bbqproof.nl Blog REVIEW Weber Smokefire Pellet grill

REVIEW Weber Smokefire Pellet grill

star_rate
REVIEW Weber Smokefire Pellet grill

REVIEW Weber Smokefire Pellet grill

In de zomer van 2019 kregen voor het eerst geheime berichten door dat Weber in 2020 een nieuwe BBQ zou uitbrengen. Dit zou iets totaal anders zijn dan we gewend waren van de Amerikaanse marktleider. Het ging namelijk over een pelletgrill. Een BBQ die werkt op geperste houtkorrels. Omdat wij eigenlijk niks van pellet bbq’s afwisten hebben wij ons verdiept in dit fenomeen. Onze bevinden kan je hier terug lezen.

Afgelopen juni was het dan zo ver. Een grote trailer stopte voor het huis en bracht daar de Weber Smokefire EX4 GBS. Alleen de doos was al indrukwekkend dus wij konden niet wachten om hem open te maken. Het officiële ‘unboxen’ zouden we een dag later doen omdat we hier een een video van hebben gemaakt. Dit is een erg gezellige dag geworden kan ik je vertellen. Check hier de link naar de video!

Installeren Smokefire

Het opbouwen van de Weber Smokefire gaat verbazingwekkend makkelijk. Het instructieboekje doet denken aan een IKEA kast en is volledig intuïtief. Complimenten. Het is wel handig als je met z’n tweeën bent. Sommige handelingen zijn in je eentje soms wat lastig. Het geniale aan het opbouwen van de Smokefire vind ik nog wel dat de doos een hulpmiddel is. Deze beschermt het apparaat tegen krassen als je bijvoorbeeld de poten er op moet draaien. Check hier ons filmpje van de unboxing!

Valse start

Eerlijkheid geschied dat onze start met de Smokefire niet over rolletjes ging. Na 1 keer gebruikt te hebben kregen we hem niet meer aan. Het apparaat startte gewoon op maar genereerde geen warmte en/of rook. Op dat moment vermoedden wij dat dit aan de gloeiplug zou liggen. Later bleek ons gevoel ook waar te zijn. Een kort mailtje naar de Weber klantenservice en het was al snel geregeld. Een paar dagen later kregen we via de post het vervangende item en we konden hem vrij makkelijk zelf vervangen. Erg netjes!

Een voordeel van de Smokefire is dat het op het eerste gezicht geen heel ingewikkeld apparaat lijkt te zijn. Onderdelen zijn degelijk maar ook makkelijk te vervangen. Natuurlijk zit er een bak techniek en jarenlang onderzoek in maar het blijft toch de ‘Weber feel’ houden. Uiteraard wil je natuurlijk direct kunnen starten zodra je hem hebt opgebouwd. En dat is gelukkig ook het geval.

Als we terug kijken naar dit euvel vinden we het eigenlijk wel meevallen vergeleken met onze verwachting. Op social media gonsde het namelijk van best wat negativiteit rondom de Smokefire. Wij waren dus best sceptisch in het begin. Gelukkig dus ongegrond!

Gemak dient de mens

Na de valse start hebben we de Smokefire meerdere keren intensief getest. We hebben voor best wat mensen (uiteraard corona proof) hamburgers en sate (hot & fast) gegrild maar ook meerdere keren low en slow sessies gehad met bijvoorbeeld spareribs en shortribs (beide waren overigens de lekkerste ooit).

Een echt onderscheidend voordeel van een pelletgrill ten opzichte van een reguliere houtskool grill is het gemak. In plaats van een starter met houtskool vullen en aansteken, is het enige wat je hoeft te doen de stekker in het stopcontact en de temperatuur instellen. Kind kan de was doen! Op dat vlak vergelijk mensen een pelletgrill dan ook met een oven voor buiten. Heel eerlijk, hebben die mensen dan ook wel een beetje gelijk. Wij missen stiekem wel de charme van het knisperende houtskool die je tuin vult met een aangename rooklucht. Aan de andere kant komt er wel flink wat rook uit de Smokefire dus qua lucht en smaak zit het toch wel goed haha.

Naast de simpele temperatuur beheersing is de Smokefire ook volledig te besturen met een mobiele app. Dat is echt gaaf. Normaal gesproken stonden wij met geknepen billetjes in de supermarkt als we bijvoorbeeld spareribs maakten. Vol trots vertelden wij dan mensen dat we de temperatuur volledig onder controle hadden maar zodra we thuis kwamen sprintten we direct naar onze BBQ toe. Met de handige Weber Connect app zie je de temperatuur in de BBQ en kan je deze bijstellen wanneer je dat wilt. Daarnaast kan je ook de ‘Smokeboost‘ aanzetten, een functionaliteit waar we verder op meer over zullen vertellen. Al met al super handig dus!

Waar de Smokefire nog meer in uitblinkt is het grill oppervlak. Je hebt echt een enorm rooster tot je beschikking om jouw gerechten op te bereiden. Wij waren enkel gewend om te grillen op een Weber Master Touch Premium en een Kamado Joe 3 maar deze hebben veel minder grill oppervlak dan de Smokefire. Dit is dus zeer handig tijdens als je voor meerdere mensen iets moet maken.

De perfecte rookring

Omdat je met echt hout werkt is de smaak van jouw gerechten erg goed. Sterker nog, de rook van de pellets zorgt voor een subtiele smaak die je niet zo maar met een houtskool BBQ krijgt. Absoluut een pluspunt dus. Daarbij heeft Weber de ‘Smokeboost’ geïntroduceerd. Bij deze functie wordt de temperatuur verlaagd naar zo’n 75 – 85°C en wordt er extra rook gegenereerd (duhh). Dit geeft een bizar goede smaak aan je gerecht. Wij hebben ook zelden een zo’n perfecte rookring gezien als met de Weber Smokeboost.

Conclusie

De Weber Smokefire is een mooi apparaat die voor zowel de beginnende als de meer ervaren barbecueër geschikt is. Het apparaat kost wat maar daarmee haal je wederom de kwaliteit, die je van Weber mag verwachten, in huis. Wij waren na onze start niet direct enthousiast. De verhalen uit ‘de scene’ maakten ons best huiverig. Dit werd uiteraard niet beter toen ook wij kuren met de Smokefire hadden. Echter is onze mening volledig veranderd. De smaak van met name de low & slow sessies inclusief het gebruik van de Smokeboost is fenomenaal.

Aan de andere kant is het wel heel ‘lui’ barbecueën. Je steekt de stekker in het stopcontact en je bent klaar. Het spelen met de luchttoevoer voor de perfecte temperatuur is er niet bij. Dit is wel jammer want je verliest de charme van het ‘echte’ grillen. Maar het biedt natuurlijk uitkomst wanneer je niet veel tijd hebt. Ondanks dat je een paar uur weg moet kan je gewoon spareribs of pulled pork maken mét die heerlijke rooksmaak. En het enorme grill oppervlak en de smaak veel goed.

Disclaimer

De Weber Smokefire en pellets in deze review zijn gesponsord.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Win een BBQ-pakket t.w.v. € 225!

https://youtu.be/VArwIKKDmuE Nog een paar weken en dan wordt er weer uitbundig Sinterklaas ...

Bekijk Blogs play_arrow
Kerstdiner Top 5: de lekkerste visgerechten van de BBQ

Het Kerstdiner zorgt elk jaar weer voor de nodige stress in de keuken. Ergens snappen ...

Bekijk Blogs play_arrow
Review Napoleon PRO KETTLE 22″ Houtskool BBQ

Lees alles over de Napoleon Pro Kettle 22" houtskool BBQ

Bekijk Review play_arrow