bbqproof.nl Video Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain
play_arrow

Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

star_rate

Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain

Traditioneel paling roken. Als je het over een echte ambacht hebt is het wel paling roken. Al eeuwen lang wordt deze vis gevangen en bereid in de bekende rookhangen (grote kasten waar de paling in hangt). Dat je ook in een BBQ paling kunt roken is dan ook niet bij iedereen bekend. We moeten wel eerlijk zeggen dat je een speciale BBQ nodig hebt zoals een Weber Smokey Mountain. Dan kan je de paling ook ophangen wat de gelijke garing ten goede komt.

Tijdens de Spakenburgse palingrookwedstrijd 2.0 (hierover zo meer) hebben wij dit jaar voor het eerst paling gerookt op de BBQ. Dat was echt gaaf! Wij hebben van de echte rokers de fijne kneepjes geleerd zodat wij de lekkerste palingen konden roken. Dat was wel even wennen! Dit komt vooral omdat we met een combinatie van hout en houtskool(briketten) hebben gewerkt. De temperatuur , die we normaal makkelijk onder controle kunnen houden, ging nu soms alle kanten op. Hard werken dus!

In deze video laten wij onze ervaringen zien. Het is dus eigenlijk een soort ‘masterclass paling roken’ waarbij we alle stappen laten zien en ons laten onderwijzen door de echte kenners van deze ambacht. Dit alles doen wij op de Weber Smokey Mountain, dé BBQ om op te roken!

Palingrook wedstrijd 2.0

Ook in ons dorp Spakenburg wordt er veel paling gerookt en gegeten. Dat paling in ons dorp ‘leeft’ zie je dan ook goed terug tijdens de jaarlijkse palingrookwedstrijd in augustus. Het hele dorp is dan gehuld in een aangename rookwalm die wordt veroorzaakt door tientallen rookkasten in het centrum. De deelnemende rokers strijden dan om een gewilde trofee en krijgen de kans om de paling te venten aan de gretige dorpsgenoten. Echter gooide corona in 2020 al roet in het eten waardoor dit evenement niet door kon gaan. Echter kwam rokerij Jacob van Jan met het geniale idee om een wedstrijd te organiseren voor thuisrokers. Alle deelnemers konden vanuit hun eigen achtertuin deelnemen, volledig coronaproof dus! Voor dit evenement werden wij gevraagd om deel te nemen in de jury. Dat hoef je ons niet 2x te zeggen.

In 2020 hebben wij een video gemaakt over het hele evenement. Wij gingen bij verschillende deelnemers langs en deden verslag van de keuring en prijsuitreiking. Voor 2021 hadden wij een ander idee. Wij wilden laten zien dat je op een BBQ ook op een traditionele manier paling kan roken.

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

Weber Smokey Mountain door Weber Nederland.
– Briketten door ECHTGOED

Bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Video's

star_rate
De ultieme BBQ Burger Battle bij de Weber Original Store

Op een koude vrijdagavond in maart verzamelden een aantal BBQ-bloggers zich in een arena van ...

Bekijk play_arrow
VIDEO: Gepaneerde kippenvleugels van de Weber Summit Kamado

Na een kippenvleugel geproefd te hebben kan je niet meer stoppen. Beloofd!

Bekijk play_arrow