bbqproof.nl Recepten Klassiekers De lekkerste dikbevleesde spareribs

De lekkerste dikbevleesde spareribs

star_rate
De lekkerste dikbevleesde spareribs

Ca. 7,5 uur

Ingredienten

  Spareribs
  Overig
  • Appelsap of cola (voor de foliefase)

  • Aluminiumfolie

  • Hickory chunks

De lekkerste dikbevleesde spareribs

De lekkerste dikbevleesde spareribs

De lekkerste dikbevleesde spareribs, wat bedoelen we daar nu mee? Nou, de dikbevleesde sparerib is wat ons betreft de koning onder de spareribs. Dit machtige stuk vlees is een absolute knaller als snack tijdens een goede sportwedstrijd of gezellige borrel (of een combinatie hiervan natuurlijk).

Baby back rib versus dikbevleesde sparerib

Wij hebben al verschillende recepten met spareribs gemaakt. Denk aan de klassieke 3-2-1 variant, de èchte BBQproof ribs, de spareribsandwich of die met Coca-Cola saus, teveel om op te noemen. Deze zijn echter allemaal gemaakt met baby back ribs. Dit zijn strengen vlees die je hoog op de rug vindt van het varken. Deze ribben hebben een prima verhouding tussen vlees en ribben. Dit zijn dan ook de spareribs zoals wij ze in Nederland kennen..

Dikbevleesde spareribs daarentegen is de standaard in Amerika. Als zij het over spareribs hebben dan bedoelde ze ook echt deze ribs met een dikke laag vlees erop. Deze dikbevleesde spareribs zitten (vanaf de zijkant gezien) meer op de flank van het varken en hebben, zoals de naam al aangeeft, een dikke laag vlees op de ribben. Hierdoor hebben ze ook langer de tijd nodig om te garen. Maar als je die tijd eenmaal achter de rug hebt wil je nooit meer anders.

Spareribs, 3-2-1 methode

Bij het maken van spareribs spreken wij altijd over de 3-2-1 methode. Dat houdt in dat je de spareribs 3 uur lang rookt, vervolgens 2 uur stoomt en tot slot 1 uur lakt met een lekkere laksaus. Deze methode is voor baby back ribs meer dan genoeg en in sommige gevallen zelfs wat aan de lange kant. Over het algemeen is een totale tijd van 5 uur prima voor baby back ribs. Voor dikbevleesde spareribs is deze tijd echter meer dan nodig omdat ze veel dikker zijn dan de ‘gewone’ spareribs die we kennen. In dit recept hebben de spareribs er zelfs 7 uur op de BBQ gelegen bij een temperatuur van 100°C. Met andere woorden was het niet de 3-2-1 methode maar de 3-3-1 methode!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 30 min

Bereid de BBQ voor om indirect te grillen op 100°C.

Verwijder met een mesje het vlies aan de holle kant van de spareribs. Wij hebben hier een handige video voor gemaakt, check deze hier!

Kruid de dikbevleesde spareribs rijkelijk met de BBQ rub.

Bereiding

Ca. 7 uur

Leg de dikke ribben op de indirecte kant van de BBQ of op het rooster als je een platesetter of diffuserplate (voor het maken van een indirecte zone) hebt.

Voeg wat rookhout (chunks) toe en sluit de deksel. Wij hebben hickory gebruikt. Dit geeft een stevige smaak af (wat varken makkelijk kan hebben). Kies voor een zachte rooksmaak voor appel en wat neutraler voor beuken.

Na 3 uur roken haal je de spareribs van de BBQ en wikkel je deze in aluminiumfolie of slagerspapier. Vlak voordat je ze helemaal dicht vouwt voeg je wat appelsap toe. Dit maakt je vlees nog malser!

Maak intussen de saus om straks te lakken. Een lekker recept vind je hier!

Als de dikbevleesde spareribs 3 uur hebben gestoomd haal je deze voorzichtig (ze zijn als het goed is al boterzacht namelijk!) uit de folie en leg je ze met de holle kant naar beneden op het rooster. Smeer met een kwastje de ribben rijkelijk in met je zelfgemaakte laksaus.

Herhaal dit elk kwartier gedurende een uur voor het lekkerste resultaat.

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

Weber Summit Kamado door Weber Nederland.
– Houtskool door ECHTGOED
– Kruiden door  van Beekum Specerijen

Bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 7,5 uur

Benodigdheden

  Spareribs
  Overig
  • Appelsap of cola (voor de foliefase)

  • Aluminiumfolie

  • Hickory chunks

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Black Angus ribeye met rode chimichurri

Waanzinnig stukje vlees met een heerlijke zelfgemaakte rode chimichurri

Bekijk recept play_arrow
Niels Zomerse stoofpot van de BBQ

Wat nou alleen stoven in de winter? Deze stoof is juist super lekker in de zomer!

Bekijk recept play_arrow
Niels Pulled pork met honing en Whiskey

Oef! Een procureur geïnjecteerd met honing en whiskey! Do we need to say more?

Bekijk recept play_arrow