Krokante kipburger
Ca. 90 min.
Ingredienten
4 Burger-lovers
500 gr. kippendij of kippengehakt als je geen vleesmolen hebt.
1 tl kurkuma
1 tl kerrie
1 tl zout
1 kleine jalapeño peper (ca. 4 cm)
2 eieren
Handje bloem
Broodkruimels (oud brood geroosterd en gemalen tot broodkruimels) of paneermeel.
Mayonaise
Chipotle saus
4 witte bollen met sesamzaadjes
IJsbergsla
4 augurken
Kipburger
Saus
Broodjes
Krokante kipburger
De kipburger; het onbeminde zusje van de hamburger?! De burger wordt vaak in één adem genoemd met de barbecue. Maar als we het dan over deze barbecueklassieker hebben, gaat het altijd over de hamburger en nooit over de variant met kip. Tenminste in mijn beleving. Het komt bijvoorbeeld nooit in mij op om in een restaurant een kipburger te bestellen. Altijd neig ik weer naar de hamburger. En ook op de barbecue heb ik eigenlijk nog nooit een kipburger klaargemaakt. Daar moest eens verandering in komen. Want een hele kip of een stukje kippendij kan al erg lekker smaken, dan moet een zelf gemaakte kipburger toch helemaal werelds zijn!
De kipburger
Net zoals onze hamburger willen we geen droge, maar een sappige burger. Daarom kiezen wij voor kippendij. Dit stukje van de kip is mals, sappig en bevat veel vet, precies wat we nodig hebben. Als je geen vleesmolen hebt kan je natuurlijk gewoon kippengehakt gebruiken. Haal deze dan wel vers bij de poelier zodat je nog zelf kruiden kunt toevoegen. Wellicht maalt hij ook wel kippendij voor je! Verder hebben we qua kruiden niet veel gekke dingen gedaan. We gebruiken de kruiden kurkuma en kerrie omdat die perfect bij kip passen en jalapeno voor wat extra pit. Omdat de structuur van de kip vrij zacht is, halen we de burgers door de broodkruimels. Hierdoor krijgt de burger een lekker krokante bite. Uiteindelijk maken we de burger af met wat sla, augurk en chipotle mayonaise.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 1 uur
Als eerste zetten we een kommetje klaar met een handje bloem erin. Het kippengehakt is namelijk erg klef waardoor het lastig is om een burger te vormen. Met wat bloem erbij hebben we daar geen last van. Vervolgens halen we de zaadjes uit de jalapeño en snijden deze fijn. Voeg de jalapeño samen met kurkuma, kerrie en zout bij het kippengehakt. Meng alles samen tot een geheel.

Doop de kip eerst in het ei en daarna in de broodkruim
Burger vormen
Verdeel vervolgens het kippengehakt in 4 bolletjes en probeer van elk bolletje een burgervorm te maken. Wanneer het enigszins op een burger begint te lijken voeg je wat bloem toe. Vorm de burger nu tot de gewenste grootte en paneer de burgers door ze eerst door het ei en daarna door de broodkruimels te halen. Leg de burger op een bord en dek het bord af met vershoudfolie. Laat de kippenburgers een uurtje opstijven in de koelkast.
Maak tijdens het opstijven alvast de barbecue klaar voor indirect grillen op 200 graden.
Bereiding
Ca. 30 min
De kippenburgers grillen we alleen indirect, door de broodkruimels krijg je al een krokante korst waardoor we niet direct hoeven te grillen.
Leg de burgers in de koude zone van de BBQ en plaats er een thermometer in. Sluit vervolgens voorzichtig de deksel en wacht tot de kerntemperatuur 72 graden is.

Gril de kipburgers indirect
In de tussentijd kunnen we alvast chipotle mayonaise maken en de broodjes beleggen. De chipotle mayonaise maak je heel eenvoudig door de chipotle en mayonaise te mengen, doe dit naar smaak. Beleg het broodje vervolgens met ijsbergsla, augurk en de chipotle mayonaise. Als je klaar bent met het beleggen van de broodjes zullen de burgers bijna klaar zijn, haal voorzichtig het deksel van de barbecue en smullen maar! Eet smakelijk!

Beleg de broodjes met de chipotle mayonaise en augurk
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Kipshoarma van de rotisserie (spit)
De lekkerste shoarma die je ooit gaat eten!

Malse Italiaanse kipfilet met pancetta, Parmezaanse kaas, pesto en pijnboompitjes
Waan je in Italie met deze heerlijk malse kipfilet met pesto, parmezaan en pijnboompitten

Piri piri kipdijspiesen met citroengras
Lekker pittige kip met een frisse touch van citroengras
Alle reacties (6)
Welke verhouding heb je gebruikt voor deze burgers? Gram kippengehakt op aantal gram kruiden ?
Reactie door Niels op 27-01-2021 om 18:02
Hi Niels, er gaan 3 theelepels kruiden op 500 gram. Dat is dus ongeveer 15 gram kruiden plus de jalapeno nog.
Reactie door Bastiaan op 10-02-2021 om 12:25
Deze burgers waren een echte hit.
Ik heb er acht kleinere van gemaakt en het recept iets aangepast vanwege de kerrie, maar ze waren heerlijk krokant van buiten en lekker mals van binnen.
Dikke Tien deze burgers!
Reactie door Frans op 24-06-2018 om 07:39
Hi Frans, Wat leuk om te horen! Ga zo door!
Reactie door Niels op 25-06-2018 om 07:18
Een goede hamburger kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een BBQ. Ik ga dit binnenkort maar eens proberen
Reactie door Melanie op 18-03-2017 om 15:35
Dat klopt Melanie en deze burger moet je echt een keer geproefd hebben! 🙂
Reactie door Bastiaan op 18-03-2017 om 19:40
Laat een reactie achter