bbqproof.nl Recepten Klassiekers Hasselback aardappels

Hasselback aardappels

star_rate
Hasselback aardappels

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    • 4 aardappels

    • Rozemarijn

    • Tijm

    • Geraspte kaas

    • Olijfolie

    • Peper

    • Zout

Hasselback aardappels

De Hasselback aardappels. Je zou zeggen dat de naam van dit gerecht rechtstreeks vanuit het huisje op de prairie komt. Maar niets is minder waar! Het originele recept komt namelijk uit Zweden. Het vindt z’n oorsprong in Stockholm waar je een paar eeuwen geleden bij het restaraunt Hasselbacken heerlijk kon eten. Nu is het recept van de Hasselback aardappels geen 300 jaar oud. Dit gerecht komt uit de jaren ’50 toen een leerling kok de bereidingstijd van aardappels wilde verkorten. Stuk minder spannend maar dat mag de pret niet drukken want ze smaken voortreffelijk. Funfact: het restaurant Hasselbacken bestaat nog!

Je ziet dit gerecht vaak voorbij komen in BBQ restaurants. En terecht, want het ziet er super leuk uit en smaakt ook nog eens werelds. Wat wil je dan nog meer?! Voordeel van deze manier van bereiden is dat door het insnijden van de aardappel 1. de smaak ook binnenin komt en 2. dat de bereidingstijd enorm wordt verkort. Top dus!

Serveertip

Serveer dit gerecht bij een lekkere steak in combinatie met bijvoorbeeld de gegrilde prei voor een complete maaltijd van de BBQ!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Kneus de rozemarijn en tijm en voeg dit toe aan de olie. Snijd de knoflook en voeg dit ook aan je kruidenmengsel toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

Boen de aardappels schoon zodat er geen zand meer op zit. Leg twee pollepels naast elkaar en leg er een aardappel tussen. Snijd met een scherp met door de aardappel heen totdat je tegen de pollepel aan komt. Snijd plakjes van ongeveer 2 mm dikte.

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 180掳C.

Bereiding

Ca. 45 min.

Leg de aardappels op de indirecte kant van de BBQ.

Zodra de aardappels open beginnen te staan giet je het het oliemengsel over de aardappels heen. Zorg dus dat het oliemengsel tussen de plakjes komt! Strooi wat geraspte kaas over de aardappels heen en sluit de deksel.

Na ongeveer 45 minuten waren onze Hasselback aardappels klaar. Bestrooi nog naar smaak met wat zeezout en serveer met een (zelfgemaakte) mayonaise. SMAKLIG M脜LTID! (eet smakelijk in het Zweeds, maar zover was je al denk ik :))

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video鈥檚 te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (4)

  1. Ga ik binnenkort eens proberen. Ziet er leuk uit

    Reactie door Michas op 05-10-2018 om 15:47

    • Cool! Thanks!

      Reactie door Niels op 10-10-2018 om 12:11

  2. Hey!
    Goeie Lifehack met de houten pollepels!

    Gaan we zeker proberen!

    Reactie door Mario Strihavka op 03-10-2018 om 09:54

    • Ja he! Veel succes! 馃檪

      Reactie door Niels op 05-10-2018 om 08:37

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    • 4 aardappels

    • Rozemarijn

    • Tijm

    • Geraspte kaas

    • Olijfolie

    • Peper

    • Zout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Gegrilde prei
Niels

Een simpel maar super lekker bijgerecht!

Bekijk recept play_arrow
Short ribs
Niels

Wil je eens wat anders dan de bekende spareribs? Probeer dan eens de shortribs!

Bekijk recept play_arrow
C么te de Boeuf
Bastiaan

Dit mythische stuk vlees MOET je eens gemaakt hebben!

Bekijk recept play_arrow