bbqproof.nl Video BBQ tutorial #5: Hoe krijg je de perfecte grillmarks?
play_arrow

BBQ tutorial #5: Hoe krijg je de perfecte grillmarks?

star_rate
BBQ tutorial #5: Hoe krijg je de perfecte grillmarks?

BBQ tutorial #5: Hoe krijg je de perfecte grillmarks?

Iedereen kent het wel: zo’n afbeelding met een perfect gegrild stukje vlees of groenten. Met van die donkere strepen waardoor het water je in de mond loopt. In stoere BBQ taal noemen ze dit de grillmarks oftewel grilstrepen. Deze week leren we jou hoe jij de perfecte grillmarks op jouw vlees, vis of groenten krijgt en jij dus een streepje voor hebt.

Schoon rooster
Wat niet veel mensen weten is dat je perfecte bruine grillmarks krijgt op een schoon rooster. Het lijkt misschien stoer om met een zwart geblakerd en vastgekoekt rooster te werken pikzwarte strepen te maken op je vlees maar dat is niet zo. Zwart is absoluut niet goed en zelfs ongezond. Wat wij willen zijn bruine strepen. Dit betekent dat het vlees mooi is dichtgeschroeid en zelfs een klein beetje krokant is geworden. Heerlijk!

Hoe maak je nu je rooster schoon? Het is verstandig om een goede kwaliteit staalborstel te kopen en na elke BBQ sessie, als de BBQ nog heet is, het rooster goed te schrobben. Je krijgt je rooster nooit meer glimmend (tenzij je met zeep gaat werken maar dat raden wij af) maar zolang de vastgekoekte stukjes vet weg zijn is het goed.

Olie en keukenpapier
Als je de volgende keer gaat grillen laat de BBQ dan eerst heet worden en pak een paar stukken keukenpapier en wat goedkope olie. Doe wat olie op het papier en veeg over je rooster. Als het goed is zie je nu een pikzwart papier. Heb jij even geluk! Anders was dit op je eten gekomen. Nu is je rooster geschikt om te grillen en de perfecte strepen te maken. Probeer maar eens!

Perfecte grillgroenten
Wil je jouw gasten omver blazen met mooi gegrilde groenten met strakke strepen? Pak dan wat zachtere groenten soorten zoals courgette en aubergine. Deze zijn perfect geschikt om kort en intens te grillen. Hardere groenten soorten zoals biet en wortel hebben langer de tijd nodig om zacht en eetbaar te worden. Lees hier een uitgebreid artikel over grillen van groenten.

Steak
Gave steaks om direct te grillen en dus mooie strepen te maken zijn o.a.: rib eye, entrecote en bavette. Dit zijn vaak wat plattere steaks zodat veel oppervlak het rooster raakt en je relatief simpel de strakste strepen op je vlees zet én vergeet de hamburger natuurlijk niet!

BBQ vragen?
Regelmatig krijgen wij vragen in onze inbox over artikelen, bereidingen of technieken. Dit vinden wij natuurlijk hartstikke leuk, dus ga zo door! Veel vragen kunnen wij het beste beantwoorden aan de hand van een video. Daarom hebben wij een nieuwe rubriek in het leven geroepen: BBQ tutorials, tips & tricks met BBQproof! In deze rubriek plaatsten wij korte video’s met BBQ technieken, bereidingen en tips. Houd daarom ons YouTube kanaal goed in de gaten (je kan je ook abonneren, dat is nog makkelijker). Heb jij zelf nog een brandende vraag? Laat het ons dan weten!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

De klasseke Amsterdamse borrelplak in de vorm van een burger

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Video's

star_rate
Hoe gebruik je de kolenring en diffuser plate in de Weber Master Touch premium?

Hoe gebruik je de kolenring en diffuserplate bij de Weber Master Touch Premium? Wij laten het zien!

Bekijk play_arrow
Hoe maak je de lekkerste Beercan chicken?

Hoe maak je een beercan chicken op de BBQ? Een van de bekendste bereidingen voor ...

Bekijk play_arrow