Beercan chicken
Ca. 95 min.
Ingredienten
2 vrienden
1 blikje bier (soort maakt niet uit)
1 limoen
2 klontjes zachte roomboter
Rookhout (chuncks)
Wij hebben onze kruidenrub uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Aldhuizen.
60 gr. fruit-peper-citroen (Verstegen)
40 gr. paprikapoeder
20 gr. gerookte-paprikapoeder
20 gr. zout
50 gr. kristalsuiker
20 gr. bruine basterdsuiker
30 gr. knoflookgranulaat
20 gr. uiengranulaat
1 el zwarte peper, gemalen
1tl chilipoeder
2 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde rozemarijn
*Dit is wel heel veel voor 1 zo’n kippetje. Bewaar daarom het restant in een weck-pot. Dan kan je het vaker gebruiken!
Chick Mix BBQ-kruiden
Beercan chicken
De beercan chicken. Dit is en blijft toch een van onze favorieten: kip en BBQ gecombineerd met bier, er is geen betere match wat ons betreft!
Je ziet dit gerecht onder verschillende namen op internet voorbij komen zoals ‘bierblikkip’, ‘kip op blik’ of ‘bierkip’. Wij hebben ook al eerder een broodje gemaakt met kip op deze manier bereid, maar toch willen we deze BBQ-klassieker alsnog een erepodium geven want dat verdient dit gerecht. En terecht, want een sappiger kip ga je niet vinden!
Welk bier gebruik je?
Wij krijgen regelmatig de vraag welk bier wij gebruiken voor de beercan chicken. Nou, dat maakt helemaal niks uit! Natuurlijk hebben we het geprobeerd met verschillende bieren, maar wij proeven er niks van terug. Je mag wat ons betreft ook een blikje fris gebruiken. Het gaat uiteindelijk om het beetje vocht wat nog in het blikje zit en de stabiliteit van de kip (dat deze rechtop blijft staan). We willen namelijk dat de kip rondom gelijkmatig gaart en overal een even knapperig huidje krijgt.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 5 min.
Snijd de limoen in tweeën en pers het sap uit de 2 helften in de lekbak van de BBQ.

Pers de limoen uit in de lekbak
Stop de zacht geworden roomboter in de lege limoenhelften. Bestrooi de kip royaal met de kruiden en maak met twee vingers wat ruimte tussen de kippenborst en het vel.

Stop roomboter in de limoenhelft

Maak wat ruimte tussen borst en vel
Stop de limoenhelften vervolgens in de vrijgekomen ruimte. We doen dit om de kippenborst, welke normaal gesproken als eerste droog wordt, wat extra smaak en sappigheid mee te geven. De limoen zorgt hierbij voor een verrassend frisse touch. Strooi hierna nog wat extra kruiden over de borst. Neem een flinke slok (of een paar) bier en zet de kip op het blik. Je kan ook wat bier in de lekbak gieten.

Stop de limoenhelft er tussen

Je hebt nu twee limoen 'borsten'

Zet de kip stevig op een bierblikje
Bereiding
Ca. 90 min.
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 170 graden. Plaats een lekbak in je BBQ en zet hier de kip in met de rug (dus niet de limoenkant) richting de kolen. Hiermee voorkom je dat de borst sneller klaar is dan het dijvlees (die een hogere kerntemperatuur nodig heeft). Stop nu een kerntemperatuurmeter in de dij van de kip en een blokje rookhout tussen de warme kolen. Sluit de deksel en neem nog een lekker pilsje. Je hoeft nu namelijk alleen nog maar te wachten.
De kip is klaar zodra de dij een temperatuur heeft bereikt van 75°C. Laat de kip nu eventjes rusten en snijd deze vervolgens in grote stukken. Wij eten de kip namelijk het liefst met onze handen. Sluit nu je ogen en geniet van een heerlijk stukje kip met een ongeëvenaarde smaak en knapperig huidje! Eet smakelijk!

Stop de kerntemperatuurmeter in de dij

De kip staat mooi indirect

Eet smakelijk!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Beef Wellington van de BBQ
Deze klassieker maak je gemakkelijk zelf op de BBQ

