bbqproof.nl Blog Review | De elektrische BBQ: SEVO Smart Control GT

Review | De elektrische BBQ: SEVO Smart Control GT

star_rate
Review | De elektrische BBQ: SEVO Smart Control GT

Review | De elektrische BBQ: SEVO Smart Control GT

Sinds deze maand hebben wij een SEVO Smart Control GT elektrische BBQ van het merk Severin in gebruik. Een elektrische BBQ?! Jazeker, de afgelopen jaren zijn er steeds meer merken die nieuwe type (elektrische) BBQ’s uitbrengen dus wij waren eigenlijk al heel erg nieuwsgierig. De ontwikkeling van techniek gaat bijzonder snel en het gemak wat deze barbecues bieden maken ze erg interessant voor een breed publiek. Helemaal nu veel mensen zonnepanelen op de daken hebben liggen, dat betekent dus gratis barbecueën!

In deze review nemen wij je aan de hand mee langs de features van de SEVO Smart Control GT elektrische BBQ. We laten alle onderdelen duidelijk zien en geven een mening op basis van onze eerste ervaringen. Wij moeten wel bekennen dat wij redelijk onervaren waren met het barbecueën op elektrische BBQ’s. Er zit namelijk wel een verschil in techniek die je gebruikt. Inmiddels hebben we onze draai goed gevonden en hebben we de nodige meters gemaakt waardoor we nu oprecht kunnen zeggen dat we naast houtskool en gas ook fan zijn van grillen en barbecueën op elektriciteit!

BBQen op de SEVO

Na een tijdje werken met de SEVO kunnen we wel zeggen; gemakkelijker BBQen gaat het niet worden. Hoe lekker is het om binnen no time je BBQ op temperatuur te hebben. Je zet de BBQ aan en binnen 10 minuten is je gewenste temperatuur bereikt. Dat is gelijk een van de grootste verschillen met een houtskool BBQ. Dat de SEVO toegankelijk is, is een understatement. Gebruiksvriendelijker ga je een BBQ niet vinden. Met je app of de draaiknop op de BBQ stel je in of je direct, indirect of met de boost (tot 500°C) wilt grillen. Met kleurtjes rondom de knop zie je direct of de BBQ al op temperatuur is en voor welke methode je gekozen hebt. Je hoeft dus niet meer te schuiven met ventilatie roosters en je dome thermometer in de gaten te houden. En wil je toch je methode aanpassen? Kwestie van instellen en klaar.

Stupid proof installatie

Bij het uitpakken van de SEVO Smart Control heb je al gauw door dat er weinig te installeren valt. Binnen een half uur hadden wij de complete BBQ incl. onderstel in elkaar gezet. Dat is natuurlijk super snel. Vervolgens is het een kwestie van de BBQ even goed heet opstoken zodat al het stof uit de fabriek en verpakking verdwenen is. Daarna ben je ‘ready to go!’. Om je BBQ sessie te starten is het enkel een kwestie van de stekker in het stopcontact te steken en de Smart app te koppelen.

Je ziet duidelijk dat er meerder spiralen door de SEVO lopen. Elke spiraal heeft zijn eigen functie, hieronder zullen we nog dieper op deze methodes ingaan maar kort door de bocht:
– Indirect BBQen: Buitenste spiraal
– Direct: Enkel spiraal links en rechts (slinger)
– Boost: Dubbele spiraal rechts (deze werkt alleen met de deksel open, als beveiliging omdat er een temperatuur van 500°C wordt bereikt)

Met deze 3 standen kan je eigenlijk alle kanten op. Een goed begin dus. Handige feature is het kleur gebruik bij de bedieningsknop. Is de BBQ op temperatuur wordt de ring blauw en brandt hij non stop. Als de ring knippert betekent het dat de BBQ aan het opwarmen is. Zo zie je dus overdag maar zeker ook ‘s avonds in een oogopslag of je kan beginnen met barbecueën!

Smart control app

De SEVO Smart control BBQ heeft een eigen app. Met deze app heb je de BBQ volledig onder controle. Je kan ook de meegeleverde kernthermometers koppelen en op afstand in de gaten houden (denk aan de rij in de supermarkt). Zolang de SEVO verbonden is met wifi heb je vrijwel overal volledige controle. Dat is wel gaaf natuurlijk! Het enige dat je hoeft te doen is eerste de SEVO aanzetten en aangeven dat je met de app de BBQ kan besturen. In de app vind je naast het dashboard voor de temperatuur beheersing ook verschillende recepten die je kunt maken met de SEVO en een handige FAQ voor je brandende vragen over de BBQ zelf.

Sevo elektrische BBQ met app

Grillen op elektrische BBQ

Het werkt allemaal erg fijn, toch vonden we het wel even wennen. Wij BBQen al jaren met een ketel-, kamado- en een gas BBQ. Dan is een elektrische grill echt heel anders. Als je bijvoorbeeld een steak bereidt op een houtskool of gas bbq, dan is 200 graden (dome temperatuur) een prima uitgangspunt. Op de SEVO is dat te weinig gebleken. Die mag je gerust op 250+ °C graden zetten, voor een vergelijkbaar resultaat (krokant korstje).

Indirect grillen op een elektrische BBQ

Toen wij benadert werden om te grillen op de SEVO waren we eerst wat terughoudend, een elektrische BBQ?! Kan je wel indirect grillen en behoudt deze wel een steady temperatuur? Maar onze twijfels werden al snel weggenomen. De SEVO heeft namelijk verschillende elementen, waardoor je dus o.a. indirect kan grillen. En dit werkt, we hebben bijvoorbeeld al spareribs gemaakt op de SEVO. Zes uur lang hebben we de BBQ op temperatuur gehouden. Hierin merkte we wel, dat wanneer het deksel open gaat. Je de temperatuur even opnieuw moet instellen.

De temperatuur die de app aangeeft op basis van de thermometer in de BBQ heeft een kleine afwijking. Deze is lager dan onze eigen metingen met een losse probe in de BBQ. Voorbeeld: wij bbqen spareribs op een temperatuur van ongeveer 110 graden Celsius. In plaats van dat je deze temperatuur in stelt stel je hem in op 130 graden. We weten niet precies waar dit aan ligt. Misschien is het de wind die naar binnen waaide tijdens onze test of warmteverlies op een andere manier. Het is wel belangrijk hier rekening mee te houden en ook zelf een meting te doen. Dan leer je jouw BBQ het beste kennen. Overigens is het ook niet heel gek, met een houtskool- of gas BBQ zit er vaak ook een verschil van een graad of 20 met de dome temperatuur

Sevo elektrische BBQ

Roken op een elektrische BBQ

Roken en een BBQ gaan hand in hand. Hoe wil je anders een heerlijke pulled pork of spareribs maken? Op de SEVO gaat dit net even anders dan je gewend bent. Om te roken gebruik je een rookplank of smokerbox. De rookplank werkt hetzelfde als bij een houtskool- of gas bbq, boven directe hitte en grillen maar. Maar wanneer je voor de indirecte methode kiest, werkt dit net even anders. Je rookt dan met een smokersbox. Met de directe methode werkt het als een zonnetje. Je zet de smokerbox met houtsnippers op het rooster en de houtsnippers beginnen te smeulen/roken. Maar met de indirecte methode wordt alleen het buitenste element verward. Dit is net te weinig om de smokerbox zo heet te maken dat de snippers beginnen te smeulen. Helemaal wanneer je een low & slow sessie op 100°C hebt bedacht. Om toch te kunnen roken hebben wij met een gasbrander de houtsnippers en de smokersbox goed heet gemaakt en al laten roken. Je zet dan de box al rokend in de SEVO en sluit het deksel. Met deze methode rookte de box zeker 1 uur. Dat is al behoorlijk lang als je het ons vraagt! Wanneer je ziet dat er geen rook meer vrijkomt, pak je de brander erbij en verwarm je de smokersbox weer. Zo krijg je evengoed een rooksmaak aan je low & slow gerecht.

Keihard grillen met de boostfunctie

Met de Boostzone is de SEVO uniek in zijn soort. Met deze stand kan je grillen op 500°C. Ideaal om je steak na een rustige ‘reverse sear’ bereiding even flink af te grillen. Dat je BBQ letterlijk binnen e10 minuten deze temperatuur heeft bereikt is ook knap.

