bbqproof.nl Blog Zwanger en BBQ: wat mag je wél eten?

Zwanger en BBQ: wat mag je wél eten?

star_rate
Zwanger en BBQ: wat mag je wél eten?

Zwanger en BBQ: wat mag je wél eten?

Kan je barbecueën als je zwanger bent? Natuurlijk kan dat! Het is alleen even schakelen. Ik zit er op dit moment middenin. Mijn vrouw is namelijk 20 weken zwanger (ja: weken, of je het nu wilt of niet je gaat in weken praten). In ieder geval, ze is op de helft en ze mag niet alles eten. In het begin was dat wel even wennen voor mij. Regelmatig kreeg ik te horen: “Bas, wat gaat er voor mij op de barbecue? Je weet dat ik geen rood vlees mag…!”. Ondertussen weet ik steeds meer en was ik de groenten extra goed, weet ik dat ze geen gerechten met rauwe eieren mag eten en lees ik op de verpakking of de kaas wel gepasteuriseerd is. En nog steeds is het niet altijd even duidelijk, dus typ ik de woorden “zwanger en …” nog geregeld in de zoekbalk van Google.

Maar, alles voor een gezonde groei van de baby dus we passen ons graag aan! Omdat ik wel merk dat het niet altijd even makkelijk is heb ik eens goed gekeken naar de BBQ-recepten op onze website en een overzicht gemaakt van welke gerechten je kan blijven eten als je zwanger bent. Want die BBQ gaat in die negen maanden natuurlijk gewoon aan!

Twijfel je nog steeds over een bepaald gerecht, controleer dan op de website van het Voedingscentrum wat je wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap.

Vers en goed gaar

Het allerbelangrijkste is dat het eten vers en goed gaar moet zijn! Sowieso is vers natuurlijk het lekkerste, ook als je niet zwanger bent. Maar het is beter voor je vrouw en de baby, dus extra meer reden om kennis te maken met de slager, visboer en groenteboer. Zij weten vaak ook goed wat je wel en niet kan eten of wat juist extra goed is tijdens de zwangerschap!

Naast de versheid is de garing belangrijk. Wanneer het vlees of de vis niet goed gaar is zijn er nog bacteriën in leven die schadelijk kunnen zijn (daarom is vers zo belangrijk). Kies daarom voor de juiste garing; well done! Ja je leest het goed, well done. Ik zeg vaak well done is not done alleen dit geldt vooral voor een goede steak. Er zijn genoeg gerechten die je heerlijk well done kunt eten!


Zwanger en rundvlees/lamsvlees

Zelf ben ik gek op een goed stukje ribeye of bavette. Alleen bavette well done, is niet zo lekker. Ook een goed doorbakken ribeye zou ik overslaan. Ten eerste is dit zonde van het vlees en je doet je vrouw er ook geen plezier mee. Als je zwanger bent en je wilt rundvlees ga dan voor gehaktballetjes of een hamburger. Dit vlees kan je perfect well done eten en het blijft lekker. Voor de juiste garing kan je voor rund- en lamsvlees een kerntemperatuur van 70 graden aanhouden. Hier heb ik een aantal gerechten geselecteerd die heerlijk zijn als je deze well done bereid:

1. BBQproof hamburger of de ‘Big Mac burger’
2. Lamsballetjes met harissa
3. Moink Balls (gehaktballetjes met ontbijtspek)
4. Zomerse stoofpot
5. Shortribs (gaat zelfs tot 88 graden)
6. Klassieke saucijzenbroodjes

Bovenstaande recepten zijn vooral ter inspiratie. Op onze recepten pagina staan nog veel meer vleesgerechten die je gerust kan serveren. Let dus wel op dat je een kerntemperatuur van 70 aanhoudt! In de recepten zelf kan een andere kerntemperatuur aangegeven worden!

