bbqproof.nl Recepten Gevogelte Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.

Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.

star_rate
Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.

ca. 1,5 uur

Ingredienten

    Kip Tandoori
    • 1 hele kip

    • 200 ml Griekse yoghurt

    • 1 limoen

    Kip Tandoori kruidenmix
    • 1/2 tl knoflook

    • 1 tl paprikapoeder

    • 1/2 tl gerookte paprikapoeder

    • 2 tl gemalen koriander

    • 1 tl komijn

    • 1/2 tl Chili

    • Mespunt kaneel

    • Mespunt kruidnagel

    • 1 tl noodmuskaat

    • 1 tl kurkuma

    • 1 el olijfolie

    • 0,5 tl zout

    Frisse yoghurt dip / salsa
    • 200 ml Griekse Yoghurt

    • 2 tenen knoflook

    • 1/4 komkommer

    • Handje snoepreisje

    • Handje munt

    • 1 rode ui

    Overig
    • Spit

Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.

Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.

Kip Tandoori van de BBQ. Bel je vrienden en familie maar alvast op, want je kan een BBQ feestje inplannen. Met dit kip tandoori recept ga je hele hoge ogen gooien. Allereerst omdat de bereiding super leuk is. De kip tandoori bereiden we namelijk op een BBQ rotisserie (spit). De kippen draaien langzaam in het rond en verspreiden een heerlijke geur in je tuin. Zie jij jezelf al zitten met een biertje en je vrienden voor de BBQ? Het ligt natuurlijk aan jouw eigen BBQ maar wij konden op onze Napoleon Rogue Phantom met gemak 3 kippen kwijt. Overigens is een spit niet alleen leuk. Door het gebruik van een spit zorgt het ook voor een gelijkmatige garing en perfect krokante korst. Ideaal dus om een hele kip mee te bereiden. Heb je geen spit, geen probleem. Vlinder dan de kip of gebruik kippendijen.

De authentieke smaken van deze kip tandoori recept in combinatie met de BBQ zorgen voor een onvergetelijke Indiase smaakbeleving.

Klassieke Kip Tandoori

Kip Tandoori is een klassiek Indiaas gerecht dat bestaat uit kip die is gemarineerd in yoghurt en kruiden. Normaliter wordt de kip geroosterd in een kleioven, genaamd de tandoor. Het gerecht is dan ook vernoemd naar de tandoor, die in India al duizenden jaren wordt gebruikt voor het bakken van brood en het grillen van vlees. Helaas hebben wij geen tandoor in huis, dus wij hebben onze versie gemaakt van het spit.

Kip tandoori kruiden mix

Naast de yoghurt wordt de kip tandoori gemarineerd met een mix van kruiden en specerijen. Vooral combinatie van komijn, kruidnagel en kaneel zorgen voor die bekende kip tandoori smaak. Wij houden ervan om zelf kruiden samen te stellen. Voor dit recept hebben wij dat dan ook gedaan. Het voordeel is dat je de mix helemaal naar je eigen hand kan zetten. Wil je dat ook doen? Dan is onze tip: gooi niet alle kruiden direct bij elkaar. Houd je bijvoorbeeld niet zo van komijn? Begin dan met een mespunt in plaats van een theelepel. En vooral heel veel proeven.

Yoghurt dip / salsa

Wij serveren bij dit Kip tandoori recept natuurlijk een naanbrood, maar ook met een Yoghurt dip / salsa. Ik ben er nog niet helemaal uit of het een dip of salsa is. De structuur is namelijk vrij grof, wat het lastig dippen maak. Maar door de grove structuur proef je alle ingredienten goed. Dus noem het zoals je het wilt. Deze dip is in ieder geval heel fris met stukjes komkommer, tomaat en munt. In het geheel past het perfect bij de kip tandoori. Houd je van een beetje pit? Meng er dan nog een rode peper of wat sambal doorheen.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 30 minuten

Bereid de BBQ voor om te grillen met een spit op ongeveer 175°C. In ons geval hebben wij de achterbrander aangezet. Heb je geen achterbrander, zorg er dan voor dat onder de kip geen warmtebron is. Je wilt dat de kip langzaam en evenredig gaart.

Heb je geen spit, bereid dan de kip indirect. Zelf ben ik dan voorstander op de kip te vlinderen.

Maak ondertussen de kruidenmix door alle kruiden in de vijzel te mengen.

Dep de kip droog en smeer de kip in met de yoghurt. Kruid daarna de kip royaal met de kip tandoori kruidenmix. Wil je geen vieze handen? Gebruik dan een vuilniszak. Stop de kip met de ingredienten erin en schud de zak goed heen en weer. De kip zal overal goed gekruid zijn.

Rijg de kippen vervolgens op het spit en bind vast zodat er geen delen loshangen of dat de kip gaat schuiven tijdens het draaien.

Bereiding

ca. 1 uur

Plaats de spit op de BBQ en sluit het deksel. Schenk maar een biertje in want vanaf nu kan je rustig aan doen.

Ondertussen kunnen we de yoghurt dip / salsa maken. Snijd alle ingredienten in kleine stukjes. De tomaat en komkommer mogen best wat grover zijn. Meng alles samen en zet apart.

Bak het naanbrood af in de oven net voordat de kip klaar is.

De kip tandoori is klaar wanneer de kip een kerntemperatuur van 72°C. heeft bereikt. Snijd de kip in stukken

 

Pluk de kip en serveer op een vers stukje naanbrood met de frisse yoghurt dip.

Eet smakelijk!

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Napoleon Rogue Phantom door Napoleon
– Alle kruiden waaronder komijnzaad gemalen door  van Beekum Specerijen
Kippen door Meatfish

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 1,5 uur

Benodigdheden

    Kip Tandoori
    • 1 hele kip

    • 200 ml Griekse yoghurt

    • 1 limoen

    Kip Tandoori kruidenmix
    • 1/2 tl knoflook

    • 1 tl paprikapoeder

    • 1/2 tl gerookte paprikapoeder

    • 2 tl gemalen koriander

    • 1 tl komijn

    • 1/2 tl Chili

    • Mespunt kaneel

    • Mespunt kruidnagel

    • 1 tl noodmuskaat

    • 1 tl kurkuma

    • 1 el olijfolie

    • 0,5 tl zout

    Frisse yoghurt dip / salsa
    • 200 ml Griekse Yoghurt

    • 2 tenen knoflook

    • 1/4 komkommer

    • Handje snoepreisje

    • Handje munt

    • 1 rode ui

    Overig
    • Spit

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Beercan chicken

De klassieker van de BBQ: beercan chicken!

Bekijk recept play_arrow
Niels Parelhoen met pancetta

Parelhoen, een juweel onder het wild!

Bekijk recept play_arrow