Sticky mango-limoenkip op het spit
Sappige kip van het spit; wat wil je nog meer?!
Alle reacties (21)
Hi mannen! Thnx voor het superrecept!! Heb 1 met limoen en 1 zonder ‘borstjes’ gemaakt, hebben uiteindelijk eerst de poten en vleugels gegeten en rest gebruikt voor de pulled chicken. Gasten waren supertevreden!
Reactie door Jan op 09-05-2020 om 10:27
Kijk aan, lekker Jan! Thnx.
Reactie door Bastiaan op 12-05-2020 om 08:54
Hey mannen van bbqproof,
Het valt mij op dat met de hele-kip-gerechten verschillende kerntemperaturen (72/75C) genoemd worden en locatie van meten (dij of borst). Welke locatie is leidend en temp?
Ik ervaar dat de kippenborsten sneller garen dan de kippendijen.
En hoelang moet je kip laten rusten? 10 minuten? En inpakken in de folie?
Rock on BBQing!
Reactie door Mario op 10-02-2020 om 23:24
Hey Mario, het kan inderdaad wat verwarrend zijn. Wij vinden de dij leidend. Dit is wat vetter vlees en heeft wat langer de tijd nodig om te garen. 72 graden is dan prima.
Reactie door Niels op 14-02-2020 om 09:14
Hoi Bastiaan en Niels,
Bedankt voor een geslaagde beercan kip.
We hebben ervan gesmuld. Sappig vlees, krokant huidje en smaakvol door limoen, roomboter en rub. Wij hebben een alcoholvrijbiertje gebruikt, Amstel grapefruit, paste perfect bij de limoensmaak.
Dat alles kon natuurlijk alleen volgens het recept van BBQ PROOF.
Ga zo door mannen.
Reactie door Jan op 13-10-2019 om 18:36
Goed om te horen Jan! thnx
Reactie door Bastiaan op 14-10-2019 om 06:32
Beste Bastiaan,
Bedankt voor de inspiratie.
Vanavond drie hele kippen op de BGE klaar gemaakt.
Als basis jouw recept aangehouden, met enkele aanpassingen.
Naast de gezellige avond, was de kip super!
We hadden zeer tevreden “klanten”.
Reactie door William op 07-09-2019 om 19:08
Ha William, wat leuk om te horen! 😀
Reactie door Bastiaan op 10-09-2019 om 05:23
Gisteravond gemaakt volgens je recept, heerlijk! Ik had de BBQ op ongeveer 190 graden, krokante huid en sappig vlees, heerlijk.
Reactie door Edo op 30-06-2019 om 12:56
Edo, gaaf om te horen! Bedankt.
Reactie door Bastiaan op 01-07-2019 om 18:39
Mijn “bier kip” (Gegaard op een Bastard) was prima van smaak alleen het velletje was niet echt knapperig, hoe krijg ik dat beter?
Reactie door roel op 27-06-2019 om 07:41
Ha Roel, probeer eens om de kip eerst goed droog te maken, dan te kruiden en de temperatuur in je BBQ hoger. Eventueel kan je hem ook nog even laten drogen in de koelkast voordat die op de BBQ gaat.
Reactie door Bastiaan op 27-06-2019 om 12:50
Vanmiddag een poging gedaan om deze kip op de BBQ te bereiden.
BBQ naar de 170 graden gebracht, maar de kip verbrandde al gauw.
Kip van ik aan de ène kant liggen en de hittebron aan de andere kant.
Maar als de deksel, met de temperatuurmeter boven de kip zit is daar de temp. ongeveer 170 graden maar boven de hittebron is deze dan 250 graden.
Dus ik moet proberen om de temp. boven de hittebron op 175 graden te houden, maar dan is de temp. boven de kip amper 120 graden.
Wat is wijsheid en goed?
Reactie door Hans van der Waard op 18-05-2019 om 17:36
Hi Hans, je bent op de goede weg. Ik denk dat je iets te enthousiast met je houtskool bent geweest. Doe deze eens halfvol, dan wordt de temperatuur al wat lager. Verder kan je spelen met je luchttoevoer om tot de gewenste (lagere) temperatuur te komen. Tot slot moet je er rekening mee houden dat je temperatuur meter in de deksel altijd afwijkt van de temperatuur ter hoogte van je rooster. Hier zit zon 25 graden tussen.
Reactie door Niels op 20-05-2019 om 07:59
Wat is handiger: 0.5 liter blik (hoog) of de 0.33 liter blik (laag) als standaard voor een kip van rond de 1.3 kg?
Reactie door Mario op 09-02-2019 om 20:22
Hi Mario, dit is afhankelijk van de grootte van je kip. Voor 1.3 kg is een blikje van 0.33l voldoende. Het gaat er om dat de kip stevig blijft staan.
Reactie door Niels op 11-02-2019 om 11:37
Kan en hoe doe ik dat op een gas BBQ
Reactie door Jaap op 11-07-2018 om 14:20
hallo. vraag je , als ik hier aardappelles en wortels bij wil maken.. kan ik die er dan gelijk bij doen of moet ik eerst wachten tot dat de kip minder rauw is aan de buiten kant…
Reactie door humphre op 19-05-2018 om 09:31
Hi Humphre, dat kan zeker als de bereidingstijd even lang is als de kip. Dan is het tegelijk klaar. Daarbij houden bacteriën niet van temperaturen boven de 75°C (gaan ze dood) en jouw BBQ is veel warmer als het goed is!
Reactie door Niels op 21-05-2018 om 07:28
Super recept!!!! Aanrader voor de kip en Green Egg liefhebber..
Reactie door Daniel op 11-02-2018 om 13:21
Ha Daniel, dankje! Altijd lekker zo’n kip op de BBQ. 🙂
Reactie door Bastiaan op 11-02-2018 om 18:09
Laat een reactie achter