bbqproof.nl Blog Review: De Weber Summit Charcoal

Review: De Weber Summit Charcoal

star_rate
Review: De Weber Summit Charcoal

Review: De Weber Summit Charcoal

In deze review nemen wij jou mee tijdens onze avonturen met de Weber Summit Charcoal. Weber vroeg ons namelijk of wij hun pareltje wilde testen. Daar hoefden wij natuurlijk niet lang over na te denken. Dit is namelijk de ‘kamado’ van Weber en aangezien wij zelf nog niet eerder op een kamado hebben gebarbecued, stonden we te popelen om te gaan testen. We moesten hiervoor wel wat ruimte in de tuin maken, want het is een groot apparaat! Maar dat is gelukkig gelukt.

In deze review gaan we niet alle specificaties van de Summit behandelen. Deze kan je ook op de website van Weber of elke BBQ-winkel lezen. Wij delen in deze review vooral wat ons is opgevallen en hoe de Summit in gebruik is. Wij hebben de Summit Charcoal aangestoken, verschillende technieken als roken, low & slow en ook high & fast geprobeerd om te kijken wat deze BBQ kan. Want dat wil je natuurlijk weten!

Vooraf waren we vooral benieuwd naar het low & slow grillen. Is die beheersing echt zo makkelijk? Ook hoorde we dat je de temperatuur flink op kan stoken, ideaal voor high en fast dus. Maar ook dat de Summit flink snel afkoelt, iets waar een kamado meer moeite mee heeft! Wij zijn benieuwd..

Algemeen beeld: de BBQ
De Weber Charcoal Summit is groot, enorm groot. Het is echt een imposant apparaat. De omvang heeft natuurlijk z’n voordelen maar we kunnen ons voorstellen dat het sommige mensen ook belemmert. De BBQ is zo groot omdat deze volledig dubbelwandig is. Door deze vorm van isolatie kan je relatief makkelijk schakelen tussen hele lage temperaturen en hele hoge. Dit is dan ook precies een van de redenen om voor deze BBQ te kiezen. Je hebt de flexibiliteit van de Master Touch en de stabiliteit van een kamado. Een nadeel (eigenlijk niet echt) is dat je de BBQ wel kwijt moet kunnen. Als je een kleine tuin hebt of in een flat woont is de Summit volgens ons geen geschikte BBQ. Je kan dan beter kiezen voor bijvoorbeeld MT Premium (deze zit tussen de Summit en MT in).

Ondanks de omvang is de BBQ behoorlijk wendbaar. Het onderstel is stevig en voelt stabiel aan. Dat is wel makkelijk als je de BBQ even snel moet verplaatsen. Aan de andere kant kunnen we ons voorstellen dat je de BBQ in bouwt in bijvoorbeeld een buitenkeuken. Dan is het onderstel niet meer relevant. Je klikt overigens de ketel wel vrij eenvoudig weer op het onderstel, dat dan weer wel.

Weber Summit brood bakken

Temperatuur beheersing
Waar wij op de Master Touch (later MT) gewend zijn om de temperatuur in de BBQ te regelen via de schuiven aan de onderkant. Regel je de temperatuur bij de Summit vooral aan de bovenkant. Het opwerken van de temperatuur gaat bij de Summit super makkelijk. Zodra je de margrietschijf bovenop helemaal open zetten ontstaat er een bizarre zuiging waardoor je brandstof een mooie boost krijgen. Je zit dus binnen een paar minuten van 100°C op 300°C plus! Dit is natuurlijk niet uniek omdat je met een standaard BBQ ook een starter aan kunt steken en hete brandstof toe kunt voegen. Het gaat bij de Summit echter volledig om gemak. Een klepje open zetten en je brandstof is binnen no-time roodgloeiend. Dat was in het begin wel even omschakelen. Maar ook wanneer je de schijf meer dicht doet, zie je de temperatuur zakken. Uiteraard zetten we onder volledig open als we high & fast willen grillen en zetten we de onderste schuiven op de ‘rookstand’ als we low & slow willen bbqen.

Verder hebben wij vooral de ‘minion’ methode gebruikt om het houtskool aan te steken. Je legt een 6 gloeiende kooltjes tussen de rest en het steekt zich vanzelf aan. Dus de snake hoef je niet meer neer te leggen. Je kan ook de gasaansluiting gebruiken voor het aansteken. Hier zijn wij alleen geen fan van, we hebben het een paar keer geprobeerd alleen duurde het ons te lang. Gewoon een kleine starter aansteken en de minion methode gebruiken.

High & Fast
Als het over barbecueën gaat, spreken we al snel over klassiekers als pulled pork en spareribs. Low & slow dus, maar je kan met high & fast ook super veel kanten op. Dat laat de Summit dan ook goed zien. De BBQ is binnen no-time 300°C.  Je maakt binnen een handomdraai een super knapperige pizza of een een platbrood. Dit is voor ons echt een pluspunt. Doordat je de magrietschijf volledig open zet heb je ook een mooi kijkgaatje. Het platbrood zie je door de hitte gewoon rijzen.. vet hè.

flatbread van de Weber Summit

Terugkoelen vanaf hoge temperatuur
Het terugkoelen van de BBQ is ook een interessante. Hier hadden wij al veel over gehoord maar dit wilde we met eigen ogen zien. Hier zit nog al een groot verschil met een kamado. Het keramiek van een kamado is net als de Summit isolerend maar houdt de warmte ook lange tijd vast. Omdat de Summit met luchtisolatie werkt zit daar dus een groot verschil. Zodra je alle luchtgaten bij de Summit dicht zet, zie je de temparatuur gewoon zakken. Nadat wij pizza’s gemaakt hebben op de BBQ hebben we de stopwatch aangezet om te kijken hoe snel de Summit precies afkoelt. We wilde dit mooi laten zien met een grafiek van de iGrill2, alleen trok de iGrill de 400°C niet zo, dus zal je ons op ons woord moeten geloven. De Summit was om 18.15 uur 400°C en om 18.35 uur was de temperatuur teruggezakt tot 150°C. Binnen 30 minuten kan je dus van high & fast switchen naar low & slow. De buitentemperatuur heeft hier overigens wel invloed op, bij deze test was het buiten 5°C. Een andere keer toen het 14°C buiten was, duurde het terug koelen 40 minuten.

Low & slow, temperatuur stabiliteit
Stabiliteit in je ketel is met low & slow sessies enorm belangrijk. Schommelingen met je keteltemperatuur zorgen voor een minder mooi eindresultaat dan wanneer de hele sessie de BBQ op een stabiele temperatuur is gebleven. Hoe kan je dit nu beter testen met een pulled pork overnight?

Wij hebben op een vrijdagavond een mooie procureur van zon 4,5 kilo (!!!) op de Summit (van rond de 100°C) gelegd, deksel gesloten en zijn wat anders gaan doen. Na een wilde nacht hebben we de de kernthermometer uitgelezen en de BBQ gecontroleerd. En? Hmmm, ondanks de goede isolatie is de ketel temperatuur niet volledig stabiel gebleven helaas. We hebben zelfs pieken van 150°C gehad! Dat is niet wat je wilt als je ‘low & slow’ aan het barbecueën bent.

Maar we geven natuurlijk niet zo snel de hoop op. Wij hebben namelijk het vermoeden dat het ligt aan de gebruikte brandstof (merkloze ‘restaurant kokosbriketten’) met een restje houtskool van de een vorige BBQ sessie op de Summit. Het zou kunnen dat deze briketten minder goed te controleren zijn en dat de combinatie met het houtskool (wat intenser brandt) zorgde voor de pieken in temperatuur. Daarnaast is het natuurlijk een risico als je gaat slapen terwijl de BBQ aan staat. Als je er ‘gewoon’ bij kunt zijn wordt het natuurlijk ook al anders omdat je dan tijdig kan ingrijpen als de temperatuur stijgt / daalt. Die nacht waaide het ook erg hard, wat natuurlijk ook voor een enorme zuurstof-boost zorgt.

Wij hebben een nieuwe test gedaan met enkel houtskool. Deze liet een veel stabielere temperatuurverloop zien. Ons vermoeden dat onze eerste test aan de brandstof heeft gelegen zien wij hiermee als bevestigd.

Capaciteit van de Summit
Verder is de capaciteit natuurlijk werelds. De Weber Charcoal Summit heeft het onderstel van de ‘standaard’ Weber Master Touch 67 cm. Het rooster is dus 67 cm in doorsnede en dat is gigantisch! Als je regelmatig feestjes geeft of gewoon een gezin hebt met grote eters is dit echt een uitkomst. Op de MT kan je bijvoorbeeld ongeveer 6 hele ribben kwijt. Op de Summit kan je er met gemak 15 spareribs in één keer bereiden! Dat is bijna 3x zo veel. Dit komt vooral door de ‘diffuser plate’ (warmteverdeler of deflector hoe je het ook wilt noemen) die je tussen de kolen en het rooster plaatst. Deze beschermt je vlees of vis tegen direct hitte, waardoor je dus je volledige rooster kan gebruiken voor indirect bbqen. Perfect!

Kamado vs Summit
Nu wij de Summit in de tuin hebben staan krijgen wij regelmatig de vraag of het nu beter is dan een kamado. Zoals eerder aangegeven hebben wij zelf nog niet fanatiek op een kamado gebarbecued. Een paar keer op een feestje maar dat telt niet. Wel kennen we veel mensen met een kamado en daar hebben wij dan ook onze mening op gebaseerd.

Je kan de Summit zien als de kamado van Weber. Het grote verschil is dan het materiaal. Uiteindelijk doen ze allemaal wat ze beloven. Je kan er goed low & slow op barbecueën maar ook roken of high & fast grillen. Het voordeel van de Summit is dan vooral dat deze werkt met luchtisolatie. Hierdoor ben je net even wat flexibeler. En de look & feel is echt Weber. De vraag is dan hoe belangrijk vind je de flexibiliteit en voor wat voor look ga je?

Conclusie
Is de Weber Summit Charcoal BBQproof? We kunnen hier volmondig ja op zeggen. Ten eerste ziet deze BBQ er gelikt uit en gaat het barbecueën nog makkelijker. Je kan zelfs naar bed als je wilt :-P. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen. Wij zijn vooral onder de indruk de temperatuurbeheersing. De Summit kan je super snel sturen en houdt de temperatuur goed vast. Het enige wat we echt anders zouden willen zien is de gasaansluiting, deze is wat ons betreft overbodig. Een versie kleiner is misschien ook een goede, dan houd ik meer ruimte in mijn tuin over. 😛

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn door Weber Nederland ter beschikking gesteld:

– De Weber Charcoal Summit

Weber Nederland, enorm bedankt dat wij deze gave BBQ mogen testen!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Bastiaan’s favoriete BBQ-Kerstmenu

Vorige week nam Niels je al mee aan zijn Kersttafel (

Bekijk Inspiratie play_arrow
Zo gril je de perfecte groente op de BBQ

Vier belangrijke tips voor het grillen van de perfecte groenten!

Bekijk Tips & tricks play_arrow
Review: de Weber Grilling Hub en Connect App

Met dit apparaat en app kan jij altijd en overal de lekkerste gerechten maken.

Bekijk Review play_arrow