Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Ca. 60 min.
Ingredienten
4 personen
500g Kipdijfilet
100 ml ketjap
1/2 rode peper
2 teentjes knoflook
+/- 1 cm verse gember
1 limoen
1 portie zelf gemaakte satésaus
Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Als er 1 gerecht is wat bijna iedereen wel eens heeft gegeten is het wel saté. De heerlijk gemarineerde stukjes vlees op een stokje zijn een absolute allemansvriend. Het is dan ook niet vreemd dat zodra de eerste zonnestralen door het wolkendek breken alle winkels weer vol liggen met dit van oorsprong Indonesische gerecht. Nu zijn dit in principe prima spiesjes alleen vinden wij het veel lekkerder om de saté zelf te maken. Dit gerecht leent zich daarbij ook uitstekend om op vakantie op de camping / park te maken want de ingrediënten zijn vrijwel overal te krijgen.
Onze satétjes vinden hun oorsprong in het Javaanse gerecht Satay waarbij stukjes vlees op een bamboestokje worden geregen en worden gegrild boven een vuurtje. Het leuke is dat wij als nuchtere Hollanders eigenlijk enkel de saté op basis van kip (Ajam) en varken (Babi) kennen maar dat er in Indonesië ook varianten met lam, rund en zelfs geit worden gemaakt. Dat maakt zo’n spiesje ineens best spannend!
Wij hebben voor dit gerecht overigens gewoon voor kipdij gekozen. Kipdij is uitermate geschikt voor saté door het hogere vetpercentage dan kipfilet. Kipfilet wordt namelijk al snel droog als je dit grilt omdat het zo mager is. Combineer de kipdij met een smaakvolle marinade en je waant je in Oosterse sferen.
Satesaus
Tot slot hebben wij onze saté geserveerd met zelfgemaakte satésaus! Deze saus was echter zo lekker dat het een eigen receptartikel heeft gekregen. Als je deze saus namelijk hebt geproefd wil je nooit meer iets anders!
Vergeet ook niet om er atjar bij te serveren! Dit fris zure tafelzuur past perfect bij de kipsate!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 40 min.
Het is belangrijk de kip de tijd te geven om te marineren. Snijd voor de marinade de peper fijn, pers de knoflook en rasp de gember. Meng dit met de ketjap, sap van de limoen en giet dit over de kip. Laat dit minimaal 40 minuten marineren. Ik doe dit zelf soms al uren van te voren zodat je de smaken goed in de kip kunnen trekken.
Bereid intussen je BBQ voor om zowel indirect als direct te grillen (twee zones) op ongeveer 180°C.
Je ziet wel eens mensen de stokjes voor sate weken in water. Aangezien wij bamboestokjes gebruiken is dat niet nodig. Bamboe is namelijk meer hittebestendig dan bijvoorbeeld berk waar de stokjes vaak van worden gemaakt.
Als de marinade goed in de kip is getrokken kan je de blokjes aan de bamboestokjes rijgen.

Bereiding
Ca. 20 min.
Leg de spiesen op de indirecte kant van de BBQ. Op deze manier garen we de kip voor voordat we het direct gaan grillen. Na ongeveer 20 minuten verplaats je de saté van de indirecte naar de directe kant. Het is belangrijk dat je bij de BBQ blijft omdat je natuurlijk geen zwarte saté of verbrande stokjes wilt.


Na 5 minuten de stokjes gedraaid te hebben zijn ze klaar! Je zou de kerntemperatuurmeter kunnen checken voor de zekerheid. Deze moet 72°C zijn. Serveer met (zelfgemaakte) satésaus. Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Kipdijfilet door Meatfish
– Bast ONE Briketten door BAST
– De WGA BBQ door Weber Nederland
Meatfish, Bast en Weber NL bedankt. 🙂
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Poolse hotdog met Kielbasa van de BBQ
Een nog verborgen Poolse parel van de grill!

Gegrilde (rib eye) steak met groene salsa
Het vlees wordt op de snijplank geserveerd in de saus
Alle reacties (4)
Bereiding is aangepast maar ik zie de limoen niet in de ingrediënten lijst
Reactie door Perry op 31-07-2020 om 11:12
Staat er nu bij! Thnx.
Reactie door Bastiaan op 04-08-2020 om 07:05
Ik zie in de afbeelding een limoen liggen, ik zie het echter niet terugkomen in de bereiding? Klopt dit?
Groet
Reactie door Rik Christiaens op 11-07-2020 om 15:59
Hey Rik, dat is gek. Die doe je door de marinade haha. We passen het snel aan.
Reactie door Niels op 13-07-2020 om 08:17
Laat een reactie achter