bbqproof.nl Recepten Vis Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter

Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter

star_rate
Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter

Ca. 60 min.

Ingredienten

  • 1 hele kreeft

  • 100g roomboter

  • 10g dragon

    Kreeft
    • 2 hele kreeften

    • 100g roomboter

    • 5g dragon (bij voorkeur vers)

    • Sap van een halve citroen

    • Peper en Zout

    Accessoires
    • Citroen rookhout (fijn)

Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter

Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter

Gegrilde kreeft. Als er een gerecht die we altijd al een keer wilden maken was is dit het wel. Zo’n exclusief en kostbaar product is echt iets bijzonders. Het was daarom ook best spannend voor ons om dit voor de eerste keer te maken. Maar met wat hulp van een bekende kok hebben we echt een heerlijk gerecht gemaakt. We hebben gekozen voor een zachte dragon-zeezoutboter wat perfect combineert met de zoete smaak van kreeft. Heerlijk!

Diepvries versus vers

Kreeft wordt vaak levend verkocht. Je ziet ze dan wandelen in een homarium (zo heet zo’n aquarium voor schaaldieren) en je kiest jouw favoriet. Wij hebben voor ons recept een diepvries kreeft gebruikt. Kwalitatief gezien is dit in principe geen probleem, beide is heerlijk. De keus voor diepvries kwam ons nu simpelweg beter uit.

De kreeft die wij hebben gebruikt is een zogenaamde UHP kreeft wat staat voor ‘Ultra High Pressure’. Dit betekent dat de kreeft na de vangst in een ijsbad wordt verdoofd en vervolgens onder extreem hoge druk (3000 bar) wordt gezet. Hierdoor komt al het vlees los van de schaal (terwijl de vorm van de kreeft behouden blijft) wat na bereiding het consumeren makkelijk maakt. Ideaal dus als je niet precies weet hoe je een kreeft moet schoonmaken.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 10 minuten

Bereid je BBQ voor om zowel direct als indirect te grillen op ongeveer 180°C. Maak ondertussen de dragonboter door roomboter op kamertemperatuur te mengen met dragon, zout en peper. Zet apart.

Leg ook een klein handje rooksnippers apart. Deze hoef je niet te weken in water. Wanneer je dat doet, zakt de temperatuur in de BBQ en gaat het vooral stomen in plaats van roken.

We gaan de kreeften door midden splitsen. Prik met een scherp mes door het kruisvormige midden van de kop. Snijd vervolgens richting de kop totdat je er helemaal doorheen bent. Draai de kreeft en herhaal dit richting de staart.

Eigenlijk kan je het wel vergelijken met de langoustines die we eerder gemaakt hebben!

Het kan zijn dat er een groen-blauwige substantie in de kop van de kreeft zit. Dit is de tomalley, een orgaan dat de functie van de lever en alvleesklier vervult. Voor sommige is dat een delicatesse, wij spoelen het liever weg.

Geef ook een ferme tik op de scharen zodat de warmte van de BBQ hier ook bij kan (tip van de chef!). Spoel de kreeft (de kop) schoon onder de koude kraan en dep vervolgens droog.

Bereiding

ca. 10 minuten

Gril de kreeft voor ongeveer 1,5 minuut direct boven de kolen met de vleeskant naar beneden.

Draai de gegrilde kreeft om en verplaats naar de indirecte kant van de BBQ. Schep met een lepel de dragonboter over het kreeftenvlees.

Voeg een klein handje citroen-rooksnippers toe en sluit de deksel. Onze kreeften waren na 8 minuten klaar.

Druppel het citroensap over het kreeftenvlees en serveer direct. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

Weber Summit Kamado door Weber Nederland.
– Houtskool door ECHTGOED
– Kruiden door Van Beekum Specerijen

Bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

  • 1 hele kreeft

  • 100g roomboter

  • 10g dragon

    Kreeft
    • 2 hele kreeften

    • 100g roomboter

    • 5g dragon (bij voorkeur vers)

    • Sap van een halve citroen

    • Peper en Zout

    Accessoires
    • Citroen rookhout (fijn)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Aziatische zalmrib

Een hele verrassende smaakexplosie!

Bekijk recept play_arrow
Niels Porchetta, Italiaans buikspek van de BBQ

Deze Italiaanse klassieker wil je echt een keer gemaakt hebben!

Bekijk recept play_arrow