Bastiaan de Bakker


Zwanger en varkensvlees

Voor varkensvlees geldt hetzelfde, je kan alles blijven eten als het maar niet rauw is. Ook hierbij is de kerntemperatuur van 72 graden belangrijk. Met varkensvlees is dat voor mij totaal geen probleem. Ik ben namelijk gek op de klassiekers en deze gaan qua kerntemperatuur verder dan 72 graden! Check hier drie klassiekers die je zonder zorgen kan serveren:

1. Spareribs
2. Pulled pork
3. Zeeuwsspek
4. Balinese buikspek spiesjes
5. Oma’s gehaktballetjes met salsa rossa

Bekijk hier nog meer varkensvlees recepten.


Zwanger en kip

Voor kip op de BBQ verandert er helemaal niets. Ik ken namelijk niemand die z’n kip medium rare eet. Dus ook als je vrouw zwanger is gril je de kip zoals altijd; well done. Let wel op dat de kip niet te droog wordt. Houd voor kip daarom altijd een kerntemperatuur aan van 72 graden. De kip is dan nog heerlijk mals en de bacteriën zijn dood.

Deze kip recepten voor de bbq zijn heerlijk op een kerntemperatuur van 72 graden:
1. Bierkip (beercan chicken)
2. Kipshoarma van het spit
3. Kipburger
4. Kipsaté
5. Gevlinderde kip met chilisaus

Check hier nog meer heerlijke kiprecepten van de BBQ.


Zwanger en vis

Wij zijn gek op vis en proberen het dan ook regelmatig te eten. Perfect dat er dan geadviseerd wordt dat zwangere vrouwen vis moeten eten. Winst! Alleen is niet alles toegestaan (rauwe- en roofvissen) en mag je sommige soorten (vette vissen zoals zalm en makreel) maar een paar keer per week eten. Wel is het, zoals altijd, belangrijk dat de vis vers en goed gaar is. Houd hiervoor een kerntemperatuur aan van 70 graden. Voor kabeljauw geldt een uitzondering, deze is al gaar op 60 graden!

1. Gerookte zalm
2. Zeewolf in rookspek
3. Zeebaars
4. Knoflook tapas garnalen
5. Garnalenballetjes met ontbijtspek
6. Krokante kabeljauw stukjes (Kibbeling)

Bekijk hier nog meer vis gerechten van de BBQ.


Zwanger en groenten

Ga met groenten all the way, alles is toegestaan (behalve rauwe kiemgroenten). Als je alles maar goed wast!

1. Pizza
2. Aubergine rolletjes
3. Prei
4. Courgette met gremolata
5. Champignons in ketjap knoflook marinade
6. Pesto paprika rolletjes

Bekijk hier al onze vegetarische gerechten.

Gegrilde groenten van de BBQ


Zoals je ziet kan je nog heerlijk genieten van een BBQ als je zwanger bent. Let gewoon extra goed op en als je iets niet vertrouwt kijk dan even op een betrouwbare website zoals die van het Voedingscentrum

Geniet van de zwangerschap en #dontskipbbqday!

Disclaimer

Ik ben geen deskundige op het gebied van voedsel en veiligheid. Dit zijn de stelregels die wij thuis aanhouden aan de hand van veel informatie die wij hebben gekregen. Wil je iets uitsluiten of extra controleren, bekijk dan de website van het Voedingscentrum.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (2)

  1. Heren, deze blog is een life-saver! Nu kan ik lekker blijven bbqen.

    Wel 1 punt: sommige sites zeggen dat zeebaars schijnbaar niet veilig is omdat het een roofvis is. Ik weet alleen niet of een temperatuur van 70 graden dat goed maakt.

    Reactie door Maarten op 23-05-2020 om 21:42

    • Haha leuk om te horen! Dit kan gebeuren bij tonijn. Ik heb dit zelf nooit gehoord over Zeebaars eerlijk gezegd.

      Reactie door Niels op 25-05-2020 om 13:41

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Babi ketjap pulled pork

Dompel je onder in de typische Indonesische keuken met dit babi ketjap recept .

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
BBQ-blogger awards 2019!

Wij zijn net als vorig jaar genomineerd voor de beste BBQ-blogger van Nederland! Hoe vet is dat. :-)

Bekijk Blogs play_arrow
De beste BBQ blog van 2022

Hoera, wij zijn de beste BBQ blog van 2022!

Bekijk Blogs play_arrow