bbqproof.nl Recepten Gevogelte Eendenborst met wildsaus

Eendenborst met wildsaus

star_rate
Eendenborst met wildsaus

30 minuten

Ingredienten

  • 2 eendenborsten

  • 200 ml wildfond

  • 200 ml port

  • 1/2 sinaasappel zest (= schil) + sap

  • 1 teen knoflook

  • 1 halve ui

  • Peper

Eendenborst met wildsaus

Eendenborst met wildsaus

Eendenborst is toch een van mijn favoriete vleessoorten qua wild. Het vlees van eend typeert zich door een zachte structuur met een lichte wildsmaak. Ideaal dus voor de beginnende wildeter. Ook de bereiding hoeft een beginnende kok niet af te schrikken; deze is echt heel makkelijk.

Het einde van het jaar staat bij veel mensen in het teken van gerechten met wild in de hoofdrol. Eigenlijk is dit onterecht want wild is het hele jaar door te verkrijgen. Er wordt namelijk veel wild gefokt waardoor de beschikbaarheid behoorlijk wordt vergroot. Er wordt dan ook gesproken over het ‘culinaire wildseizoen’ wat rond half oktober start en rond de jaarwisseling eindigt. Dit betreft de periode dat er op de wilde dieren mag worden gejaagd. Dit geldt trouwens niet voor alle soorten en de regels verschillen ook nog per land. Best lastig allemaal! Wij hebben voor dit gerecht tamme eend van de Veluwe gebruikt. Deze is niet aan een seizoen gebonden.

Bij onze eendenborst hebben wij een krachtige wildsaus geserveerd. Deze hebben wij niet zelf bedacht maar een bevriende hobbykok gaf ons het recept. Bizar lekker, thanks Peter!

Of het nu voor het Kerstdiner is of er komen vrienden eten, wanneer je een goed bereide eendenborst serveert gooi je hoge ogen!

Bereiding

Voorbereiding

40 minuten

De saus
Als eerste beginnen we met het maken van de saus. Snijd de ui en knoflook grof en fruit even kort in een pan. Voeg dan de wildfond en port toe en breng aan de kook. Schaaf ondertussen de schil van een halve sinaasappel. Doe dit heel zorgvuldig, het liefst met zo min mogelijk ‘wit’ aan de binnenkant van de schil. Dit is namelijk bitter. En pers de halve sinaasappel uit in de pan.

Laat de saus nu een kwartiertje zachtjes pruttelen. Zorg ervoor dat de saus niet hard gaat koken. Na een kwartier zeef je de schillen, knoflook en ui uit de pan zodat je een gladde saus krijgt. Pers nog wel even het vocht eruit.

Voeg wat peper en zout toe en laat de saus nog zo’n 20 minuten indikken op een lage temperatuur tot een dikke saus. Blijf af en toe goed door roeren.

Bereid je BBQ voor om direct te grillen op ongeveer 200°C. Dit is heet, maar niet te heet. We willen natuurlijk wel controle houden.

Snijd de vetkap van de eendenborst kruislings in. Dit voorkomt dat de filet krom trekt en het ziet er stoer uit. Bestrooi de filet met wat zout. Peper komt later omdat dit verbrand tijdens het grillen en dan bitter wordt.

Bereiding

20 minuten

Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden op de directe kant van de BBQ. Je hoort gelijk dat het vet begint te smelten.
Probeer te vermijden dat je vlammen krijgt! Vlammen verbranden je vlees en dat is zonde. Mocht je toch vlammen krijgen leg dat het deksel op je BBQ.

Na 8 minuten hebben wij de filets omgedraaid en met de vleeskant op het rooster gelegd. Na 5 minuten hebben wij de kerntemperatuur gecontroleerd.

Eendenborst eet je medium en dat is rond de 65°C. Bij 62°C hebben wij de filets van de BBQ gehaald om te laten rusten. Zorg dat je de eendenborst niet te strak in aluminiumfolie verpakt want dan verlies je het krokante huidje waar je zo je best op hebt gedaan.

Snijd de eend in plakjes en giet er wat van je magnifieke saus over heen. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Eendenborst door Meatfish

Meatfish bedankt. :-)

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

30 minuten

Benodigdheden

  • 2 eendenborsten

  • 200 ml wildfond

  • 200 ml port

  • 1/2 sinaasappel zest (= schil) + sap

  • 1 teen knoflook

  • 1 halve ui

  • Peper

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Sate van de haas met zelfgemaakte atjar en pindasaus

Dit gerecht vind je vrijwel in elk restaurant in Nederland!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Licht gerookte kippenvleugels

Kippenvleugels met een lichte rooksmaak. Perfect voor op een feestje.

Bekijk recept play_arrow