bbqproof.nl Blog Spareribs in delen bereiden op de BBQ

Spareribs in delen bereiden op de BBQ

star_rate
Spareribs in delen bereiden op de BBQ

Spareribs in delen bereiden op de BBQ

Spareribs van de BBQ, voor mij is dat wel een dingetje. En ik denk niet alleen voor mij maar voor alle barbecue-liefhebbers. Want spareribs maken heeft gewoon iets. Voor ons (ja ik spreek ook voor Niels, vindt hij vast niet erg) staat de sparerib zeker in het favorieten-lijstje. Ik kan niet precies m’n vinger erop leggen maar het is waarschijnlijk de combinatie van roken, low & slow en je BBQ uren onder controle houden. Je bent dus een uur of 6 druk maar eigenlijk ook weer niet. Want de barbecue hebben we uiteraard onder controle.

Maar om eerlijk te zijn staan die zes uur af en toe gewoon tegen. Niet dat het te lang is maar vooral dat ik er niet altijd de tijd voor heb. En die tijd heb ik wel nodig. Ik wil namelijk al mijn aandacht en liefde in die ribs gooien.

Ergens in winter was het dan zo ver, wij hadden eters over de vloer. En ik wilde ze een mooie BBQ-platter voorschotelen. Alleen de naam klinkt al stoer toch? Ik had het idee om een plank met daarop MOINKballs, ABT’s, bruchetta’s en spareribs te serveren. Maar ik wist vooraf al dat ik op deze zaterdag geen tijd had om spareribs te maken. Maar ik wilde het zo graag… Dus ben ik maar iets gaan uitproberen wat ik vooraf al wel wist dat kon, alleen zelf nog niet eerder had geprobeerd; voorkoken! Haha neen, natuurlijk niet! De spareribs in delen klaar maken. Oftewel elke handeling van de bereiding apart van elkaar benaderen. Niet roken, garen en lakken op één dag. Maar bijvoorbeeld op dag 1 roken, op dag 2 garen en op dag 3 lakken. En ik kan je nu al verklappen; Het werkt, het kan en het gaat niet ten koste van de smaak! Over fall of the bone ribs gesproken, het vlees gleed al van het bot af en ik moest nog lakken.

Spareribs in delen bereiden

Qua bereiding heb ik de klassieke 3-2-1 aangehouden. In principe kan het ook via 3-1-1 aangezien ik “baby back ribs” had. Deze zijn niet zo dik als de “buikribs” van het varken en zijn dus eerder klaar. De 3-2-1 methode is namelijk gebaseerd op de buikribs. Alleen vind ik het het gewoon lekker als ze iets gaarder zijn! De bereiding heb ik vervolgens opgesplitst in 2 dagen. Op dag 1 heb ik gerookt en op dag 2 heb ik de spareribs laten garen en afgelakt.

Deel 1: Roken

Op woensdag begon voor mij de bereiding. Ik heb de barbecue gereed gemaakt voor een 3 uur durende rooksessie en heb dit recept gevolgd. Omdat ik nu maar drie uur ging roken was het niet nodig om een snake te maken. Gewoon houtskool aan één kant, schuiven half open en grillen maar! Na de drie uur heb ik de spareribs af laten koelen en heb ze in vershoudfolie ingepakt. De ingepakte ribs heb ik in de koelkast bewaard.

Deel 2: In de folie en lakken

Op zaterdag hoefde de ribs dus nog maar drie uur op de BBQ. De ribs heb ik uit de koelkast gehaald en even op het aanrecht gelegd zodat de kou eraf was. Ondertussen heb ik de barbecue weer gereed gemaakt. Wederom met houtskool aan één kant en de schuiven half open. De ribs heb ik vervolgens in de folie gelegd in ingesmeerd met appelsap. Hiervoor zou je ook cola of een andere zure sap kunnen gebruiken. Het zuur zorgt er namelijk voor dat het vlees extra mals wordt. De ribs uiteindelijk ingepakt en voor twee uur op de barbecue gelegd.

Na deze twee uur heb ik de spareribs uitgepakt en moest ik echt uiterst voorzichtig zijn omdat het vlees al bijna van de botjes afgleed. Met uiterste precisie heb ik de ribs op het rooster gelegd en ingesmeerd met een laksaus. Het lakken heb ik na 30 minuten nog een keer herhaald en na het uur kwamen er heerlijke spareribs tevoorschijn!

Conclusie
Op deze manier scheelt het gigantisch veel tijd en kan je hele lekkere spareribs bereiden! Dus gewoon de bereiding opdelen en grillen maar!

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (4)

 1. Kan ik de bereiding opsplitsen in de eerste dag roken-inpakkken en dag 2 aflakken of zal dit tenkoste van de bast gaan?

  Reactie door Michiel op 26-05-2020 om 19:29

  • Dit kan wel hoor! Alleen zullen ze iets langer nodig hebben om weer zacht te worden. Rustig lakken op 100°C en binnen 1,5 uur heb je weer heerlijke ribs

   Reactie door Niels op 29-05-2020 om 09:24

 2. Kun je de ribs ook invriezen na de folie sessie??

  Reactie door Gé op 06-06-2018 om 20:04

  • Hoi Gé, nog nooit geprobeerd maar denk dat het zeker kan. Ik zou ze dan wel goed af laten koelen en oppassen dat ze niet uit elkaar vallen.

   Reactie door Bastiaan op 11-06-2018 om 18:32

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Opening eerste Weber Original store

[caption id="attachment_2767" align="alignnone" width="5760"]

Bekijk Blogs play_arrow
Review: de Weber Grilling Hub en Connect App

Met dit apparaat en app kan jij altijd en overal de lekkerste gerechten maken.

Bekijk Review play_arrow