Kippenbouillon(soep) van gegrilde BBQ kip
ca. 4,5 uur
Ingredienten
Karkas en botten van een gegrilde kip
2,5 liter water
1 prei
2 uien
1 wortel
3 tenen knoflook
bosje peterselie
2 gedroogde laurierblaadjes
ca. 5 zwarte peperkorrels
250 gram soepgroente
175 gram ‘Leftover’ pulled chicken
300 ml water
Bovenstaande bouillon
Neteldoek
Zeef
Voor ca. 750 ml. kippenbouillon
Kippensoep ca. 1 liter
Overige
Kippenbouillon(soep) van gegrilde BBQ kip
Kippenbouillon van gegrilde BBQ kip; dat klinkt niet alleen leuk het is ook nog eens super lekker! Ik kan je vertellen dit is de lekkerste kippensoep die je ooit gaat maken. Het is daarnaast ook nog eens super simpel. Je doet wat aromatische kruiden en groente in een grote pan, doet er het karkas van een gegrilde kip bij en laat het langzaam trekken. En voilà klaar is de kippen bouillon is klaar. Overigens wordt de kleur van de bouillon donker omdat we gegrilde kip gebruiken. Voeg nog wat extra soepgroente en pulled chicken toe en je hebt een heerlijke ‘gegrilde’ kippensoep!
Duurzame BBQen
Zelf kippenbouillon maken is ook nog eens heel duurzaam. Want je kan letterlijk alles gebruiken van de kip. De voorbereidingen voor dit gerecht beginnen dus al wanneer je een hele kip op de BBQ klaarmaakt. Heb je gelijk weer een reden om te grillen. Alles wat na het eten overblijft bewaar je. De losse stukjes ‘pull’ je voorzichtig uit elkaar en het karkas en botjes bewaar je apart. Als je wilt kan je het invriezen, zodat je de bouillon kan maken wanneer het je uitkomt.
Van bouillon tot kippensoep
Een bouillon is niets anders dan water met een smaakje. Door groenten, vlees, vis en/of kruiden aan het water toe te voegen en onder het kookpunt te houden. Trekken de smaken langzaam in het water. Daarom wordt er ook vaak gesproken over ‘laten trekken’. Het water krijgt hierdoor een subtiele smaak en wordt het een bouillon. Wij gebruiken deze bouillon als basis en maken er in dit recept een kippensoep van. Uiteraard kan je de bouillon ook gebruiken om risotto te maken. Tevens kan je er ook een fond van maken. Je laat de bouillon dan sterk reduceren, waardoor de smaak veel intenser wordt.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 10 minuten
Snijd alle groente. Dit mag best grof en vijzel de peperkorrels. De uien en knoflook hoe je niet te pellen.

Bereiding
ca. 4 uur.
Stop alle ingredienten met het water in een grote soeppan en breng net onder het kookpunt. De soep mag niet koken, probeer op ongeveer 90°C te houden. Sluit het deksel en tot 1/3 slinken. Dit duurt 5 a 6 uur.
Voor de zekerheid heb ik een thermometer gebruikt en een sudderplaatje om de bouillon niet aan de kook te brengen.



Kijk tussendoor of er schuim ontstaat, dit kan je met een kleine zeef weg scheppen. Roer het niet door de bouillon heen.
Na ongeveer 5 uur is de bouillon tot 1/3 ingekookt en zijn de smaken goed in de bouillon getrokken. Nu gaan we zeven. Zet een extra pan klaar en leg daar een neteldoek (of schone theedoek) over. Pak een zeef en giet boven de extra pan met doek de kippenbouillon er doorheen. Zo blijven zelfs de kleinste deeltjes achter en houd je alleen maar bouillon over. Ongeveer 750 ml totaal.
Mocht je de kippenbouillon willen ontvetten, koel de bouillon dan zo snel mogelijk af en laat het een paar uur in de koelkast staan. Het vet zal stollen en kan je dan eenvoudig verwijderen. Wij doen dit niet en maken er gelijk kippensoep van.
Voeg 300 ml water toe aan de bouillon en warm langzaam op. Wok ondertussen de soepgroente en voeg de pulled chicken toe. Meng de groente en kip bij de bouillon en warm alles nog even goed mee.
Voeg eventueel naar smaak nog zout en peper toe.

Geniet van je eigen gemaakte kippensoep! Eet smakelijk.

Disclaimer
De volgende producten in dit artikel zijn gesponsord:
– Hele kip door Meatfish.nl
Meatfish bedankt!
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meer
Nog geen berichten
Laat een reactie achter