bbqproof.nl Blog Vuurbeheersing: hoe houd je jouw BBQ onder controle?

Vuurbeheersing: hoe houd je jouw BBQ onder controle?

star_rate
Vuurbeheersing: hoe houd je jouw BBQ onder controle?

Vuurbeheersing: hoe houd je jouw BBQ onder controle?

We kennen allemaal het beeld van een BBQ die helemaal volgestort wordt met houtskool en briketten. Op deze manier is je vlees of vis lekker snel ‘klaar’ zou je denken maar niks is minder waar. Vaak is het zwart en krokant van buiten maar nog rauw van binnen. Het dichtgeschroeide vlees dient namelijk als een soort isolatie waardoor je moeilijker tot de kern komt. Je hebt daarbij totaal geen controle meer over de temperatuur in je ketel. Die controle is juist zo belangrijk! Je oven zet je ook niet standaard bij elk gerecht op 240°C en het fornuis zet je ook niet altijd vol open. Alles draait om vuurbeheersing.

Direct / indirect

We beginnen daarom eerst met het niet helemaal vol storten van je BBQ of starter. Begin eens met de helft. Laat je houtskool niet helemaal ‘wit’ worden maar laat het bovenste gedeelte nog zwart. Zo kan het houtskool nog lekker doorbranden in de BBQ. Vul ongeveer ⅓ van de BBQ met het houtskool en houdt ⅔ vrij. Hier kan je een lekbak neerleggen en deze eventueel vullen met water. Je hebt nu de direct/ indirect methode toegepast. Een ‘directe’ kant recht boven de kolen, en een ‘indirecte’ kant, niet boven de kolen. Dat betekent dat je de BBQ zowel als oven en als grill kan gebruiken. Als je bijvoorbeeld een dikke steak eerst indirect gaart en vervolgens direct grilt krijg je een mooie egale garing. De indirect/direct methode gebruiken wij over het algemeen voor bereidingen tot 3 uur.

Foto 1: De klassieke indeling, links de kolen rechts de ‘indirect zone’. De aardappels krijgen dus indirecte hitte.
Foto 2: Hier liggen de kolen in het midden en niet aan de buitenkant. De vleugels liggen niet boven de kolen en dus ‘indirect’.

‘Snake-methode’

Voor bereidingen langer dan 3 uur (wajoooo) maken wij gebruik van de ‘snake-methode’. Zoals de naam al suggereert maak je in dit geval een soort slang van je briketten. Inderdaad, briketten. Deze houden namelijk langer hun warmte vast en zijn daarom voor lange bereidingen uitermate geschikt. Bij de snake maak je dus van je briketten een slang en steek je deze aan met een paar opgestookte briketjes. Deze steken langzaam de rest aan en zorgen er voor dat de slang langzaam op brandt. Op deze manier kan je met gemak jouw BBQ zo’n 6-8 uur op lage temperatuur (< 110°C) houden. Ideaal dus voor spareribs of pulled pork.

Als je goed kijkt op onderstaande foto, kan je een slang inbeelden. Dit zijn rechthoekige kokosbriketten maar je hebt zo ook vierkant of rond.

Als je bovenstaande technieken beheerst kan je eigenlijk alles bereiden op de BBQ! Een lekkere steak even kort of juist 6 uur lang spareribs grillen? Eitje.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Review: Napoleon Freestyle 425

Lees alles over de Napoleon Freestyel 425 Gas BBQ

Bekijk Blogs play_arrow
Winter Win Weken met BBQproof!

Het einde van het jaar is in zicht en we kunnen wel zeggen dat 2019 fantastisch ...

Bekijk Blogs play_arrow
BBQ-blogger awards 2019!

Wij zijn net als vorig jaar genomineerd voor de beste BBQ-blogger van Nederland! Hoe vet is dat. :-)

Bekijk Blogs play_arrow