Gegrilde entrecote steak met zelfgemaakte truffeljus
ca. 45 minuten
Ingredienten
2 entrocote steaks van 250 gram
Zeezout of piramide zout
Eventueel wat stokbrood om lekker de jus mee van je bord te vegen.
4 tl truffeltapenade
3 tenen knoflook
1 sjalot
1 el bloem
2 el roomboter
500 ml runderbouillon
1 tl suiker
snufje peper
Zeef
Steelpannetje
Entrecote
Truffeljus voor ca. 4 personen
Overige
Gegrilde entrecote steak met zelfgemaakte truffeljus
Entrecote van de BBQ is volgens mij wel een allemansvriend. Het heeft een heerlijke smaak, is mals en heeft alleen aan de buitenkant een klein stukje vet. En daarom een ideale steak om te serveren. Zelf vind ik het altijd leuk om een wat grotere steak te bereiden en deze dan op een groot bord of plank te serveren. Kan iedereen er lekker stukjes vanaf pakken.
Entrecote met zelfgemaakte truffeljus
“Een goed stuk vlees heeft geen saus nodig”. Dat hebben wij zelf vaak gezegd en dat is natuurlijk ook zo. Maar toch kan ik ook wel genieten van een heerlijke saus/jus. En deze truffeljus is zo’n jus. Schrik dus niet van de truffel. Deze jus is namelijk heerlijk in balans en past perfect bij een gegrilde steak. De truffelsmaak is subtiel en overheerst niet. De hartige umami smaak van deze jus is waanzinnig in combinatie met dit heerlijke stuk vlees. Je brengt hiermee de steak naar een hoger niveau.
Daarbij is deze jus super simpel om te maken. Jij tovert straks zelf een perfecte jus op tafel! Serveer er ook wat stokbrood bij, dan kan je het brood lekker door het laatste beetje jus op je bord halen. Lekkerrrrrrr!
Entrecote grillen op de sizzle zone
Dit recept maak ik op de Napoleon Freestyle 425, hierdoor heb ik de beschikking over de Sizzle zone. De Sizzle zone wordt wel 800°C graden en is daarom perfect om een steak mee af te grillen. Je krijgt dan een extra krokant korstje en dat wil je! Aangezien ik twee steaks van 250 gram heb, grill ik de steaks direct. Deze steaks zijn nog ‘dun’ genoeg om direct te grillen. Wanneer je een dikker stuk hebt dan 4 vingers dik, dan zou ik voor reverse sear gaan.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30
Bereid je BBQ voor om keihard te grillen op zo’n 200-250°C.
We starten daarna met het maken met de truffeljus. Wil je een uitgebreid recept lezen? Klik dan hier.
Snijd de sjalot en knoflook fijn. Fruit in 1 el roomboter de sjalot in de pan tot deze glazig wordt. Voeg dan 3 tl truffeltapenade en de fijn gesneden knoflook toe. Bak het geheel een paar minuten aan, let op dat de knoflook niet verbrandt. Voeg dan 1 el bloem toe, roer er heel goed doorheen en bak het nog een minuut mee.


Voeg nu 500 ml bouillon en een 1 tl suiker toe en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel nu inkoken tot je de helft overhoudt. Zeef de jus en vang het vocht op.
Breng het opgevangen vocht met 1 el roomboter en 1 tl truffeltapenade weer aan de kook en laat op laag vuur pruttelen totdat de jus de gewenste dikte heeft. Let op dat je het niet te lang laat inkoken, anders wordt het meer een saus. Wat overigens ook geen probleem is.
Proef of de jus op smaak is en voeg nog wat peper toe. Zet de jus even apart. Het lekkerst is om de jus ook warm te serveren.


Bereiding
ca. 10 minuten
Smeer de steaks in met een beetje zeezout en gril de steaks ca. 4 minuten per kant. Wil je het zeker weten, houd dan de kerntemperatuur in de gaten. De entrecote vind ik lekkerst als je deze serveert tussen de 52-55°C.


Bij een kerntemperatuur van 50°C heb ik de steaks nog ongeveer 1 minuut per kant gegrild op de Sizzle zone.


Serveer de entrecote met de warme truffeljus en wat stokbrood.
Eet smakelijk!

Disclaimer
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
– Kruiden en specerijen door Van Beekum Specerijen
– Entrecote door Meatfish
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Beef Wellington van de BBQ
Deze klassieker maak je gemakkelijk zelf op de BBQ

De klassieke 3-2-1 Spareribs
De klassieke spareribs volgens de 3-2-1 methode!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter