bbqproof.nl Blog Review: de Weber Summit Kamado

Review: de Weber Summit Kamado

star_rate
Review: de Weber Summit Kamado

Review: de Weber Summit Kamado

De Weber Summit Kamado is de nieuwste houtskool grill van Weber. Deze BBQ kwam begin 2021 op de markt als opvolger van de succesvolle Weber Charcoal Summit. In onze ogen kon deze grill bijna niet beter maar toch zijn er een aantal features aangebracht die het leven van de BBQ-er nog iets makkelijker maken. In deze review blog behandelen wij alle nieuwe features die aan de binnen- en buitenkant te vinden zijn. In deze review staat de Summit Kamado S6 centraal. Dit is de uitgebreide variant met de werktafel en gasbrander (maar daar zo meer over haha).

De binnenkant van de Summit Kamado S6

Zoals gezegd verdelen wij onze review van de Weber Summit Kamado in 2 delen; we behandelen eerste de complete binnenkant van de ketel en pakken daarna de buitenkant op.

Snel schakelen met de lucht geïsoleerde Summit Kamado
Als je het deksel van de Summit opent voel je direct hoe zwaar deze is. Dit komt omdat het eigenlijk 2 Weber ketels in 1 in. Deze BBQ is namelijk lucht geïsoleerd. Dat heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van een ‘standaard’ kamado en dat is dat de temperatuur sturing een stuk makkelijker is. Lucht koelt namelijk veel sneller af dan het massieve keramiek waar de normale kamado’s van zijn gemaakt. Hierdoor kan je snel schakelen tussen enorme hitte en een normale temperatuur.

isolatie weber summit charcoal

De Summit Kamado is een héle grote BBQ
Wat sowieso aan deze BBQ opvalt is de omvang. Wajoo, dit apparaat is groot. De diameter van je rooster is 67 cm. Hier kan je echt heel veel op kwijt: een klein speenvarkentje, 10 strengen spareribs of meerdere procureurs? Geen probleem voor de Summit Kamado.

Verdeel de hitte met de warmteverdeler / heatdeflector
Het handige is ook dat door het hitte schild (heat deflector) het complete rooster indirect gebruikt kan worden. Je kan er voor kiezen om het kolenrooster (onderste roostertje) een verdieping hoger te leggen (op de ring waar je normaal gesproken de heat deflector op legt. Hiermee creëer je dan eigenlijk een ‘gewone’ BBQ om vooral direct te grillen.

Steek de Summit Kamado eenvoudig aan met de gasontsteking
Bij de Weber Summit Kamado S6 vind je ook een klein gasbrandertje in de binnenkant van de ketel. Dit is een luxe aanvulling die ook in de ‘oude’ Charcoal Summit te vinden was. Wij vonden dit in eerste instantie een beetje overdreven. Je kan tenslotte ook gewoon je kolen opwarmen in een starter of met een brander aansteken. Toch gebruiken we het brandertje altijd en het werkt toch wel makkelijk. Kolenmandjes vullen en brandertje aan en je kunt na zo’n 15 minuten direct grillen. Perfect.

Aspan en regeling van luchttoevoer
Helemaal onderin de ketel vind je de bekende asvlinder met de luchttoevoer incl. rook inkeping waar je de temperatuur in je BBQ mee kunt sture of deze min of meer as vrij kan maken. Dit is inmiddels zo standaard geworden dat het verder geen uitleg nodig heeft: ‘never change a winning team’.

De buitenkant van de Summit Kamado S6

Enorm veel werkruimte
Als je naar het S6 model kijkt valt natuurlijk de werktafel gelijk op. Dit is erg handig om bijvoorbeeld je spareribs in te pakken na het roken of je steak te snijden na het grillen. Verder vind je nog een mandje om je tangen in te leggen en een rooster om ook nog spullen op te leggen. Dit gebruiken wij nog niet heel vaak maar ja, ruimte is altijd prettig toch? Al met al is de Weber Summit Kamado S6 wel echt een groot apparaat. Dit maakt hem niet geschikt voor in elke tuin. Je hebt er wel de ruimte voor nodig. Hij is ondanks zijn formaat overigens wel goed wendbaar. Je kan hem dus makkelijk verplaatsen mocht dat nodig zijn.


Scharnier & deksel
Naast de tafel valt ook het scharnier direct op. Deze is echter hard nodig om veilig het deksel te openen en sluiten. In de deksel zit ook de schuif voor de luchtuitlaat. Deze is significant anders dan bij de Webers die wij eerder hebben gebruikt. De basis functie (open, half open en dicht) is gelijk maar de grote verandering zit hem er in dat je de schuif volledig open kunt zetten. HOverigens kan dat bij de Summit Charcoal ook. Een vergelijkbaar systeem zie je ook vaak op ‘reguliere’ kamado BBQ’s. Als je deze schuif volledig open zet creëer je een enorme trek in je BBQ. Hierdoor kan je je de temperatuur een flinke boost geven. Handig wanneer je BBQ bijna uit gaat of wanneer je even flink wilt grillen na een low&slow sessie. Erg handig!

 

Conclusie: De Summit Kamado is een indrukwekkende BBQ

Lees onze beschrijving hierboven en kan je niet anders concluderen dat wij enthousiast zijn over de Weber Summit Kamado. Het is een innovatief apparaat met handige features. Ondanks zijn indrukwekkende omvang is hij super makkelijk in gebruik. Als je hem eenmaal hebt leren kennen is het een grote vriendelijke reus. De temperatuur controle is werkelijk bizar en door het grote grill oppervlak kan je meer dan genoeg monden voeden.

Nadelen kunnen wij in de apparaat eigenschappen niet vinden maar wellicht is de omvang voor sommigen een uitdaging. Hij is echt enorm groot en dat moet je wel kwijt kunnen. Daarnaast is het een kostbaar apparaat. Natuurlijk koop je zo’n mooie grill niet voor één BBQ seizoen maar voor meerdere jaren maar toch is het een behoorlijk bedrag wat je moet af tikken. Maar ja, dit geldt ook als je investeert in een high-end Kamado model van de bekendere merken. Die koop je niet voor even maar voor je leven.

Disclaimer

De Weber Summit Kamado S6 is gesponsord door Weber Nederland

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
BBQ op vakantie

De beste tips voor barbecueën op vakantie!

Bekijk Blogs play_arrow
Bastiaan’s favoriete BBQ-Kerstmenu

Vorige week nam Niels je al mee aan zijn Kersttafel (

Bekijk Inspiratie play_arrow