en geeft de coleslaw een fris-zoetige smaak. Zo serveer je een verrassend stukje speklap aan je gasten. Uiteraard gaat er nog een lepel zelfgemaakte knoflooksaus bij, want een speklap kan niet zonder knoflooksaus.

De ideale manier op een speklap te grillen op de BBQ

Het krokant grillen van een speklap is voor vele toch wel een uitdaging. Want in veel gevallen wordt de speklap té krokant gebakken. Op je bord krijg je dan een ‘licht ‘ zwarte speklap geserveerd. Toch niet echt waar je vrolijk van wordt. In dit speklap recept delen wij daarom de beste tips om een speklap te grillen.

De speklap wordt gesneden van de buikspek van het varken. Dat betekent dus: vet! En van vet boven houtskool krijg je vlammen. Precies wat je niet wilt. Want die vlammen maken je speklap zwart. Dus de belangrijkste tip bij het grillen van een speklap; voorkom vlammen!

Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Je wilt een speklap namelijk wel direct boven de kolen grillen zodat ze lekker krokant worden. Om vlammen te voorkomen plaatst je daarom het rooster zo hoog mogelijk (als je die keuze hebt in je bbq). Sluit daarbij ook je deksel, zo komt er minder zuurstof bij je komen en krijg je minder snel vlammen. En zorg vooral dat je erbij blijft. Keer de speklapjes regelmatig en creëer ook een indirecte zone in de bbq. Zo kan je de speklapje ook veilig verplaatsen zonder dat ze aanbranden. Wil je helemaal veilig de speklapje grillen? Gril ze dan indirect, het duurt dan wel veel langer maar verbranden dan niet.

Dus in een notendop: voorkom vlammen in de BBQ, sluit het deksel en draai de speklapje regelmatig.

Bereiding

Voorbereiding

Ca 15 min.

Bereid de BBQ voor om te grillen op 200°C. Zorg voor een directe en indirecte zone.

Maak  ondertussen de coleslaw door de ingrediënten fijn te snijden en met elkaar te mengen.

Bereiding

ca 15 min.

Leg de speklappen in de directe zone van de BBQ en sluit het deksel. Houd de speklappen in de gaten en voorkom vlammen. Draai de speklappen na een paar minuten om en sluit weer het deksel. Blijf de speklappen goed in de gaten houden, kijk vooral naar de kleur van de speklap en het vuur in de BBQ.

Uiteindelijk zijn vlammen in de BBQ onhoudbaar doordat het vet van de speklappen in de hete kolen druipt. Wanneer de speklappen al mooi beginnen te kleuren verplaats je de speklappen naar de indirecte zone. Laat ze hier nog even liggen totdat ze de perfecte kleur hebben.

 

Serveer de krokante speklappen met de zelfgemaakte knoflooksaus en coleslaw op een zachte witte bol.

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
Gemarineerde speklappen door Meatfish.nl
– Houtskool door ECHTgoed.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Benodigdheden

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Short ribs

Wil je eens wat anders dan de bekende spareribs? Probeer dan eens de shortribs!

Bekijk recept play_arrow
Niels Broodje kipsate deluxe

Met dit broodje kipsate haal je net iets meer uit je dag!

Bekijk recept play_arrow
Niels Beercan chicken

De klassieker van de BBQ: beercan chicken!

Bekijk recept play_arrow