bbqproof.nl Recepten Vlees Côte de Boeuf

Côte de Boeuf

star_rate
Côte de Boeuf

Ca. 4,5 uur

Benodigdheden

  • 8 á 10 familieleden of vrienden (je aller beste)

  • 2 kg côte de boeuf (dat is inclusief been!), hier te bestellen bij Meatfish.nl.

  • 4 takjes verse rozemarijn

  • 4 tenen knoflook

  • grof zeezout

Côte de Boeuf

Het ideale stuk vlees voor het Kerstdiner: côte de boeuf. Het is groot, het is stoer, de smaak is werelds en het is perfect te bereiden op de BBQ! Lees hier hoe wij de côte de boeuf hebben bereid!

Een tijdje geleden werden wij benaderd door onze ‘huisslager’ Steven van Meatfish.nl. Hij was zeer te spreken over onze recepten en wilde ons wel een stuk vlees sponsoren voor onze website. Toen wij hem vertelden over de côte de boeuf en ons idee voor een Kerstdiner-recept, was hij gelijk enthousiast. En daarmee wij ook, bedankt voor het vlees Steven!

Het idee voor de côte de boeuf begon al een paar maanden geleden. Niels en ik hadden het over verschillende soorten vlees en de côte de boeuf kwam natuurlijk ook voorbij. We hadden het over de bereiding en vooral hoe lekker dit stuk vlees wel niet is. Eigenlijk wilden we gelijk een côte de boeuf bestellen, foto’s schieten en een blog over dit mooie stuk vlees schrijven. Alleen we bedachten ons toen ook hoe perfect dit stuk vlees eigenlijk is voor het Kerstdiner, dus hebben we het uitgesteld.

De côte de boeuf
Voor mij is de côte de boeuf een mythisch stuk vlees. Het is groot, er steekt een bot uit en het heeft een intrigerende naam. Ook de Engelse naam geeft aan dat het niet zomaar om een stuk vlees gaat; Primerib! De côte de boeuf wordt gesneden van de eerste 5-6 ribben van het rund. Ook de rib-eye komt van dit gedeelte, alleen dan wordt het been eraf gesneden. Van de ribben erna komt de entrecôte. Mocht je hier meer over willen weten, check dan dit filmpje.

Dit is zooooooo lekker!!
Zoals het voor zo veel geldt, is ‘less is more’ ook van toepassing voor de côte de boeuf. Het vlees is van zichzelf al erg zacht, mals en super smaakvol. Daarom willen wij niet te veel aan dit vlees doen. Geen marinade dus, maar we voegen toch wat extra’s toe; namelijk wat kruiden en z’n eigen vet. Niels en ik vonden het eerlijk gezegd wel een beetje eng, want waarom snijden in zo’n mooi stuk vlees?! Maar het is echt een toevoeging, de kruiden geven een subtiele smaak mee waardoor het vlees nog lekkerder wordt!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 30 min.

De côte de boeuf hebben we ongeveer 2 uur van te voren uit de koeling gehaald om op kamertemperatuur laten komen. Maak voordat je aan de voorbereidingen begint de BBQ klaar voor indirect grillen op 120 graden.

Het vlees voorbereiden
Aan de onderkant van de côte de boeuf zit een dikke vetkap. Snijd deze vetlaag voorzichtig van het vlees en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. We snijden de vetkap weg omdat anders het vlees gaat kromtrekken. Omdat de vetkap aan de onderkant zit, druipt het ook niet langs het vlees dus heeft het geen zin om het te laten zitten. Gooi het vet niet weg, want dit gaan we nog gebruiken. Het vet aan de zijkant laten we wel zitten, dit druipt namelijk wel langs het vlees. We snijden het wel in, dit om het kromtrekken tegen te gaan.

