bbqproof.nl Recepten Gevogelte Zelfgemaakte kipdijrollade met zongedroogde tomaten tapenade

Zelfgemaakte kipdijrollade met zongedroogde tomaten tapenade

star_rate
Zelfgemaakte kipdijrollade met zongedroogde tomaten tapenade

ca. 1,5 uur

Ingredienten

    Ca 3 mini kiprollades
    Tapenade
    • 120 gr. zongedroogde tomaatjes (uit het vers schap)

    • 40 gr. zwarte olijven

    • 15 gr. kappertjes

    • 1 teen knoflook

    • 1 el olijfolie

    • Paar druppels citroensap

    • 5 gram geraspte Parmezaanse kaas

    • 1 tl Italiaanse kruiden

    • 2 tl pijnboompitjes kort gebakken

    • Snufje zout

    Overige
    • Slagerstouw

Zelfgemaakte kipdijrollade met zongedroogde tomaten tapenade

Zelfgemaakte kipdijrollade met zongedroogde tomaten tapenade

Zelf een kiprollade maken? Jazeker, en dat is makkelijker en leuker dan je denkt! Door de kipdij handig op te rollen zet je binnen korte tijd een heerlijke rollade op tafel. In dit recept maken wij met de kippendijen van Mr. Fillet een kiprollade met zelfgemaakte zongedroogde tomaten tapenade. Die smaken van gegrilde kip en de tapenade zijn waanzinnig! Wat leuk is aan het maken van je eigen kiprollade is de vrijheid die je hebt met de smaken. Je kan echt alle kanten op. Vergeet standaard smaken – met een zelfgemaakte kipdijrollade kun je experimenteren en je creativiteit de vrije loop laten.

Recept zelfgemaakte rollade

Voor deze rollade hebben wij gekozen voor een vulling van zelfgemaakte tapenade van zongedroogde tomaten. Dit vinden wij los al heerlijk op bijvoorbeeld een broodje maar in combinatie met kip is dit ook waanzinnig lekker. Zongedroogde tomaten hebben van zichzelf een heerlijke smaak die de smaakpapillen prikkelt. Door hier een tapenade van de maken proberen we het nog smaakvoller te maken. Dit doen we door te werken met Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes, olijven en kappertjes. Samen wordt dit een heerlijk smaakvol geheel waarmee wij dus onze kipdijrollade insmeren voordat we hem oprollen.

Ander voordeel van een rollade zelf maken is dat je het formaat in eigen hand hebt. Onze variant van de kipdijrollade weegt zo’n 250g, je kan deze dus delen of je stopt hem in je holle kies, de keuze is aan jou!

Kipdijfilet

De dijfilet zit bij de kip in de dij (duh), dus boven de drumstick in de poot. Wat fijn is aan kipdijfilet is het feit dat dit meer vet heeft dan kipfilet. Het wordt dus vrijwel niet droog waardoor het ook voor de beginnende barbecuër een ideaal product is. Niet voor niets is kipdijfilet dan ook de basis van heel veel kiprecepten op BBQproof. Omdat het zo vet is en verder neutraal van smaak is het ideaal voor allerlei gerechten van de BBQ. Het neemt super goed smaken op dus marineren is perfect en het kan prima direct gegrild worden boven het vuur omdat door het vet het vlees dus niet droog wordt!

Heb toevallig nog een kant-en-klare kiprollade in de vriezer liggen of heb je er net een gekocht bij Mr. Fillet? Dan kan je dit recept natuurlijk ook maken. Serveer de tapenade dan al saus bij de kiprollade. Wil je trouwens weten hoe je het beste een kant-en-klare rollade op de BBQ moet bereiden? Check dan ons blog met de beste tips over het breiden van kant-en-klare kiprollade op de BBQ!

Bereiding

Voorbereiding

ca. 30 minuten

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C.

Maak ondertussen de zongedroogde tapenade. Lees hier het uitgebreide recept. Houd een deel van de tapenade apart om eventueel los bij de rollade’s te serveren. Voeg aan deze tapenade ook iets meer olijfolie toe.

Van 1 kg kippendij kunnen we ongeveer 3 mini rollade’s maken. Per rollade hebben we 3 stukken kippendij nodig. Leg ook alvast per rollade 4 stukjes slagerstouw klaar.

Leg 3 stukjes plat neer en smeer ze royaal in met de tapenade. Maak dan van 2 dijen een rolletje. Rol ze strak op en leg tegen elkaar. Wikkel vervolgens de 3e dij eroverheen. Zie de afbeelding hieronder.

Bind de rollade op met de touwtjes. Doe er 3 over de breedte en 1 over de lengte. Zo krijg je een compacte rollade.

Doe dit voor alle rollade’s. Kruid de rollade’s met je favoriete kiprub.

Bereiding

ca. 40 minuten

Leg de rollade’s in de indirect zone van de BBQ en sluit het deksel. Gebruik een kernthermometer om de temperatuur te meten. De rollade is klaar bij een kerntemperatuur van 72°C. Dit duurde bij ons ongeveer 30-40 minuten. Wij hebben de rollade tussendoor nog even gedraaid.

Serveer de rollade eventueel met wat extra zongedroogde tapenade.

Eet smakelijk!

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mr. Fillet

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 1,5 uur

Benodigdheden

    Ca 3 mini kiprollades
    Tapenade
    • 120 gr. zongedroogde tomaatjes (uit het vers schap)

    • 40 gr. zwarte olijven

    • 15 gr. kappertjes

    • 1 teen knoflook

    • 1 el olijfolie

    • Paar druppels citroensap

    • 5 gram geraspte Parmezaanse kaas

    • 1 tl Italiaanse kruiden

    • 2 tl pijnboompitjes kort gebakken

    • Snufje zout

    Overige
    • Slagerstouw

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate