bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Brood uit de Dutch Oven

Brood uit de Dutch Oven

star_rate
Brood uit de Dutch Oven

Ca. 7 uur (incl. rijzen)

Ingredienten

    Desembrood
    • 250 gr. bloem

    • 160 ml. water (lauw)

    • 25 gr. desem

    • 5 gr. zout

    Brood met gist
    • 250 gr. bloem

    • 175 ml. water (lauw)

    • 2,5 gr. gist (Dr. Oet­ker, droge gist)

    • 5 gr. zout

    Overig
    • Dutch Oven

    • Handschoenen

    • Thermometer

    • Extra bloem

    • Theedoek

    • Kom

Brood uit de Dutch Oven

Brood uit de Dutch Oven

Brood, ik ben er gek op! In het afgelopen jaar is mijn liefde voor brood steeds groter geworden. Ik ben namelijk thuis brood gaan bakken en ik kan je verklappen: dat is super leuk om te doen. Ja het is veel werk, maar als je dan uiteindelijk de oven open doet en je ruikt het brood en je voelt de knapperige korst…dan kan je spreken van een geluksmomentje. En dan de smaak, mmmmmmmmmmm!

Oven vs. Dutch Oven
Normaal gesproken bak ik brood in een gietijzeren pan die ik in de oven plaats. Door deze pan te gebruiken boots je een oven met een stenen vloer na. Ideaal om een vloerbrood in te maken. Door ook een deksel op de gietijzeren pan te plaatsen zorg je ervoor dat het vocht uit het brood niet kan ontsnappen en weer op het brood terecht komt. Natuurlijk heel leuk allemaal, maar deze cyclus is ook te creëren in een Dutch Oven. Dus waarom een oven gebruiken als je ook een DO tot je beschikking hebt?

We kwamen er gaandeweg alleen achter dat het niet zo simpel is als gedacht. In een oven heb je namelijk constante hitte rondom de hele pan. Dit kan je wat lastiger creëren boven een kampvuurtje en met wat kolen op het deksel van de DO. Met ons allereerste brood in de DO hadden we dan ook iets te veel hitte gecreëerd, wat resulteerde in een zwart brood. Gelukkig had ik twee deegstukken gemaakt waardoor we nog een poging konden wagen. Bij het tweede brood hebben we het vuur minder hoog opgestookt en wat minder kolen op het deksel gelegd. Dit werkte perfect, zo konden we wanneer het nodig was eventueel bijstoken maar ging het in ieder geval niet te hard.

Brood bakken met desem of gist?
Zelf ben ik helemaal fan van desembrood en heb nu sinds een half jaar mijn eigen desemcultuur (bedankt voor de hulp Tim!). De krokante korst, de spekkige structuur en vooral de waanzinnige smaak die het heeft. Ook het verhaal achter desem is natuurlijk geweldig. Een brood dat 12-24 uur onderweg is om zijn smaak te ontwikkelen in een volledig natuurlijk proces! Je moet er wel de tijd voor nemen maar dan heb je ook wat. Natuurlijk kan je ook kiezen om je brood te bakken met gist. Dit scheelt een hoop tijd en je kan er ook een heerlijk brood mee maken. Daarnaast is het een perfecte manier om voor de eerst keer brood te maken.

Wil je zelf ook je eigen desemcultuur maken? Bekijk dan dit filmpje waarin bakker Tim van Dalen uitleg geeft.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 20 min. + 3 - 12 uur rijzen

1. Deeg kneden
Het deeg kneden is voor zowel een brood met desem als met gist hetzelfde. Wees niet te lief voor het deeg, je mag gerust wat kracht gebruiken. Kneed het deeg totdat het elastisch is en je er een vliesje van kunt trekken. Dit kan je eenvoudig testen door een klein balletje te draaien van het deegstuk en hier een vliesje van te trekken.

Maak je een desembrood dan kan je door naar: 3. Rijzen brood met desem. Voor brood met gist kan je door naar stap 2.

2. Rijzen brood met gist
ca. 3 uur
Leg als eerst een kom klaar met daarin een doek met wat bloem. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet tegen de kom aan gaat plakken. Maak vervolgens van het eeg een bol en plaats deze afgedekt in de kom. Zet de kom weg op een warme plek. Dit kan bijvoorbeeld bij de verwarming of in een afgekoelde oven van maximaal 27 graden. Laat het deeg 3 uur rijzen of tot het ongeveer verdubbeld is.