 

Snijd de vetkap voorzichtig van het vlees

Snijd het overige vet in

Smaak toevoegen
Nu zijn zijn we toegekomen aan het enge gedeelte, snijden in het vlees! Als eerste maken we de kruiden klaar en snijden we de vetkap in kleine stukjes.
Pak nu een klein scherp mesje, je wilt namelijk niet te grote inkepingen in het vlees maken. Maak de inkeping daarom ook niet te diep, je kan de inkeping altijd nog wel groter maken. Kies een aantal strategische punten en maak de inkepingen. Wij hebben gekozen voor 3 aan de achterkant (botkant) en 6 aan de onderkant. Voeg daarna de knoflook, rozemarijn en het vet toe. Smeer als laatste de côte de boeuf in met zeezout.

We voegen een stukje vet toe omdat vet het vlees sappiger en smaakvoller maakt. Denk maar aan rib-eye, entrecôte of pichanha. Het vet wat we nu in de inkepingen stoppen zal langzaam in het vlees smelten en dus extra smaak geven.

Prik gaatjes in het vlees

En vul met rozemarijn, knoflook en het afgesneden vet

Uiteindelijk krijg je dit

Bereiding

Ca. 3 uur

Grillen d.m.v. de reverse sear techniek
En nu het simpelste van dit gerecht, het grillen. We gaan de côte de boeuf eerst indirect grillen om daarna direct af te grillen. Als de barbecue 120 graden is leggen we de côte de boeuf in de indrecte zone (zorg ervoor dat er een lekbakje met water onder ligt). Stop een thermometer in de côte de boeuf sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur 48 graden is. Dit zal ongeveer 3 uur duren.

de cote de boeuf indirect

Wanneer de kerntemperatuur van 48 graden bereikt is, halen we de deksel voorzichtig van de barbecue. Omdat we het vlees direct gaan afgrillen hebben we meer hitte nodig. Zorg dus voor extra houtskool en veel zuurstof. Als de hitte er goed in zit leggen we de côte de boeuf boven de kolen. Leg de deksel weer op de bbq, dit voorkomt grote vlammen. Je zal evengoed de côte de boeuf af en toe moeten verplaatsen om vlammen te voorkomen. Als de kerntemperatuur 54 graden is, kan de côte de boeuf van de BBQ. Wikkel het vlees in met aluminiumfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten.

Het opstoken van de kolen

De cote de boeuf is klaar om gegrild te worden

Serveren
De côte de boeuf heeft weinig nodig, zorg voor wat peper en zout op tafel en smullen maar. Mocht je er toch een sausje bij willen, kijk dan eens naar onze chimichiurri. Een heerlijke saus voor bij vlees. Qua bijgerecht zijn gegrilde groeten altijd erg lekker. Denk hierbij vooral aan aubergine, paprika, courgette of prei.

Eet smakelijk en een fijne Kerst!

We zijn erg benieuwd of jij dit gerecht ook gaat maken? Laat het ons weten op facebook.com/bbqproof.

Eet smakelijk!

Alle reacties (2)

 1. Ziet er goed uit, Prachtig stuk vlees. Afgelopen kerst ook côte de boeuf gemaakt. Maar niet volgens de reverse sear methode. Ik gebruik zelf vaak ‘piment’ bij rundvlees. Het gebruik van vet(spek) in het vlees heet ‘larderen’ of ‘barderen’.

  Reactie door Jacob op 04-04-2018 om 10:07

 2. Hi Jacob, ja het is inderdaad een prachtig stuk vlees. Bedankt voor de info, dat wist ik niet!

  Reactie door Bastiaan op 04-04-2018 om 14:59

Laat een reactie achter

Ca. 4,5 uur

Benodigdheden

  • 8 á 10 familieleden of vrienden (je aller beste)

  • 2 kg côte de boeuf (dat is inclusief been!), hier te bestellen bij Meatfish.nl.

  • 4 takjes verse rozemarijn

  • 4 tenen knoflook

  • grof zeezout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Short ribs
Niels

Wil je eens wat anders dan de bekende spareribs? Probeer dan eens de shortribs!

Bekijk recept play_arrow
Kalfsbovenbil
Niels

Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals ...

Bekijk recept play_arrow
Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Niels

Malse kipdij met een smaakvolle marinade; dat is precies wat onze saté het beste omschrijft!

Bekijk recept play_arrow