bbqproof.nl Blog Zo gril je de perfecte groente op de BBQ

Zo gril je de perfecte groente op de BBQ

star_rate
Zo gril je de perfecte groente op de BBQ

Zo gril je de perfecte groente op de BBQ

Gegrilde groente van de BBQ, ik ben er gek op. Eerlijk is eerlijk, het is niet het eerste waar ik aan denk als ik ga barbecueën. Dat zijn dan toch de spareribs of een lekkere steak. Maar toch kunnen groente een gerecht net even afmaken of je kan er zelfs helemaal los mee gaan door een vegatarische lasagne te maken. Zelf vind ik het altijd heerlijk om aubergine, courgette en paprika te grillen. Simpele dressing of knoflook olie erover en het is genieten geblazen. Deze groenten lenen zich namelijk perfect voor het grillen op houtskool. Direct boven de kolen en je krijgt die waanzinnige BBQ-smaak op je groenten. Maar het is dan wel belangrijk dat je de groente wel met zorg behandeld en niet zwart laat worden! Om ervoor te zorgen dat het geen zwartgeblakerd festijn wordt hebben wij de belangrijkste tips om de perfecte groente te grillen op een rijtje gezet.

1. Snijden van groente

Als eerste beginnen we met de groenten zelf. Probeer de groente zo gelijk mogelijk te snijden. Een halve aubergine heeft meer tijd nodig dan een plak van 1 cm dik. Snijd ze daarom even dik en houd hetzelfde formaat aan. Zo wordt het allemaal wat gemakkelijker tijdens het grillen. Voor de aubergines en courgettes houd ik ongeveer 5 mm aan. Tenminste dat denk ik, heb er nog nooit een liniaal naast gelegd. Aubergines verkleuren trouwens vrij snel wanneer je ze gesneden hebt. Dit voorkom je door ze gelijk in te smeren met olijfolie of een beetje citroen/limoensap.

2. Houtskool verdeling

Wanneer je gaat BBQen is je brandstof natuurlijk altijd belangrijk. Alleen vaak komt het niet zo nauw hoe je het houtskool precies neerlegt. Tenzij je de snake methode gebruikt uiteraard. Voor de groenten is het handig als je met de direct/indirect methode werkt en dat dan de volledige directe zone overal even heet is. Anders is de helft van je courgette al gaar en de andere helft nog niet. Verdeel daarom het houtskool evenredig zodat het overal even heet is.

3. Schoon rooster

Natuurlijk is dit voor elk BBQ-feestje van belang: een schoon rooster. Alleen is een schoon rooster niet altijd zo schoon als je denkt! Als eerste zorg je dat de BBQ goed heet is, dan pak je een staalborstel en borstel je al die zwarte druipers van je rooster. Ja zo vies als het klinkt, zo vies is het ook op je rooster. Als je dat gedaan hebt en je ziet geen ‘stukjes’ maar aan je rooster gaan we door naar de volgende stap. Want nee, we zijn nog niet klaar.

De belangrijkste tip voor die heerlijke grillmarks is namelijk olijfolie en keukenpapier. Doe wat olijfolie op het keukenpapier en boen nog eens over het rooster heen. Doe dit net zo vaak (ook met nieuw keukenpapier) totdat het niet meer zwart afgeeft. Ja, dit waren de roetresten die nog op je rooster zaten. Nu is je rooster schoon en gaan we door naar de volgende stap. PS. wij hebben ook een video gemaakt over grillmarks, dan laten we het zien. Bekijk deze hier.

4. Grillen

Als je gaat grillen is het handig om dezelfde groenten tegelijk te grillen. Bijvoorbeeld alle aubergines tegelijk en de courgette ook tegelijk. Zo voorkom je dat de ene groente zwart is en de andere nog maar net gaar. Elke groente heeft namelijk z’n eigen bereidingstijd. Vaak past het allemaal toch niet gelijk op je rooster, dus kan je het net zo goed opsplitsten per groente. Als je het tegelijk wilt serveren kan je het altijd nog even indirect neerleggen zodat het warm blijft.

Als je alleen de perfecte grillmarks wilt zien op de groente, zou ik ze heel kort direct grillen en daarna indirect verder laten garen. Mocht je daar geen zin of tijd voor hebben (zoals ik vaak), houd dan de aubergine en courgette goed in de gaten. Deze groentes verkleuren namelijk heel snel, zeker boven de hete kolen. Met de je tang kan je altijd even de courgette of aubergine omhoog liften om te kijken naar de kleur. Als het maar niet zwart wordt.

Maak de groentes af met een lekkere kruidenolie. Je kan een heerlijke cote de boeuf er prima bij serveren als bijgerecht. 😛  Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

Koksmes door Forged
WGA door Weber Nederland.

Forged en Weber bedankt. 🙂

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
REVIEW: lamsvlees pakket van Texelse boeren

Texels lamsvlees van Koopeenkoe.nl. Wat zit er precies in het pakket? Lees snel verder.

Bekijk Review play_arrow
De Kamado BBQ

De Kamado BBQ wordt steeds populairder. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo'n mooi apparaat?

Bekijk Blogs play_arrow
BBQ-blogger awards 2019!

Wij zijn net als vorig jaar genomineerd voor de beste BBQ-blogger van Nederland! Hoe vet is dat. :-)

Bekijk Blogs play_arrow