bbqproof.nl Blog Review: BAST-ONE kokosbriket

Review: BAST-ONE kokosbriket

star_rate
Review: BAST-ONE kokosbriket

Review: BAST-ONE kokosbriket

BAST-ONE: het kleine broertje van de BAST-kokosbriketten. De BAST kokosbriketten ken je misschien wel, de zeshoekige briketten met een gaatje in het midden. Wij gebruiken deze briketten nu enige tijd en zijn erg tevreden. We gebruiken ze dan vooral voor low & slow sessies. Naast dat het een goede brandstof is, worden wij ook erg enthousiast van de filosofie van BAST. Jeroen Janssen, de oprichter, zet zich in voor duurzaamheid en eerlijke handel. De briketten worden namelijk gemaakt van de bast van de kokosnoot (oh, vandaar die naam..) en zo wordt er van normaal gesproken afval, nog een product gemaakt. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de werknemers in Indonesië eerlijk betaald worden. Eerlijke handel en een mooi product, daar worden wij vrolijk van!

De BAST-ONE
Jeroen vroeg of wij zijn nieuwe BAST-ONE wilde testen. Wij hadden alleen geen idee wat het was. Volgens Jeroen een ideale briket voor de kleine barbecues zoals de Smokey Joe of de WGA. Zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling dat je één BBQ-sessie met deze briket kan doen. Perfect voor een dagje naar het park of het strand bijvoorbeeld. En aangezien we net bezig waren met het schrijven van een special over barbecueën op de camping kwam het ook nog eens goed uit. We waren benieuwd!

Wij ontvingen een doos met daarin 5x de BAST-ONE en een zakje met aanmaak-kaarsen. Jeroen vertelde trots dat het idee voor deze kaarsen aan zijn aanrecht is geboren. Wat gebeurt er als je zaagsel en kaarsvet mengt? Inderdaad, een aanmaak-kaars voor de BBQ. Het leuke van dit product is dat hij een aantal keer per jaar langs grote katholieke kerken gaat om overgebleven kaarsen op te halen. Deze worden uiteindelijk door een zorginstelling verwerkt tot deze aanmaak-kaarsen. Erg leuk hoe er weer van afval iets handigs gecreëerd kan worden.

De test

Aanmaken
Ik heb de BAST-ONE aangemaakt in een kleine starter. De briket past er precies in. Vervolgens heb ik er twee aanmaak-kaarsen onder gezet om de briket aan te steken. Eerst brandt de lont kort met een kleine vlam en na een aantal minuten vat de hele kaars vlam en kan het aanmaken beginnen. Binnen een kwartier is de briket klaar om te grillen.

Temperatuur
De briket heb ik aan één kant van de WGA gelegd en heb m’n iGrill 2 omgevingstemperatuurmeter gebruikt om de temperatuur in de barbecue meten. Als begin punt heb ik de ventilatie schuiven aan de zijkant ‘diagonaal’ gezet en de schuif op het deksel boven de BAST-ONE dicht en de andere op het deksel open. De kokosbriket kreeg op deze manier erg veel zuurstof en ging direct naar de 180 graden. Aangezien ik zalm wilde roken was dit ‘iets’ aan de hoge kant. Gelijk heb ik één zijkant volledig dicht gedaan en één zijkant op een kleine kier gezet. Het duurde een half uur voordat ik de temperatuur stabiel op 110 graden had. Uiteindelijk heb ik de WGA zo’n 3 uur rond de 110 graden gehouden met de BAST-ONE.

Roken
De zalm die ik ging bereiden wilde ik roken. In eerste instantie had ik een paar hout-chunks klein gemaakt met een bijl en die direct op de BAST-ONE gelegd. Deze verbranden alleen direct, daarom heb ik vervolgens een hele chunk erop gelegd. Deze rookte perfect. Let wel op dat de chunk tussen het rooster en de briket past.

Low & slow en direct
De temperatuur hield ik zo’n 3 uur stabiel op 110 graden. Met de BAST-ONE kan je dus ook op de camping ideaal low & slow bereidingen klaarmaken op je camping-bbq. Ook direct is geen probleem, we hebben namelijk ons recept voor sate ook bereid met deze briket. Het enige waar je dan wel op moet letten is het grill-oppervlak. Door het ronde formaat zijn de zijkanten van de BBQ minder warm.

Conclusie
Ik ben enthousiast over de BAST-ONE, vooral door de mogelijkheid om je BBQ voor een lange tijd op een lage temperatuur te houden. Wanneer ik de briket eerder uit de starter had gehaald was ik sneller op de 110 graden begonnen en had ik waarschijnlijk de vier uur wel gehaald. Dat ga ik dus zeker nog eens proberen. Verder is het natuurlijk een ideaal formaat om mee te nemen en steek je hem binnen een kwartier aan. Het enige nadeel is dat wanneer je direct gaat grillen in de WGA, je aan de zijkanten geen directe warmte hebt door het ronde formaat.

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord:

BAST-ONE door BAST.
WGA door Weber NL.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Niels Club Sandwich van de BBQ

Niels zijn favoriete lunchgerecht in 2024!

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Hét ultieme BBQ gereedschap! (1 april!)

Menig BBQ-er heeft er een in z'n BBQ-gereedschapskist zitten: DE BBQ LETTERTANG. Anno 2017 onmisbaar tijdens ...

Bekijk Tips & tricks play_arrow
De beste pizza set-up voor een kamado BBQ

Verander je kamado in een pizzaoven met deze handige tips!

Bekijk Tips & tricks play_arrow