Maak wanneer het deeg bijna klaar is het vuur en de kolen gereed voor de DO. Het is belangrijk dat de DO al goed op temperatuur is voordat het deeg erin gaat. Zorg voor goede ovenwanten aangezien de DO erg heet wordt! Ga door naar stap 4. Brood in de DO

3. Rijzen brood met desem
ca. 12 uur
Pak een kom en strooi er wat bloem in. Leg vervolgens het deeg in de kom en plaats het op een warme plek. Dit kan in een afgekoelde oven van maximaal 27 graden of bij de verwarming of andere warme plek. Laat het deeg nu 3 uur rijzen. Na deze 3 uur plaatsen we de kom in de koelkast en laten we het staan tot de volgende dag (Het kleine potje is mijn desemcultuur die ik na het voeden ook 3 uur laat rijzen).

Het desem heeft nu de hele nacht de tijd gehad om het deegstuk te bewerken. Wij gaan het deeg nu nog een keer laten rijzen. Bestrooi het aanrecht met bloem en leg het deegstuk voor je neer. Maak ondertussen de kom alvast klaar door er een theedoek in te leggen met wat bloem in. Vervolgens gaan we de lucht uit het deeg drukken en vouwen we een pakketje van het deeg zodat we een stevige bol kunnen maken.

Deze bol laten we nu nog 3 uur afgedekt rijzen op een warme plek. Maak wanneer het deeg bijna klaar is het vuur en de kolen gereed voor de DO. Het is belangrijk dat de DO al goed op temperatuur is voordat het deeg erin gaat. Zorg voor goede ovenwanten aangezien de DO erg heet wordt!

Bereiding

Ca. 45 min.

Haal de DO van het vuur als deze goed heet is en zet deze op een veilige plek neer. Als eerste bestuiven we de bodem van de DO met wat bloem. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet aan de bodem gaat plakken. Daarnaast kunnen we op deze manier testen of de DO niet te heet is. Als de pan te heet is zal het bloem namelijk gelijk verbranden (bloem wordt bruin). Laat de DO dan even afkoelen en probeer het later nog een keer. Als het bloem niet verbrandt kunnen we het deeg in de pan leggen. Doe dit door het doek met het gerezen deeg om te draaien boven de DO. Zet vervolgens je handtekening door wat inkepingen in het deeg te maken met een scherp mes. Uiteindelijk plaatsen we weer het deksel op de DO met ongeveer 16 hete briketten. De DO is nu helemaal gereed en kan boven het vuur.

Omdat de temperatuur van de DO lastig te sturen is, controleren we het brood na 20 minuten. Het brood zal een stuk groter geworden zijn en begint ook al een mooie bruine kleur te krijgen. Is dit niet het geval, maak dan het vuur wat hoger of plaats nog wat kolen op het deksel. Controleer het brood na 35 minuten weer op de kleur en pas eventueel het vuur en de kolen aan. Na ongeveer 45 minuten zal het brood klaar zijn. Het laatste onderdeel is voor mij altijd het moeilijkst: afkoelen. Laat het brood 30 minuten afkoelen en daarna kan je genieten van je eigen brood! Eet smakelijk!

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (2)

  1. Hoi Twan, deze DO kende ik nog niet. Dat lijkt me idd erg handig. Bedankt voor de tips.

    Reactie door Bastiaan op 13-04-2017 om 08:28

  2. 2 tips:
    – Koop een DO met thermometer doorgang zoals bijvoorbeeld van Petromax. Dan kan je de temperatuur goed controleren.
    – Er zijn plaatjes te koop (Trivet) voor in de DO zodat je brood de bodem van de DO zelf niet raakt. Hiermee voorkom je dat de onderkant van het brood zwart wordt terwijl de bovenkant nog niet gaar is.

    Reactie door Twan op 13-04-2017 om 08:22

Laat een reactie achter

Ca. 7 uur (incl. rijzen)

Benodigdheden

    Desembrood
    • 250 gr. bloem

    • 160 ml. water (lauw)

    • 25 gr. desem

    • 5 gr. zout

    Brood met gist
    • 250 gr. bloem

    • 175 ml. water (lauw)

    • 2,5 gr. gist (Dr. Oet­ker, droge gist)

    • 5 gr. zout

    Overig
    • Dutch Oven

    • Handschoenen

    • Thermometer

    • Extra bloem

    • Theedoek

    • Kom

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Hasselback aardappels

Deze aardappels zien er misschien gek uit maar smaken enorm lekker!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gegrilde aubergine lasange

Lasagne van gegrilde aubergine én van de BBQ! Dit vegetarische pareltje wil je proeven.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gegrilde puntpaprika in knoflookolie

Heerlijke zachte en zoute paprika met een touch van knoflook.

Bekijk recept play_arrow