Kip teriyaki snacks met limoenmayonaise
ca. 60 min
Ingredienten
3 stukken kipdijfilet (ca. 300 gram)
3 el Dry-rub-kip
Sesamzaadjes
2 stengels bosui
3 el mayonaise
1/2 limoen
Toastjes met zeeout
Kip teriyaki snacks met limoenmayonaise
Kip teriyaki snacks. Met dit hapje hebben wij de laatste tijd letterlijk vrienden gemaakt. Dit was namelijk een van de twee hapjes die wij tijdens een groot event bij Nijhof in Baarn hebben gemaakt. Daar waren wij als ‘BBQ-bloggers van het jaar’ aanwezig om de gasten van lekkere hapjes te voorzien en een feestje te bouwen. Nou, dat kan je aan ons overlaten! 😉 De hapjes die wij op de BBQ hebben geserveerd waren de surf & turfspiesje en deze kip teriyaki snacks. Beide hapjes werden erg goed ontvangen. Het kip teriyaki recept stond alleen nog niet op onze website, dat kwam omdat wij deze pas kort voor het evenement bedacht hadden. Tot nu!
Kip Teriyaki
Teriyaki is oorspronkelijk een techniek in de Japanse keuken waarbij vlees gegrild wordt en er saus aan toe wordt gevoegd om het ‘glans ’te geven. Het betekent dan ook teri = glans en yaki = gegrild / gebakken. Kip teriyaki betekent dan ook gegrilde kip die glanst. En of die glanst! Wij grillen voor dit gerecht sappige kipdijfilet en lakken deze gedurende de bereiding in met een teriyaki laksaus. Hiermee krijg je dan zon lekkere plakkerige kipfilet met bomvol smaak.
Het hapje
Maar met enkel gegrilde en gelakte kipdijfilet zijn we er niet. Om er een geheel van te maken serveren we de kip op een krokant toastje. Dit serveert makkelijk op een feestje en geeft een extra bite aan het geheel. Het toastje hebben we ingesmeerd met zelfgemaakte limoenmayonaise om een beetje tegengas tegen de BBQ smaak aan te geven. En om het helemaal compleet te maken bestrooien we het hapje nog met bosui en sesamzaadjes. Dit alles bij elkaar geeft een erg fijn mondgevoel. De volle smaak van de kip, het krokante toastje en de frisse bite van de bosui en limoenmayonaise maken het helemaal af.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 min
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 150 tot 170°C.
Kruid de kip met je favoriete dry rub kip.
Maak de limoenmayonaise door 3 el mayonaise te mengen met een halve uitgeknepen limoen. De mayonaise mag friszuur zijn. Proef en pas eventueel nog aan.
Snijdt ondertussen de bosui in halve ringetje en maak alvast een bakje met de teriyakisaus. Zet de saus, ringetjes en de mayo apart.

Bereiding
ca. 50 min
Leg de kipdijfilet in de indirecte zone van de BBQ en sluit het deksel. We laten de kip eerst rustig garen zodat de kruiden in het vlees kunnen trekken.

Na 20 minuten gaan we de kipdij insmeren met de laksaus. Pak de teriyaki-sesamsaus erbij en smeer de kip royaal in. Herhaal dit na 20 minuten nog een keer, zodat de kip lekker ‘sticky’ wordt.
Zet ondertussen alvast de bosui, toastjes, limoenmayonaise en sesamzaadjes klaar. De kip koelt namelijk snel af, dus zorg ervoor dat alles mise-en-place staat. Bij een kerntemperatuur van 72°C is de kipdij klaar.


Leg de kipdij op een snijdplak en snijd de dijen in ongeveer 6 stukjes.
Smeer elk toastje eerst in met wat limoenmayonaise, leg daar de kip op en maak de snack af door er nog wat sesamzaadjes en bosui ringetjes overheen te strooien!
Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Dry-rub-kip en teriyaki-sesamsaus door van Beekum Specerijen
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde kippendij met ontbijtspek
Een heerlijk hapje binnen een handomdraai op tafel!

Surinaamse kipdrumsticks met basmatirijst
Deze malse en pittige drumsticks zijn een ware smaakexplosie en nemen je smaakpapillen mee op een cu
Nog geen berichten
Laat een reactie achter