bbqproof.nl Recepten Klassiekers Spatchcock chicken: gevlinderde kip van de BBQ

Spatchcock chicken: gevlinderde kip van de BBQ

star_rate
Spatchcock chicken: gevlinderde kip van de BBQ

ca 1 uur

Ingredienten

Spatchcock chicken: gevlinderde kip van de BBQ

Spatchcock chicken: gevlinderde kip van de BBQ

Heb je wel eens gehoord van de term spatchcock- of roadkill chicken? Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Totdat Niels er over begon. Schijnbaar is het een BBQ-klassieker, haha. Ik had alleen nog nooit van de term gehoord. Dat het een klassieker is komt vooral door de manier van bereiden. Eigenlijk net zo als dat je een kip op een blik bereid (beercan chicken), terwijl je qua receptuur eindeloos kan variëren én toch blijft het een klassieker. Zo dus ook met de spatcock chicken.

What the spatchcock!?
Bij een spatchcock -of roadkill kip wordt de ruggengraat verwijderd en de kip platgedrukt. Dit wordt ook wel ‘vlinderen’ genoemd. Op deze manier krijgt de kip overal een gelijke garing en is deze iets sneller klaar. De naam spatchcock is overigens een verbastering van ‘dispatch a cock’. Roadkill is dan iets makkelijker te visualiseren maar wat minder vriendelijk. Enfin, je hebt het beeld waarschijnlijk voor je: een platte kip. Zo hebben wij dus zonder de term te kennen (ik dan) onze ‘Bali kip’ volgens de spatchcock chicken manier klaargemaakt.

Het vlinderen van een kip is heel makkelijk. In deze korte video laten wij het zien:

De gouden combinatie
Dat kip en BBQ goed samen gaan, mogen na de krokante kipburger, de all time-favorite kippenvleugels of kippendij met spek wel duidelijk zijn. En als je nog niet overtuigd bent, bekijk dan deze pagina nog even voor nog meer kip van de BBQ. Stuk voor stuk genieten geblazen. Voor deze roadkill chicken dit keer geen poespas maar juist ‘less is more’. Want wat combineert er perfect met kip? Inderdaad chilisaus. Wat voor kip je ook serveert, chilisaus doet het altijd goed. Wij gaan dus voor heerlijke gekruide kip met chilisaus! Lekkerrrrrrr.

Wij hebben de chilisaus zelf gemaakt én ja ook dat is een aanrader!

Bereiding

Voorbereiding

ca. 5 min.

Leg de kip op z’n buik (filet’s naar beneden) en knip de ruggengraat er uit (video). Druk de kip nu plat en bestrooi rijkelijk met een lekkere rub (wij hebben een speciale kip rub gebruikt).

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C.

Bereiding

ca. 60 min

Leg de kip op de indirecte kant van de BBQ en steek een kernthermometer in de borst van de kip. Sluit de deksel en pak een goed boek.

De kip is klaar bij een temperatuur van 72°C in de borst . Dit duurde bij ons ongeveer een uur. De kip is nu helemaal gaar en heeft een lekker knapperig huidje! Dit is precies waar je het voor doet!

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Hele kip door Meatfish
– Kruidenrub voor kip door Van Beekum Kruiden

Meatfish en Van Beekum bedankt. 🙂

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca 1 uur

Benodigdheden

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Cajun kippenvleugels met BBQ laksaus

Heerlijke kippenvleugels met cajunkruiden en een BBQlaksaus

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Broodje sticky pulled chicken uit de Dutch Oven

De snelle variant van pulled chicken uit de Dutch Oven

Bekijk recept play_arrow