bbqproof.nl Recepten Klassiekers Simpele pork belly (buikspek) burnt ends

Simpele pork belly (buikspek) burnt ends

star_rate
Simpele pork belly (buikspek) burnt ends

5 uur

Benodigdheden

  • 10 vrijmibo vrienden

  • 2 kg Buikspek

  • Favoriete rub (wij hebben all-purpose gebruikt)

  • Zoete barbecuesaus

Simpele pork belly (buikspek) burnt ends

Pork belly burnt ends van de BBQ, sinds de zomer van 2017 een ware hit in Nederland. Overal op internet zie je de gerookte buikspek blokjes voorbij komen. En terecht want het is een heerlijke snack van de BBQ. De naam is vrij duidelijk, deze gerookte blokjes worden gemaakt van buikspek. Ondanks dat het een super lekker gerecht is, is het een aftreksel van de klassieke burnt ends die gemaakt worden van de brisket (rundvlees). De blokjes van buikspek zijn eigenlijk een goedkope en simpele variant.

Dé klassieke burnt ends

Voor de klassieke burnt ends moeten we naar Kansas City in Amerika. Het mooie is dat de burnt ends hier bij toeval zijn ontstaan. In Nederland kennen we het niet echt maar in Amerika heb je heel veel barbecue-restaurants. Hier kan je als BBQ-liefhebber je hart ophalen. Restaurants die uitsluitend barbecue gerechten serveren. Wanneer gaan we Niels?! Joe’s Kansas Bar-B-Que is zo’n restaurant. Daar zijn de burnt ends ontstaan door ‘snij-afval’ van een brisket. Wanneer de brisket uit de smoker kwam, sneed de pitmaster altijd eerst de uiteinden (Ends) van de brisket eraf. De ‘ends’ waren na uren roken door-en-door gaar en helemaal verrookt (burnt). Deze gekarameliseerde en doorrookte stukjes brisket, werden niet goed genoeg bevonden voor de sandwich en waren dus ‘over’. De klanten die stonden te wachten op hun sandwich mochten deze stukjes dan pakken van de snijplank. Deze ‘ends’ werden zo populair, dat het uiteindelijk een klassieker is geworden. Volgens hen bestaan er ook geen andere burnt ends dan die van de brisket. Zij zeggen dan ook stellig; laat je niet gek maken, pork belly burnt ends bestaan niet want het is niet van rundvlees! Misschien hebben ze gelijk maar ondertussen is het al zo ingeburgerd in Nederland dat wij de variant van buikspek ook gewoon pork belly burnt ends noemen.

Meatcandy

In mijn zoektocht naar het verhaal achter de burnt ends kwam ik ook deze video tegen. Waarin Susie Bulloch laat zien hoe je burnt ends van brisket maakt. Hierin heeft ze het over ‘meatcandy’. Omdat de Kansas city stijl van burnt ends door de barbecuesaus erg zoet is. Geniale term toch?! Het klopt ook echt. De pork belly burnt ends die wij maken zijn zo heerlijk zoet en doorrookt dat het gewoon snoep van varkensvlees is!

Hoe maak je burnt ends van buikspek?

Eigenlijk lijkt het heel erg veel op de 3-2-1 methode die we hanteren met onze spareribs. We roken namelijk eerst het buikspek en daarna garen we het door in de BBQsaus. Je kan het buikspek in zijn geheel roken en daarna in stukjes snijden of al kleine stukjes roken. Wij hebben voor het laatste gekozen zodat je meer rooksmaak hebt. Wij hebben ook een groentekorf gebruikt, zodat de stukjes niet tussen het rooster kunnen vallen.

Bereiding

Voorbereiding

10 minuten

Snijd het buikspek in kleine blokjes en kruid de buikspek blokjes met je favoriete rub. Maak de barbecue klaar om indirect te grillen op 120-130 graden.

Bereiding

5 uur

Rook de buikspek blokjes zo’n drie uur tot ze een mooie donkere kleur hebben. Zorg ervoor dat de BBQ de volledige drie uur blijft roken.

Schep de blokjes na het roken over in een braadslede en voeg de barbecuesaus erbij. De hoeveelheid saus ligt aan het aantal blokjes. Verdeel de saus over alle blokjes en plaats de braadslede weer op de BBQ. Laat de buikspek blokjes nu nog 1,5 uur garen op de BBQ.

Smeer als laatste nog een keer wat barbecuesaus door de buikspek-blokjes en laat deze karameliseren. Na ongeveer 30 minuten zijn de burnt ends klaar.

Eet smakelijk.

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Buikspek Meatfish.nl
– BAST-Kokosbriketten BAST

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (3)

  1. Vanmiddag gemaakt. Echt goddelijk!

    Reactie door Desiree op 10-11-2018 om 13:31

    • Hey Desiree, wat leuk om te horen! Ga zo door!

      Reactie door Niels op 12-11-2018 om 12:55

Laat een reactie achter

5 uur

Benodigdheden

  • 10 vrijmibo vrienden

  • 2 kg Buikspek

  • Favoriete rub (wij hebben all-purpose gebruikt)

  • Zoete barbecuesaus

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
De klassieke 3-2-1 Spareribs
Niels

De klassieke spareribs volgens de 3-2-1 methode!

Bekijk recept play_arrow
Dé BBQproof spareribs
Bastiaan

De perfecte spareribs eens proberen? Check snel ons recept!

Bekijk recept play_arrow
Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Niels

Malse kipdij met een smaakvolle marinade; dat is precies wat onze saté het beste omschrijft!

Bekijk recept play_arrow