bbqproof.nl Recepten Gevogelte Sticky mango-limoenkip op het spit

Sticky mango-limoenkip op het spit

star_rate
Sticky mango-limoenkip op het spit

Ca. 90 min.

Ingredienten

    Kip
    Mango laksaus
    • 1 Mango

    • 2 a 3 el honing

    • 1/2 rode peper zonder zaadlijst

    • 1 a 2 limoenen

    • 1 teen knoflook

Sticky mango-limoenkip op het spit

Sticky mango-limoenkip op het spit

Kip op het spit van de BBQ! Deze staat al behoorlijk lang op mijn verlanglijstje. Dat komt vooral door de poelier. Want hoe lekker ruiken altijd die kippen aan het spit?! Als je langs zo’n spit loopt ben ik altijd geneigd om gelijk zo’n kip te kopen. Gelukkig kan ik me vaak genoeg inhouden en blijf ik gewoon even kijken, want het ziet er ook gewoon leuk uit. Haha. Het mooie aan een spit is dat de kip in dit geval continu draait. Hierdoor blijven de vleessappen en eventuele marinade of laksaus de hele tijd langs de kip druipen. Al die smaken verlaten de kip dus niet! Lekkerrrrr.

Het werd dus tijd om zelf eens voor poelier te spelen. Nu ik eindelijk een draaispit voor mijn BBQ heb, is het moment aangebroken. Kip op het spit.

Mango laksaus
Sinds vorig jaar zomer loop ik al met het idee om een mango-laksaus te maken. Dit komt omdat ik een mango pureerde voor mijn dochtertje. Ik was versteld van de vele suikers en de stroperige substantie die je overhoudt, een soort appelmoes. Nu is mango en kip een topcombinatie en kon ik eindelijk m’n laksaus maken. Om de laksaus meer body te geven heb ik er nog honing, limoen en rode peper door gemixt.

Ik kan je vertellen, deze combinatie is werelds. Zoet , licht pittig en dan de rooksmaak van de barbecue. Een smaaksensatie!

PS. de spit wordt heet, zorg er dus voor dat je ovenwanten of BBQ-handschoenen klaar hebt liggen!

Bereiding

Voorbereiding

ca. 30 min

Maak de BBQ gereed om te indirect te grillen op 150-175°C. Je kan dit doen door aan beide kanten van de BBQ een kolenbakje te plaatsen en ertussen een lekbak met water. Op deze manier zal je kip het snelst klaar zijn omdat de kip bijna continu langs de hitte bron gaat. Je kan ook één kolenbakje gebruiken of de diffuser plate van de premium.

Masseer de kip goed in met je favoriete kruidenrub. Doe dit ook onder de vleugels.

Vervolgens gaan we de kip op het spit binden. Zorg ervoor dat de kip goed stevig vast zit en niet gaat schuiven. De beide ‘prikkers’ plaatsen we dan ook tegengesteld. Zie hiervoor de onderstaande foto’s. De poten binden we kruislings vast met slagerstouw. Ook de vleugels kan het beste even binden, aangezien deze snel verbranden (zoals je op de foto’s ziet, zijn wij dat vergeten :-P).

Stop de spit in het motortje en plaats het deksel op de BBQ. De punt van het spit gaat in het motortje.

Bereiding

ca. 60 minuten

Maak ondertussen de mango laksaus. Doe dit door de ingrediënten voor de laksaus te mixen in een blender. Let op en gooi niet alles gelijk in de blender. Proef tussendoor en zodat je nog bij kan sturen. Maak twee bakjes met de saus. Één om te lakken en één om als saus bij de kip te serveren.

Laat de kip nu lekker rustig draaien, na een half uur gaan we de kip insmeren met de laksaus. Dit zorgt voor een lekkere sticky kip van het spit.

Nu het deksel toch van de BBQ is kan je gelijk de kerntemperduur controleren en kan je inschatten hoelang de kip nog moet draaien. Sluit het deksel weer. Bij 72°C is de kip klaar en mag deze van het spit.

Serveer delen van de kip op een bord met een dot van de mango laksaus. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

Kip door Meatfish
Weber Master Touch Premium door Weber NL

Meatfish en Weber bedankt. 🙂

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (5)

  1. Vandaag je mango lak gebruikt. Wel kip spit on fire voor de Kamado . Gekruid met kruiden voor kip love your chick van green gipsy. Je mango lak heb ik ook aan de binnenkant gesmeerd voor ik m aan t spit deed. Door limoen en zoet wordt het malser . Heerlijk gegeten.

    Reactie door Ingrid op 17-07-2022 om 18:28

    • Dat klinkt erg goed Ingrid! Nice.

      Reactie door Bastiaan op 20-07-2022 om 10:54

  2. Bedankt Niels!

    Reactie door Wilko op 20-05-2019 om 13:55

  3. Hoi Bastiaan en/of Niels,

    Hebben jullie de Weber grillspit Q100-Q1000 of de Weber Rotisserie 7494 voor gebruikt? Ik wil nl. ook zoiets aanschaffen. Alvast bedankt voor de reactie.

    Gr.,

    Wilko

    Reactie door Wilko op 17-05-2019 om 09:04

    • Hi Wilko, wij hebben deze: Weber rotisserie gebruikt.

      Reactie door Niels op 20-05-2019 om 07:56

Laat een reactie achter

Ca. 90 min.

Benodigdheden

    Kip
    Mango laksaus
    • 1 Mango

    • 2 a 3 el honing

    • 1/2 rode peper zonder zaadlijst

    • 1 a 2 limoenen

    • 1 teen knoflook

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Pittige chipotle kipspiesjes met honing

Deze heerlijke kipspiesjes hebben een lekkere bite!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Licht gerookte kippenvleugels

Kippenvleugels met een lichte rooksmaak. Perfect voor op een feestje.

Bekijk recept play_arrow