Bali kip

star_rate
Bali kip

Ca. 24 uur

Ingredienten

    • 1 kip

    • 2 el sambal

    • 1 ui

    • 4 tenen knoflook

    • 1,5 tl trassi

    • 150 ml ketjap

    • 4 cm gember

    • 50 ml olijfolie

    • 1 stengel citroengras (sereh)

    • 2 el honing

Bali kip

Bali kip

Bali kip! Jazeker, na de nasi goreng ga ik graag voor een recept weer terug naar Bali. Citroengras, trassi en gember. Die smaken, ik houd er gewoon van. Maar om eerlijk te zijn heb ik Bali kip niet eens gegeten op Bali. Pas toen ik thuis in Nederland was kwam ik het gerecht overal tegen. De vraag die ik mezelf blijf stellen; waarom heb ik het niet op Bali gegeten?! Dan zit er nog maar één ding op; zelf maken. Gelukkig heb ik een barbecue in de tuin staan, want alles smaakt beter van de BBQ.

In mijn zoektocht (eerste hit op Google, we moeten het onszelf niet te moeilijk maken hè) naar een recept kwam ik uit op indonesie.nl. Ik zag ingrediënten die ook terugkomen in onze nasi goreng dus dat leek me een prima recept. Uiteindelijk heb ik de porties iets aangepast en heb ik nog wat honing toegevoegd. En ik kan je verzekeren deze Bali kip wil je maken!

Pak er maar een Bintang bij, sluit je ogen en je bent op het wonderschone Nusa Lembongan!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 23 uur

1.de Marinade
De ideale voorbereidingen begint een avond vooraf. Dan heeft de kip lekker de tijd om te zwemmen in de marinade. Lukt dat niet, probeer dan zeker de kip een uur te marineren.

Snijd voor de marinade de ui, knoflook en gember in grove stukken. Snijd de citroengras wel zo fijn mogelijk. Stop alle kruiden en groente nu samen met de honing, sambal, ketjap, trassi en olie in een keukenmachine en maak er een gladde marinade van.

De gladde marinade

2.De kip vlinderen
Dit keer gaan we de kip vlinderen in plaats van op een blik bier zetten. Op deze manier kan de kip ook mooi gelijkmatig garen.
Om de kip perfect te vlinderen gebruiken we een gevogelte schaar. We knippen de ruggengraat eruit, waardoor we de kip eenvoudig kunnen neerleggen. Met deze methode maken we er een ‘vlinder’ van, vandaar de term ‘vlinderen’.

Knip langs de ruggegraat

En vouw de kip open

3. Marineren
Stop de kip in een zak en voeg 2/3 van de marinade toe. Wij gebruiken een ziplock zak zodat we de lucht er eenvoudig uit kunnen schuiven. Je wilt namelijk dat de kip volledig in de marinade zwemt. Leg de kip vervolgens minimaal 1 uur in de koelkast.

De kip marineren in een ziplockzak

4. De BBQ
Maak de barbecue gereed voor indirect grillen op 150/170 graden. Bedenk het indirecte gedeelte met wat folie en plaats het rooster op de bbq. Je wilt natuurlijk niet dat de mariande in je BBQ lekt (niemand houdt van schoonmaken).

Bereiding

Ca. 60 min.

Leg de gevlinderde kip in de indirecte zone van de barbecue. De poten leggen we het dichts tegen de kolen aan, aangezien deze pas klaar zijn op een hogere temperatuur. Pak de overige marinade en smeer de kip nog extra goed in. Aangezien we een lekkere malse kip willen, plaatsen we een thermometer in de borst van de kip. Sluit het deksel en pak er een lekkere Bintang bij. Wanneer de borst van kip een kerntemperatuur van 72 heeft bereikt en de poten 85, dan is de Bali kip klaar.

Eet smakelijk!

De kip leg je indirect op de BBQ

Eet smakelijk!

Disclaimer


Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Hele kip door Meatfish.nl

Meatfish bedankt. 🙂

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (2)

  1. Hallo Niels en Bastiaan, wat is deze lekker zeg. 2 gevlinderde kippen op de kamado die van ruim 24 uur marinade hebben genoten. Deze komt op onze favorieten lijst naast de kip piri piri en kip tandoori. Ik had nog een beetje rookhout toegevoegd. Dank voor het delen een topper. Gr en veel plezier verder, Rob

    Reactie door Rob op 03-01-2021 om 19:01

    • Wat leuk, thanks en ga zo door!! 🙂

      Reactie door Niels op 25-01-2021 om 20:15

Laat een reactie achter

Ca. 24 uur

Benodigdheden

    • 1 kip

    • 2 el sambal

    • 1 ui

    • 4 tenen knoflook

    • 1,5 tl trassi

    • 150 ml ketjap

    • 4 cm gember

    • 50 ml olijfolie

    • 1 stengel citroengras (sereh)

    • 2 el honing

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate