bbqproof.nl Blog Welke BBQ past het beste bij jou?

Welke BBQ past het beste bij jou?

star_rate
Welke BBQ past het beste bij jou?

Welke BBQ past het beste bij jou?

Welke BBQ kan ik het beste kopen? Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen. Het zou makkelijk zijn als we gewoon konden zeggen; koop deze en klaar ben je voor de rest van je leven. Alleen werkt het helaas niet zo. Elke type BBQ heeft zo zijn eigen kenmerken en het hangt ook weer van je eigen wensen af. Hoe vaak heb je de barbecue aan staan of hoeveel geld wil je bijvoorbeeld besteden? We kunnen dus niet specifiek zeggen, dit is de BBQ die je het beste kan kopen. Wel kunnen we onze ervaringen delen en toelichten waarom je welke BBQ het beste kan kopen. Daarom hierbij een lijstje van de BBQ’s waarmee wij gewerkt hebben met een korte toelichting. Hopelijk kan je hiermee verder en heb jij straks de BBQ die het beste bij jou past.

Stel jezelf deze 3 vragen voordat je een BBQ koopt:

1. Wat voor BBQer ben jij?
Sta jij een paar dagen van te voren al in de keuken je BBQ-plan te smeden en houd jij ervan om te spelen met de ‘elementen’? Of houd jij meer van gemak en wil je gewoon een buiten kunnen koken op gas?

2. Hoe vaak steek je de BBQ aan?
Heb jij de BBQ elke week aan staan en laat jij je niet gek maken door een beetje reken? Of BBQ jij alleen tijdens de zomermaanden?

3. Wat wil je allemaal klaarmaken op de BBQ?
Bestel jij altijd een BBQ-pakket met verse worst, speklappen en hamburgers? Of wil jij onbekende stukken vlees bereiden en houd jij wel van een low & slow sessie van 8 uur?

Onze BBQ’s

Dit zijn de barbecues die wij intensief gebruiken of gebruikt hebben. Sommige staan nog steeds in de tuin en maken wij heerlijke gerechten op.

1. Weber Original Kettle 47
Voor ons beide is dit de BBQ waarmee ons avontuur is begonnen. Een eenvoudige en kwalitatief goede BBQ. Het is een ideaal instapformaat, mede door de vriendelijke prijs. Qua specificatie heeft deze BBQ precies wat je nodig hebt. Een deksel, thermometer in het deksel en luchtschuiven boven en onder. Met deze BBQ kan je alle kanten op en hier hebben wij dan ook de eerste 2-3 jaar op gebarbecued. Wij hebben alleen nog als extra een aspan eronder gezet. Hiermee vang je het as op (doh) en kan je markeringen maken zodat je weet of je schuiven open/dicht staan. Of deze voor jou geschikt is hangt vooral ook af van de grootte. Heb jij genoeg aan een rooster met een grill oppervlak van 47 cm? Met deze BBQ kan je prima tot 4 personen barbecueën. Alleen de grote stukken procureur of voor 4 personen spareribs wordt een uitdaging.

Ondertussen zit is de kettle ook steeds vernieuwd en zit de aspan er al onder. Maar je kan ze ook zonder aspan en zonder thermometer bestellen. Een stuk voordeliger alleen minder volledig. Bestel de Weber Original Kettle 47 hier. Voor zo’n 180 euro heb je deze al in je tuin staan.


2. Weber Master Touch 57
Dit was onze eerste echte ‘grote mensen BBQ’. Niels had hem een paar maanden eerder en ik weet nog goed dat ik allemaal redenen bedacht om de Master Touch ook te kopen. Alleen ging het eerlijk gezegd prima op de 47, dus ik hield de hand op de knip. Totdat ik jarig was en mijn vrouw mij verraste met een Master Touch 57. Ik heb letterlijk een dansje gemaakt in de kamer.

De Weber Master Touch is de allround BBQ waarop je alles kan bereiden. Een low & slow sessie van 12 uur of toch een steaks snel grillen? Allemaal geen probleem. Zorg wel dat je de ‘snake‘ en ‘indirecte‘ methode onder de knie hebt! De meeste recepten op onze site hebben wij op de Master Touch gemaakt. Het verschil met de 47 is natuurlijk het formaat. Je kan er net even meer mee. Op de 57 kan je bijvoorbeeld prima een stuk vlees van 4,5 kg op kwijt. Verder heb je net even wat meer foefjes. Denk aan de dekselhouder, kolenbakjes, aspan en het GBS systeem (Gourmet BBQ Systeem). Met het GBS systeem kan je het midden van je rooster eruit halen. Hier kan je dan een pizzasteen, dutch Oven of bakplaat in plaatsen. Je kan deze BBQ dus uitbreiden tot een ware buitenkeuken.

De Master Touch koop je hier voor €280,-. Als het budget het toelaat, kies dan voor een RVS rooster. Deze is veel makkelijker schoon te maken en geleid de warmte beter!


3. Weber Master Touch Premium
De naam premium zegt het al, deze BBQ is een luxe uitvoering van de Master Touch. Het grootste verschil zit hem in de kolenring en diffuserplate. Hiermee kan je het volledige grilloppervlak gebruiken en kan je de temperatuur nog stabieler houden. Wij hebben hier al eens een uitgebreide review (deel 1 en deel 2) over geschreven. Verder is de BBQ qua uitstraling ook net even wat luxer, denk aan de handvatten, wielen en de iGrill2 houder. Ook zijn er op de aspan handige markeringen aangebracht. Zo weet je precies hoe of de ventilatie gaten open of dicht staan.

Ten opzichte van de gewone MT is deze uitvoering een stuk uitgebreider en geeft het net even wat meer gemak. De MT Premium koop je hier vanaf € 380. Wij vinden het die € 100 meer zeker waard. Voor twee tientjes meer heb je er ook een seargrate bij.

De test van Master touch Premium


4. Weber Go Anywere Volgens velen is dit de beste uitvinding van Weber; de Weber Go Anyware (WGA). Wij zijn ook zeker fan van deze BBQ. De naam zegt het al, deze BBQ kan je overal naar toe nemen. Dat doen wij beide dan ook graag. Dit is het eerste wat wij inpakken als we op vakantie gaan. Wat deze meeneem BBQ zo uniek maakt, is dat je er ook indirect op kan BBQ. Als jij een fervent barbecuer bent, dan weet je hoe belangrijk dat is. Door de rechthoekige vorm kan je twee zones maken, hierdoor ben je erg flexibel en kan je de lekkerste gerechten op de camping maken! Wil je meer weten, lees dan eens onze blog over barbecueën op de camping.

De WGA is een ideaal cadeau voor een fanatieke grillmaster en heb je al in huis voor € 85 . Bestel de WGA hier. Er is  overigens ook een variant met gas, zodat je echt letterlijk op élke camping kan barbecueën.


5. Weber Summit Charcoal
Het antwoord van Weber op al het kamado geweld; de Weber Summit Charcoal. Dit monster hebben wij een half jaar in de tuin gehad. Met een rooster van 61 cm is het een gigantische BBQ. Waarin de Summit Charcoal precies in uitblinkt kan je in onze uitgebreide blog lezen. Wanneer je voor gemak kiest (en een groot budget hebt) is dit een van de BBQ’s waarover je na kan denken. Met een dubbelwandige isolatie houdt deze BBQ de warmte goed en lang vast. Deze dubbele wand is dan ook gelijk het grote voordeel ten opzichte van een kamado. Het materiaal wordt snel warm maar koelt ook snel af. je kan dus snel schakelen van hot & fast naar low & slow. Verder zal het vooral gaan om de looks, wat vind je mooier en kan je deze BBQ kwijt in je tuin?

De Summit Charcoal bestel je hier en is verkrijbaar vanaf € 1700,-

Rookhout is echt een toevoeging bij beenham


6. Kamado Joe Classic 3
En dan een van de meest begeerde merken op dit moment, de Kamado Joe. Sinds dit voorjaar hebben wij deze rode Kamado Joe (Classic 3) van het innoverende en gelijknamige merk in de tuin staan. Wij zijn erg enthousiast. Hiervoor hebben nog niet eerder met een kamado gewerkt maar de vooroordelen kloppen. Het werkt als een trein en is super gemakkelijk in gebruik. Over low & slow sessie hoeven wie denk ik niet uit te weiden. Het keramiek houdt de warmte zo goed vast, dat de controle van de BBQ weinig moeite kost en ook nog eens duurzaam is. Daarnaast geeft de vorm en hoogte van de Joe nog eens een extra voordeel. Je kan grillen op verschillende standen. Door het bijgeleverde roostersysteem kan je zelfs op 3 verschillende etages grillen. Dit geeft je dus extra veel mogelijkheden, niet elk gerecht heeft namelijk de zelfde temperatuur nodig. Met een grilloppervlak van 45 cm zit deze BBQ qua rooster tussen de 41 en 57 in. Het lijkt wellicht klein, alleen door gebruik van de diffuserplate en grillsysteem is de oppervlakte meer dan genoeg.

Kies je voor gemak, wil je een eye catcher in de tuin en heb je er geld voor over? Dan is de Kamado Joe zeker het overwegen waard. De Classic 3 wordt compleet geleverd met veel belangrijke onderdelen als de difuserplate, rooster systeem en SloRoller. Wil je precies weten wat, check dan onze unboxing video.

De Kamado Joe Classic 3 is hier verkrijgbaar vanaf € 2099. De vorige versie de classic 2 is een stuk goedkoper, die koop je voor €1490. Deze wordt ook compleet geleverd alleen zonder de nieuwe features als rooster systeem en SloRoller.


7. Weber SmokeFire EX4
De Weber Smokefire is een zogenaamde pelletgrill. Dit houdt in dat je in plaats van met houtskool of briketten met geperste houtkorrels (pellets) je gerechten bereidt. Dit was voor ons een nieuw fenomeen want wij zworen altijd bij houtskool BBQ’s. Maar dit was een state-of-the-art grill dus het proberen waard! Een positief punt van de Smokefire is dat hij zowel voor low & slow gerechten als hot & fast gerechten te gebruiken is. Je kan dus eerst spareribs maken en daarna direct een hamburger er op leggen.

Een voordeel, maar eigenlijk ook een nadeel, is dat de Smokefire een elektrische BBQ is. Je steekt de stekker in het stopcontact, je stelt de temperatuur in en het apparaat doet het werk. Super handig, maar het mist wel de charme van het ‘werken met de elementen’. Aan de andere kant is het een ideaal apparaat als je voor grote groepen tegelijk bijvoorbeeld spareribs wilt maken. Je hebt namelijk een enorm grill oppervlak tot je beschikking die je volledig kan gebruiken.

We hebben de Smokefire nog niet heel lang in huis maar de gerechten die we er mee gemaakt hebben zijn zeer goed gelukt (komen binnenkort online evenals de review). Je proeft eigenlijk geen verschil met het grillen op houtskool met wat rookhout! De nieuwe feature ‘Smokeboost’ geeft je low & slow gerechten namelijk een extra rooksmaak!

Wil je het ultieme BBQ gemak? Je BBQ ‘aanzetten’ en letterlijk alles kunnen maken wat je ook met de hierboven beschreven grills kunt? Dan is de Smokefire echt iets voor jou. Wil je liever je handen vies maken en echt willen werken voor je maaltijd? Dan is een andere BBQ misschien een betere keuze.

De Smokefire EX4 bestel je hier en is verkrijgbaar vanaf €1049. Dit is ook de versie die je op de foto hieronder ziet. Er is ook nog een slag groter verkrijbaar, die komt op €1269.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate