bbqproof.nl Recepten Gevogelte Parelhoen met pancetta

Parelhoen met pancetta

star_rate
Parelhoen met pancetta

Ca. 1 uur

Ingredienten

  • 1 parelhoen (ca. 1 kg)

  • 2 mandarijnen (sap en rasp)

  • Olijfolie

  • Rozemarijn (2 takjes)

  • 125g roomboter

  • 70 gram pancetta

  • 2 eetlepels honing

  • 2 knoflooktenen

  • 1 kippenbouillon blokje

  • 700g groenten (broccoli, bloemkool en worteltjes)

Parelhoen met pancetta

Parelhoen met pancetta

De parelhoen. Een vogel die je niet vaak terug ziet in BBQ recepten en dat is zonde; het is namelijk een enorm lekker stukje vlees! En laat BBQproof nou boordevol inspiratie zitten om hier een prachtig gerecht mee te maken.

Voor dit recept hebben wij de gevogeltestomer van Weber gebruikt. Dit apparaat werkt in de basis hetzelfde als het bierblikje voor gerechten zoals ‘beercan chicken’. Alleen heb je nu de mogelijkheid extra ingrediënten zoals groenten toe te voegen in de ingebouwde ‘groentenkorf’, super handig! Want nu hoef je dus geen extra rekjes / bakjes te gebruiken voor je groenten als je bijvoorbeeld een hele kip of ander gevogelte maakt! Daarbij heeft de stomer ook een ingebouwde ‘beercan’ waar je allerlei soorten vocht (bier, wijn, bouillon etc.) in kan doen.

Wat te doen met Parelhoen?
‘Wat ga je nou maken met zo’n gevogeltestomer?’ was de vraag die we onszelf stelden. Een kip hebben we recentelijk nog gemaakt en we wilden echt iets speciaals doen. Na een korte brainstormsessie kwamen we, gezien de tijd van het jaar, uit op parelhoen. Maar wat moet je doen met zo’n parelhoen? Je wilt natuurlijk de parelhoen in zijn waarde laten. We kwamen uiteindelijk op het idee om het hoentje te combineren met mandarijn en rozemarijn. Een verrassende combinatie (we weten nu waar de uitdrukking ‘zo fris als een hoentje’ vandaan komt :))! Daarbij hebben we voor wat extra smaak pancetta en roomboter onder het vel bij de borst gedaan.

Een parelhoen serveer je natuurlijk niet alleen. Daar horen lekkere groenten bij! Wij hebben voor dit gerecht gekozen voor broccoli, bloemkool en worteltjes.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Snijd de rozemarijn en knoflook fijn en meng dit samen met de honing door de olijfolie. Was de mandarijnen, rasp de schil en pers ze uit. Voeg dit toe aan je kruidenolie.
Maak wat ruimte tussen het vel op de borst. Snijd de roomboter in plakjes en doe dit samen met 2 plakjes pancetta in de vrijgekomen ruimte.

De marinade voor de parelhoen

Stop wat roomboter tussen het vel en de borst

En tot slot wat pancetta

Smeer tot slot de parelhoen ruimschoots in met het kruidenmengsel en laat even intrekken. Ondertussen kan je de bouillon alvast voorbereiden door water te koken en het blokje op te lossen.

Laat de marinade goed in het vlees trekken

Bereiding

Ca. 90 min.

Bereid je BBQ voor op temperatuur van ongeveer 150°C. Wij hebben er ditmaal voor gekozen om de kolen aan twee kanten neer te leggen zodat in het midden een indirecte zone ontstaat. Plaats de gevogeltestomer in het midden van de BBQ. Bij ons past deze perfect in het GBS-middenstuk van het rooster.

Giet de bouillon in het ‘kommetje’ en plaats de gemarineerde parelhoen er over heen zodat deze stevig staat. Verspreid vervolgens de groenten in de groentenkorf zodat je overal evenveel hebt liggen.

Zet de parelhoen stevig op de stomer

En voeg de groenten toe in de mand

Sluit voorzichtig de deksel en vermaak jezelf met een goed boek of serie! Roer na ongeveer 20 minuten even door de groenten zodat deze overal even gaar worden. De parelhoen is klaar als de borst een temperatuur heeft van 69 graden en de dij /poten 73 graden zijn. Onze parelhoen met groenten was uiteindelijk in 1 uur en 15 minuten klaar. Haal de hoen voorzichtig van de stomer en laat voor 10 minuten rusten. De groenten kan je tot het moment van serveren in de korf op de BBQ laten.

Bereid je nu voor op een smaakexplosie van jewelste! Het stevige vlees heeft een lichte wildsmaak en gecombineerd met de citrus tonen, pancetta en de gegrilde groenten heb je een volwaardige maaltijd in een kleine 2 uur op tafel! Waar wacht je dus nog op?! Eet smakelijk!

Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
Master-Touch GBS Limited Edition door Weber Nederland
Gourmet BBQ System – Gevogeltestomer door Weber Nederland

Eet smakelijk!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 1 uur

Benodigdheden

  • 1 parelhoen (ca. 1 kg)

  • 2 mandarijnen (sap en rasp)

  • Olijfolie

  • Rozemarijn (2 takjes)

  • 125g roomboter

  • 70 gram pancetta

  • 2 eetlepels honing

  • 2 knoflooktenen

  • 1 kippenbouillon blokje

  • 700g groenten (broccoli, bloemkool en worteltjes)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Kipdijspies met zoete BBQ laksaus

Heerlijk smaakvol kiprecept met een spicy touch!!

Bekijk recept play_arrow
Niels Gegrilde kippendij met ontbijtspek

Een heerlijk hapje binnen een handomdraai op tafel!

Bekijk recept play_arrow