bbqproof.nl Blog Review | De Weber Master Touch Premium de test (Deel 2)

Review | De Weber Master Touch Premium de test (Deel 2)

star_rate
Review | De Weber Master Touch Premium de test (Deel 2)

Review | De Weber Master Touch Premium de test (Deel 2)

De tweede review over de nieuwste Weber houtskool BBQ: Weber Master Touch Premium. In deel 1 van deze review heb je misschien al gelezen wat er nu precies allemaal nieuw is aan de Premium. Klikt goed maar het gaat natuurlijk om het gebruik! Voordat wij uitgesproken enthousiast over iets zijn willen we eerst flink getest hebben. Zeker als er ook met superlatieven als ‘premium’ wordt gestrooid. In deze review nemen wij jou daarom mee met onze uitgebreide test van deze BBQ. De BBQ is getest op verschillende onderdelen waaronder; temperatuurstabiliteit, gebruiksgemak en wendbaarheid. In deze review gaan we vooral onze ervaring delen én geven we dé tip om je deksel sluitend te bevestigen.

Het deksel

Het nieuwe deksel met scharnier heeft even wat aandacht nodig. In verschillende BBQ-Facebook-groepen is de vraag over het sluitend maken van het deksel ook een ‘hot item’. Ook zelf hadden we hier wat problemen mee. Want als je het boekje volgt is de kans groot dat het deksel er niet helemaal lekker opzit. En daar kom je dan achter tijdens het barbecueën. Lekkage wordt het dan ook genoemd, oftewel je deksel sluit niet volledig en er ontsnapt veel rook. Tijdens het installeren van het deksel kwamen wij er ook achter dat deze niet volledig sloot. Je kon door de opening en de kieren gewoon de grond zien, niet goed.

Bram (beter bekend als BramBBQ) is mijn zwager en is grillmaster bij de Weberstore Amersfoort. Wij vroegen aan hem of hij er last van had. Hij zei:”ik heb er hier vier staan in onze ‘BBQ-pit’ en ze sluiten perfect. Zo dicht als een kluis”! Hij gaf ons de volgende tip om het deksel van de Weber Master Touch premium perfect sluitend te krijgen: Bevestig het deksel met z’n tweeën. Dan kan de een het deksel vasthouden en druk geven, terwijl de ander de moeren vast draait (we gaan er vanuit dat je het deksel nu los hebt). Draai de moeren niet te strak en laat de ander het deksel goed op het BBQ drukken. Als het deksel perfect sluit, draai je alle moeren vast. Voor ons werkte dit en zit het deksel goed op de BBQ.

Mocht je nou niet met z’n tweeën jouw BBQ in elkaar kunnen zetten hebben we nog een tip gehad. Deze kwam van Dennis ‘Noskos’ van BBQ-nl en wederom de Weber Original Store. Draai 1 van de twee veren 180° (in de lengte dus). Zie onderstaande foto’s. Dit doe je door met een platte schroevendraaier de veer aan de onderkant eruit te trekken. Let wel op, er staat veel kracht op dus kijk uit dat deze niet in je gezicht sprint!

Er ontstaat dan een subtiele trek zodat je deksel wordt dichtgetrokken. Dit werkt dus ook!


Temperatuurbeheersing

Tijdens de presentatie van de nieuwe MTP werd ons verteld dat de BBQ met gemak 16 uur op 100°C kon blijven met 1 lading briketten. Nu is het ons een enkele keer gelukt om in de normale Master Touch de temperatuur 8-9 uur stabiel te houden, maar 16 uur lijkt ons echt te lang. Dat wordt dus testen! Wij hebben verschillende test uitgevoerd met verschillende soorten brandstof. Wij hebben o.a. getest met spareribs en shortribs en kipshoarma.

Spareribs
Bij de spareribs hebben we BAST-kokoskool gebruikt, deze hebben een rechthoekige vorm dus het was even puzzelen met neerleggen. Maar het resultaat was verbluffend. Zoals je kan zien op onderstaande foto hebben we de minion-methode toegepast. Een paar hete kooltjes tussen de rest, zodat de kolen zichzelf aansteken. 5 uur lang (lakken deden we een dag later) zat de temperatuur gewoon vast op 105-108°C. We hoefde niet eens te spelen met zuurstof. Het was de BBQ aanzetten, op laten komen tot 105 graden en op de rookstand (boven half en onder ‘P’). Heerlijk stabiel dus.