Schoonmaken van de BBQ

Een punt waar wellicht weinig van ons zin in hebben is het schoonmaken van de BBQ. Bij een houtkool BBQ is dit vrij makkelijk, je steekt het vuur goed op en alles brand vanzelf schoon. Bij een elektrische BBQ is dit wel wat lastiger. Gelukkig kan je de elementen eenvoudig verwijderen. Zo kan je de warmeverdelers en opvang bank eruit halen en afwassen of in de afwasmachine doen. Perfect!

Is elektrische BBQen ook echt BBQen?

In Nederland heerst bij veel mensen het idee dat ècht BBQen alleen boven vuur kan. Hier zijn wij het inmiddels niet meer mee eens. Barbecueën gaat veel verder dan alleen vuur. Het gaat om de beleving; lekker buiten koken met vrienden of familie. Of dit nu gaat op houtskool, gas of een elektrische bbq is maakt als je het op deze manier bekijkt niet meer uit. Voor wat betreft de smaak kunnen we ook een hardnekkige mythe ontkrachten. Een naturel steak smaakt nagenoeg hetzelfde op elke soort BBQ. Er is één maar en dat is het gebruik van een stevig houtskool zoals steeneik, die geeft wel iets meer smaak af. Ook roken kan je tegenwoordig op barbecues anders dan houtskool. Hiervoor gebruik je dan een smokebox met snippers.

Elk type BBQ heeft z’n voor- en nadelen en kan je gebruiken voor specifieke momenten. Daarom vinden wij dat elektrisch BBQen zeker valt onder ‘echt’ BBQen. Ideaal als je bijvoorbeeld oo je balkon van de v.v.e. geen open vuur mag gebruiken of op de camping in Italië of Frankrijk zit waar je ook geen kolen/ gas mag gebruiken.

Conclusie

De SEVO Smart Control is volgens ons een goede elektrische BBQ. Het doet wat het belooft, je kan indirect en direct BBQen. Precies wat je nodig hebt. Daarnaast is de SEVO mooi qua uiterlijk en handig in gebruik. Tevens een goede stap in de richting van duurzaam barbecueën. Met een dak vol zonnepanelen, grill jij op gratis brandstof.

Het stevige onderstel is makkelijk te manoeuvreren tussen de glijbanen en schommels (in onze tuinen) en qua veiligheid is het ook erg goed: de BBQ wordt vrijwel niet warm aan de buitenkant tijdens het barbecueën. Het grootste voordeel van deze elektrische BBQ is het gemak. Stekker in het stopcontact, temperatuur in stellen en je bent klaar om te grillen. Ideaal dus als je niet zoveel tijd hebt na bijvoorbeeld je werk of in het geval van hongerige kinderen die niet kunnen wachten. Helemaal perfect als jouw dak vol ligt met zonnepanelen, dan grill jij op gratis brandstof.

Kortom wij zijn enthousiast over de elektrische BBQ. Het enige dat je wellicht kan noemen als ‘minpunt’ is het gebruik van de smokerbox bij indirect BBQen. Maar hierin is het vooral ook een zoektocht naar een efficiënte manier om dit gebruiken. Persoonlijk vinden we het niet erg om af en toe beetje bij te roken. En qua smaak hebben we het tijdens onze tests zeker goed gekregen alleen willen we het gemak van roken zoals we het kennen ook terug gaan zien.

BBQ recepten op de elektrische BBQ SEVO

Komende maanden zullen wij recepten gaan maken op de SEVO. Deze zullen we uiteraard hieronder ook delen, houdt onze website en socials in de gaten!

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Severin.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Opening eerste Weber Original store

[caption id="attachment_2767" align="alignnone" width="5760"]

Bekijk Blogs play_arrow
Review: Napoleon Freestyle 425

Lees alles over de Napoleon Freestyel 425 Gas BBQ

Bekijk Blogs play_arrow
Zwanger en BBQ: wat mag je wél eten?

De lekkerste BBQ-gerechten voor iemand die zwanger is!

Bekijk Blogs play_arrow