Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas en dragonboter.
ca. 20 minuten
Ingredienten
4 Zeeuwse oesters nr. 2
3 el. roomboter op kamertemperatuur
2 tl verse dragon
0,5 teen knoflook
Geraspte Parmezaanse kaas
Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas en dragonboter.
Oesters, ik vind ze heerlijk! Het liefst eet ik ze rauw met een beetje limoensap of sjalotazijn. Van die zachte zilte smaak kan ik echt genieten. Maar ik begrijp ook dat het niet heel toegankelijk is, gelukkig zijn er daarom de gegratineerde oesters van de BBQ. Deze variant is namelijk wél toegankelijk en super lekker. Ideaal als je nog niet eerder een oester hebt gegeten. Ben je erg nieuwsgierig naar de smaak van een oester maar durf je een rauwe nog niet aan? Maak dan deze oesters en laat je verrassen door de heerlijke smaken.
Gratineren op de BBQ
Gratineren is een kooktechniek waarbij je de bovenkant van het product krokant laat worden. In deze variant doen we dit maar voor de helft. Om de kaas krokant te laten worden is namelijk veel tijd nodig (en veel hitte van boven) en dat gaat ten koste van de oester. Als je de oester te lang laat garen wordt deze droog en verliest de oester al zijn smaak. Daarom houden wij ongeveer 7 minuten aan om de oester te laten gratineren. Je behoudt hierdoor nog de heerlijke smaak van de oester en de dragonboter en kaas kan er lekker overheen smelten. De oester eet je dan half rauw.
Oesters openmaken
Het is belangrijk dat je de oester goed open maakt! Hierover heb ik een uitgebreid stuk geschreven die je hier kan lezen. Neem dit goed door en neem je tijd. Dit is erg belangrijk.
*Tip* Wil je toch een rauwe oester proberen? Laat dan het vocht na het openmaken er eerst even uitlopen. Zo voorkom je dat je een ‘hap zeewater’ naar binnen krijgt. Slik de oester ook niet meteen door maar kauw erop. Zo komt de heerlijke zilte smaak vrij.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 10 minuten
Maak de BBQ klaar om indirect te grillen op zo’n 175°C.
Snijd de dragon en de knoflook fijn en voeg toe aan de roomboter. Meng alles samen tot een geheel en proef naar smaak.
Maak de oesters open en behoudt een deel van het vocht van de oester. Bekijk hier hoe je de oester perfect open kan maken.

Leg de open oesters op een rijtje en voeg een kleine theelepel van de dragonboter en een handje Parmezaanse kaas toe.



Bereiding
ca. 7 min
Leg de oesters in de indirecte zone van de BBQ en sluit het deksel. Na ongeveer 7 minuten is het kaas en de roomboter mooi gesmolten en zijn ze klaar om te serveren.
Je kan de oester eten door lekker te ‘slurpen’ of een vorkje te gebruiken.

Disclaimer
De foto’s zijn gemaakt door FIRE&FOOD magazine.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Zeeuwse oesters van Meatfish.nl
– WGA door Weber NL
Meatfish en Weber bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Nog geen berichten
Laat een reactie achter