Shortribs
Ook met de shortribs bleef de temperatuur goed stabiel. We hadden toen wel ander kokoskool gebruikt waardoor we iets meer moesten sturen. Maar wederom was het een lange tijd (ca. 9 uur) genieten! De temperatuur is contant, precies wat je wilt met een low & slow sessie.

Kip op het spit
De kipshoarma hebben wij bereid op de ‘Weber fandag’. Wij hadden de beschikking over de MTP en hebben er een spit op bevestigd. Je kan de scharnier namelijk eenvoudig loshalen waardoor je er een spit op kan plaatsten. Wij hebben toen met briketten van Weber gewerkt en de hele dag de BBQ op 175°C gehouden. Diffuser plate of warmteverdeler (of hoe je het ook wilt noemen) zorgt nog voor een extra voordeel, je kip verbrand niet meer. Normaal is de kans groot dat je kip verbrand omdat de kolen dicht tegen de kip aankomen. Door de diffuser plate gaat dit niet gebeuren en heb je een constante warmte. Perfect dus.

Gebruiksgemak

Net als de normale MT is de Master Touch Premium enorm gebruiksvriendelijk. Het apparaat voelt stevig aan en je bent hem snel de baas. Wij zijn blij dat er aan het model eigenlijk niks is veranderd; ‘never change a winning team’. Het grootste voordeel is dat je het volledige rooster kunt gebruiken voor zowel direct – als indirecte bereidingen. Je hebt hierdoor de beschikking over een groot grill oppervlak waarmee je een enorme capaciteit krijgt. Dit is echt werelds. En verder is het natuurlijk super handig dat je niet steeds het deksel ergens neer hoeft te leggen, deze blijft lekker openstaan door het scharnier.

Conclusie

Met de Master Touch Premium probeert Weber de ontwikkelde barbecueër te bereiken die de normale MT al helemaal kent. Is het het extra geld dan waard? Ja, wij vinden van wel. Sta je dus voor een keuze voor de Mastertouch of de Mastertouch Premium, spaar dan even door! De toegevoegde accessoires en features voegen zeker waarde toe en de beperkte meerprijs is dat zeker waard. Vooral de kolenring en bijbehorende diffuser plate zijn echt een aanwinst. Het scharnier vonden wij in eerste instantie te sterk en redelijk onhandig maar eigenlijk is het super handig. Je hoeft niet meer te stoeien met het deksel. Dus ben je op zoek naar een volwaardige BBQ waar je echt alle recepten op kunt maken? Dan is de Master Touch Premium echt iets voor jou.

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

De Weber Master Touch Premium door Weber Nederland
– Kokoskool van BAST

Weber Nederland, enorm bedankt dat wij deze gave BBQ mogen testen!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (4)

 1. Bij mij ging de temperatuur na cq 2 uurtjes enorm stijgen, wist het op te lossen met ijs in de lekbak en alle schuiven dicht.
  Deed ik iets verkeerd?

  Reactie door Jacco op 21-07-2021 om 18:05

  • Hi Jacco, nee, ik kan moeilijk inschatten wat je verkeerd gedaan zou kunnen hebben.

   Reactie door Niels op 22-07-2021 om 07:32

 2. Op aanraden van de boys van BBQProof deze BBQ aangeschaft en nog geen minuut spijt van gehad. De controle van de temperatuur is heel fijn en ik ben weg van alle handigheidjes die deze BBQ biedt zoals de diffuser plate en de iGrill houder (al gebruik ik de Fantast thermometer van Ikea, aanrader)

  Tnx voor de tip mannen!

  Reactie door Gerrit op 29-04-2019 om 13:53

  • Wat leuk om te horen! Geniet er van Gerrit. 🙂

   Reactie door Bastiaan op 01-05-2019 om 10:11

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

De klasseke Amsterdamse borrelplak in de vorm van een burger

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Spareribs in delen bereiden op de BBQ

Spareribs van de BBQ, voor mij is dat wel een dingetje. En ik denk niet ...

Bekijk Tips & tricks play_arrow
Bastiaan’s favoriete BBQ-Kerstmenu

Vorige week nam Niels je al mee aan zijn Kersttafel (

Bekijk Inspiratie play_arrow